Руските войски са превзели град Лиман в северната част на

...
Руските войски са превзели град Лиман в северната част на
Коментари Харесай

Висш съветник на Зеленский призна загубата на Лиман - основна украинска крепост в Донбас

Руските войски са завладяли град Лиман в северната част на Донецка област, заяви държавното управление в Киев в четвъртък вечерта. Съобщава се, че украинските сили са се изтеглили на запад-югозапад към Славянск.

" Загубихме град Лиман ", призна Алексей Арестович, основен консултант на украинския президент Владимир Зеленский, в живо предаване в четвъртък.

Макар че Арестович цитира " непотвърдени известия ", съветският боен сътрудник Александър Коц скоро по-късно разгласява видеоклип на съветски войски в града с надпис " Лиман е наш " Украинските войски " избягаха " на запад и югозапад, добави Коц, като прикриваха отстъплението си с артилерийски огън.

 

 

Щурмът на Лиман продължава по-малко от седмица, като съветските сили влизат в града на 23 май. По каналите на Telegram се появиха непотвърдени известия, че до 500 украински бойци са се предали. В сряда три четвърти от Лиман бяха под съветски надзор, а останалите украински войски укрепваха индустриалната зона в югозападния завършек на града.

 

 

Новината за украинското проваляне при Лиман идва на фона на продължаващото нахлуване на съветските сили от Попасная, което заплашва да откъсне изцяло хиляди правилни на Киев войски в Северодонецко-Лисичанския джоб.

Лиман е измежду първите градове в Донецка област, които бяха завладяни от съперници на държавното управление в Киев, след преврата на Майдана през 2014 година Украинските антитерористични сили го превзеха при започване на юни същата година и използваха позициите си, с цел да обсадят Славянск, където сепаратистката милиция се задържа още един месец.

   Снимка: Ройтерс

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР