Руските власти задържаха Фаворская късно в сряда и я обвиниха,

...
Руските власти задържаха Фаворская късно в сряда и я обвиниха,
Коментари Харесай

Задържаха журналистка, заснела последното видео на Навални жив

Руските управляващи задържаха Фаворская късно в сряда и я упрекнаха, че е взела участие в " екстремистка организация ", като е разгласила в обществените мрежи на Фондацията за битка с корупцията на Навални, заяви съветската правозащитна група OVD-Info. Говорителката на Навални, Кира Ярмиш, съобщи, че Фаворская не е разгласила нищо в платформите на фондацията и допусна, че съветските управляващи са се насочили към нея, тъй като си е правила работата като публицист. Навални умря в арктическа наказателна колония през февруари.

ОВД-Инфо заяви, че Фаворская в началото е била арестувана на 17 март, откакто положила цветя на гроба на Навални.

Тя е прекарала 10 дни в ареста, откакто е била упрекната в непокорство на полицията, само че когато този интервал на задържане е завършил, управляващите още веднъж са ѝ повдигнали обвиняване и са ѝ наредили да се яви в петък в Басманния областен съд в Москва, показва OVD-Info.

 

Тя е една от няколкото съветски публицисти, които са станали обект на посягане от страна на управляващите в границите на огромните репресии против инакомислието в Русия.

 

Новината идва на фона на продължаващите репресии против публицисти в страната. Те зачестиха след началото на войната на Русия в Украйна, като редица самостоятелни и опозиционни медии в Русия бяха неразрешени.

 

Рано в четвъртък са били задържани още двама публицисти - репортерите Екатерина Аникиевич от SOTAvision и Константин Джаров от RusNews. Те са арестувани, до момента в който отразяват обиските в дома на Фаворская.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР