Руските военни ще преместят частите си на левия (западен) бряг

...
Руските военни ще преместят частите си на левия (западен) бряг
Коментари Харесай

Отстъплението в Херсон – прегрупиране заради опасност от наводнения

Руските военни ще реалокират частите си на левия (западен) бряг на река Днепър. Това заяви армейски военачалник Сергей Суровикин, пълководец на обединената група войски в региона на специфичната военна интервенция, по време на отчет пред съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

" След като направихме цялостна оценка на актуалната обстановка, предлагаме да предприемем защита по левия бряг на река Днепър. Разбирам, че това е доста мъчно решение ", цитират думите на Суровикин държавните организации.

Кадри от събитието бяха излъчени в сряда от телевизия " Россия 24 ", само че организациите цитираха думите на Суровикин откакто оповестиха за заповедта на Шойгу.

Суровикин обоснова желанията с терзанията, че в случай че Киев продължи да усилва дебита на водата от язовирите или извърши по-мощна ракетна офанзива против язовир " Каховка ", ще се образува поток от вода, който ще сътвори обширни наводнени зони , а това ще сътвори риск от доста жертви измежду цивилното население.
 Сергей Шойгу подреди евакуиране зад река Днепър Обновена
Сергей Шойгу подреди евакуиране зад река Днепър

Това е първата такава заповед, публикувана от формалните съветски канали

" Ще се сътвори и спомагателна опасност за цялостна изолираност на нашата формация от войски на десния бряг на Днепър. При тези условия най-целесъобразният вид е да се провежда защита по преградната линия на река Днепър ", сподели Суровикин. Най-важното е, че ще спасим живота на нашите военнослужещи и цялостната бойна успеваемост на групировката от войски, която е безсмислено да се държи на десния бряг в стеснен регион. Освен това, част от силите и средствата ще бъдат освободени за дейни интервенции, в това число настъпателни, в други посоки в зоната на интервенцията ", съобщи армейският военачалник.

Едновременно с това ТАСС и " Интерфакс " оповестяват, че съветските въоръжени сили са възобновили настъплението си , като са разгромили съперника на десния бряг на река Бахмутка в посока Донецк. Суровикин рапортува на Шойгу и за " обновено нахлуване в избрани посоки ". Освен по десния бряг на река Бахмутка, Суровикин рапортува, че се организират дейни дейности за блокиране на града от южна посока, а в източната част на Артемовск се водели и улични сражения.
 Танкове по улиците на Снегиревка, на един час от Херсон
Танкове по улиците на Снегиревка, на един час от Херсон

Руската администрация оповестява за боеве, украинската войска - мълчи

Генералът също по този начин рапортува на министъра, че настъплението за освобождение на Маринка и Първомайск напредва сполучливо , а освобождението на Павловка в южната част на Донецк е пред довеждане докрай.

Припомняме, че по-рано през днешния ден съветският министър на защитата Сергей Шойгу подреди да стартира изтеглянето на войските от западния бряг на река Днепър.

Новината пристигна след седмици на украински настъпления към града и евакуация от страна на Русия на останалото цивилно население.

Твърде рано е да се приказва за евакуиране , съобщи президентският консултант Михайло Подоляк пред организация " Ройтерс ". Докато украинското знаме не се вее над Херсон, не може да се приказва за съветско евакуиране.

По думите му някои съветски войски остават в града, а към района се изпращат и спомагателни сили. Украинските въоръжени сили се придържат към правилото да се концентрират върху разузнаването, оценката на риска и ефикасните контраатаки, сподели Подоляк.

Руските окупационни управляващи евентуално стартират нова фаза на евакуации от Херсонска област единствено преди ден, заяви Институтът за проучване на войната (ISW) в ежедневната си сводка, откакто на 7 ноември завърши евакуацията на цивилни, оповестена още в средата на октомври месец. През това време нееднократно украинските публични лица оповестиха, че съветските сили принуждават цивилното население да напусне домовете си и предизвестиха, че бойци в цивилни облекла се настаняват в частни домове.
 ISW: Продължава подготовката за борбата за Херсон Обновена
ISW: Продължава подготовката за борбата за Херсон

Руските силоваци ускоряват своето въздействие

На 4 ноември в Херсон бе въведен денонощен полицейски час, а същия ден персонално съветският президент Владимир Путин прикани цивилните да изоставен града.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР