Руските войски постепенно пробиват отбраната на ВСУ в направлението Артьомовск-Соледар.

...
Руските войски постепенно пробиват отбраната на ВСУ в направлението Артьомовск-Соледар.
Коментари Харесай

„Те се върнаха“. Какво се случва на един от най-трудните участъци на фронта

Руските войски последователно пробиват защитата на ВСУ в направлението Артьомовск-Соледар. Киев хвърля там от ден на ден запаси, само че продължава да губи опорни точки, в това число и с помощта на дейностите на доброволческата бригада „ Невски “. Какво се случва в този момент по фланговете на Артьомовск.

Непрекъснат развой

В командния пункт кипи работа 24 часа в денонощието. По стените има маси, карти и монитори, на които непрестанно се виждат украинските позиции. На масите има бойни дневници, моливи, пакети чай и кафе, а на пода празни кутии от енергийни питиета. Цигареният пушек няма време да се разсее.

На всеки няколко часа командирите на разнообразни елементи се съвещават: артилерия, снайперисти, щурмови самолети, водачи на дронове, медици. Задачите пораждат една след друга: осъществяване на въздушно разузнаване, предоставяне на целево предопределение на артилерията, изтегляне на ранени, доставка на муниции и гориво.

„ Действаме по едно и също време на двата фланга на Артьомовск: северния, покрай Соледар, и южния, в региона на Клешчеевка и Андреевка “, изяснява командирът на бригадата с позивна „ Патриот “, намирайки свободен миг. " Ситуацията, във военно отношение, е непрекъснато напрегната. Обхванати от фантомни болки от загубата на града и се пробват да си го върнат, продължавайки безцелни офанзиви “, добавя той.

Командирът живее тук през последните няколко месеца. Неговото малко неподготвено легло е тъкмо тук в ъгъла. Вярно, съумява да спи с прекъсвания, не повече от няколко часа дневно. До иконата е осветеният фланг на частта с лика на Александър Невски.

Специална привилегия

Докато свързочниците сменят честотите на радиостанциите си, артилеристите, дружно с отряда на БПЛА, поправят огъня на 120-мм минохвъргачки и гаубици.

Патриота дава заповеди, подписва разнообразни заповеди, слуша отчети на бойци, идващи от фронтовата линия. И награждава изключително отличилите се. Онзи ден уважиха снайперистите, които убиха петима украински бойци в една нощна офанзива, и разузнавачите.

„ Докато ги разсейвахме с интензивен артилерийски огън, групата ни тихомълком навлезе в позициите на съперника. Завърза се непосредствен пердах. Всички бяха премахнати, а един се скри в окопа. Хвърлих граната наоколо и предложих да се съобщи. Той хвърли оръжието и излезе с вдигнати ръце “, споделя един от участниците в интервенцията с позивна „ Беня “

Докато се отдръпват, разузнавачите бяха покрити със мощен огън от картечници и гранатомети. Няма загуби - единствено един ранен.

За пленниците към този момент се грижат контраразузнавачи, а наградените бойци ще получат три дни отпуск и специфична привилегия - фотография със знамето на бригадата.

" Знамето е знак на единицата. Влизат в борба за него, умират за него. Лично аз съм доста сензитивен към това и не всеки има право да го види “, разкрива Патриота.

Установка на НАТО

Докато в щаба се създават оперативни проекти, тежката и рутинна работа на бойците продължава „ на земята “ - в окопите и землянките.

„ Предишния ден десантчиците идентифицираха мощна система за радио-електронна война на НАТО в една от къщите на селото, където нашите момчета бяха окопани в покрайнините “, споделя заместник-командирът на танкова част с позивна „ Тор “. „ Заглушаваше квадрокоптерите, не позволяваше на единиците да си взаимодействат и им пречеше да се движат напред “, добавя той.

Според данни на разузнаването украински бойци са били ситуирани в мазетата на три прилежащи къщи. Тъй като артилерията не работи целеустремено, а в региони, вземат решение да отстранен „ заглушаващата “ къща благодарение на танк.

„ Съгласихме се по този начин: хеликоптера, без да лети прекомерно близо, прави корекции, а ние нанасяме удари от затворени позиции, продължава танкистът, „ Искахме да „ разглобим “ и четирите здания. Но главната цел беше установката за РЕБ “, добавя той.

След като получама координатите, екипажът прави разузнаване на региона и дефинира оптималната точка за пукотевица. Разстоянието до задачата е към осем километра. Операцията е планувана за рано сутринта

Ювелирна работа

Трима членове на екипажа на танка, наименуван " Казак " изтичват от порутената постройка, бързо смъкват дегизировката си и възпламеняват мотора. След няколко минути десантчиците ще вдигнат дрон в небето, тъй че танкистите би трябвало да са на място. Има малко време за корекции и снимане - макар мощния вятър, " птиците " непрекъснато висят във въздуха.

В случай, че „ Казакът “ бъде ударен от артилерия или дрон-камикадзе, има „ евакуационен “ танк - той е наоколо в цялостна бойна подготвеност.

" Обикновено танковете работят с пряк огън на правилото: виждам - изстрелвам, в случай че не виждам - не изстрелвам. Огънят от затворена позиция е висша математика, върховен пилотаж. Ето за какво беше употребен най-опитният екипаж “, добавя Тор.

Пристигайки в мечтаната точка, бойците получават от десантчиците точните координати на задачата и данни за корекциите напразно. Първата пукотевица е загряваща, втората е пробна. Останалите са на задачата. Не повече от 10 минути.

Но " Казакът " се оправя даже по-бързо. След 16-ия изстрел рапортуват: казусът е решен. Машината незабавно се обръща и потегля, оставяйки гилзи на пътя, а на осем километра - руините на четири здания. „ Отговорът “ идва едвам след половин час.

„ Правилно определихме местоположението и на бойците от ВСУ им лиши прекалено много време, с цел да дефинират от кое място са били ударени. Въпреки това танковете, съгласно мен, към момента остават една от главните ударни сили на нашата войска “, добавя Тор

Унищожаването на установката за радио-електронната война на НАТО – „ нервната система “ – ще разреши на щурмовите и други елементи да навлязат по-дълбоко в добре укрепената отбрана на ВСУ..

Край Артьомовск са съсредоточени няколко украински елементи: лека пехота, набирана основно от мобилизираните, националисти от отряда „ Кракен “, Осми обособен полк от силите за специфични интервенции А може би най-мотивирана е трета бригада на ВСУ, по-известна като „ Азов ”. На южния фланг.

Нивото на подготовка на всеки е друго. Това обаче няма значение за доброволците. Сега главната им задача е да се оправят с врага, да му попречат да маневрира и да реалокира запаси по фронтовата линия.

" Разбира се, западните оръжия, изключително касетъчните снаряди, основават огромни проблеми “, отбелязва командирът на бригадата Патриот. „ Чувстваме, че Украйна се е трансформирала в полигон за заличаване на остарели и тестване на нови муниции. Например израелските касетъчни мини се появиха за 120-милиметровите минохвъргачки “, разкрива той.

През последните две седмици, съгласно командира на бригадата, интензивността на обстрела леко е намаляла. Въпреки че бойците на Невски са в „ дейна отбрана “, те последователно заемат една отбранителна позиция след друга. И чакат заповед да работят доста по-мащабно.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР