Руските власти съобщиха, че опозиционерът Алексей Навални е починал в

...
Руските власти съобщиха, че опозиционерът Алексей Навални е починал в
Коментари Харесай

Това е чудовищно. Как Навални прекара над 300 дни в карцер с най-тежките условия

Руските управляващи оповестиха, че опозиционерът Алексей Навални е умрял в пандиза. Ако това е правилно, новината не е изненадваща. Многократно неговият екип и даже съветски лекари съобщаваха, че здравословното му положение не е положително поради честия му престой в карцер при доста тежки условия.

47-годишният критик на Кремъл Алексей Навални е, в която излежава присъдата си. Това заяви на 16 февруари съветската Федерална работа за осъществяване на наказванията (ФСИН).

Според информацията, която няма по какъв начин да бъде доказана без значение, той се почувствал зле след разходка и съвсем незабавно изгубил схващане. Пристигналите лекари не съумели да го реанимират. ФСИН заяви още, че изпраща комисия в колонията, която да обясни аргументите.

Прокремълският ефирен канал RT заяви, че 47-годишният Навални е умрял поради откъснал се тромб (кръвен съсирек).

След близо, през януари стана известно, че Навални е изместен от колонията, в която в началото излежаваше присъдата си, в друга, в която режимът е доста по-тежък и в нея лежат най-тежките рецидивисти.

Тя се намира в селището Харп в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг, на север от Северния полярен кръг - т.е. в Арктика. Затова мястото, което е на към 1900 км от Москва, е наречено " Полярен вълк " .

На 9 януари Навални написа в Телеграм, че " към момента не е било по-студено от -32 С " и че " нищо не ободрява по този начин, както разходка в Ямал в 6,30 сутринта. "

" Дори при тази температура можете да се разхождате повече от половин час единствено в случай че съумеете да си отгледате нов нос, нови уши и нови пръсти ", добави той в типичния си подигравателен жанр, осмивайки издевателството, на който е подложен.

Критикът на Кремъл загатна и сцена от кино лентата " Завръщането ", в която Леонардо ди Каприо се скрива в натрупа на починал кон: " Не мисля, че това би се получило тук. Един мъртъв кон би заледен за 15 минути. Тук има потребност от слон, парещ слон, пържен ".

Адвокатът на Навални Леонид Соловьов отхвърли да разяснява известието за гибелта му, само че посочи, че в сряда при среща с него той е бил добре.

Телеграм каналът SOTAvision пък разгласява запис от четвъртък, на който се вижда по какъв начин Навални взе участие посредством видеовръзка от колонията в правосъдно съвещание. На фрагментите, въпреки и измършавял, той наподобява здрав и се майтапи, както постоянно го е правил в такива обстановки.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
" Това е чудовощино "
На 14 февруари стана известно, че той е изпратен в углавен изолатор за 27-и път по време на престоя си в пандиза. Правозащитничката Ева Меркачева разяснява, че за гибелта му може да е съдействал престоят му в изолационната килия. Там той е прекарал към този момент общо повече от 300 дни за три години, откогато е зад решетки.

" Човек мръзне и гладува там. Затова има строги условия пандизчията да бъде държан там избран брой дни. Но постоянно, когато срокът завърши, го връщат в затворническия отряд и незабавно го викат на нова комисия, споделят му, че има ново нарушение и още същия ден го връщат в карцера. Това е чудовищно, разбирате ли? ", сподели Меркачева пред Msk1.

Максималният период на задържане в подобен карцер е 10 дни . На пандизчията са неразрешени свиждания, телефонни позвънявания, пратки, да купува и внася каквато и да е храна, да пуши, да внася персонални движимости, като се изключи паста за зъби, тоалетна хартия, сапун и забрадка.

По принцип разходки не са позволени, по тази причина не е ясно в действителност ли той е бил на такава преди да почине. Според някои информации въпреки всичко в избрани случаи това е било допустимо един път на ден.

Миналата година екип на направи опит в какво пространство е живял Навални и при какви условия в първата колония.

Събуждането е в 5 часа. Вземат му матрака и възглавницата и закрепват леглото за стената. До 9 вечерта той може единствено да се разхожда из килията, която е малко над четири крачки дълга и три непълни необятна. Две книги, вместо една, е единственото наслаждение, което Навални е имал в тази килия, въпреки че четенето е доста мъчно - слънчева светлина съвсем няма.

Той е имал право да написа 1 час и 15 минути . През това време той е можел да напише обява в обществените мрежи или писмо. Или да прочете пощата, която получава. Ако му я дадат, тъй като цялата преписка на опозициоенара е била в ръцете на цензора на пандиза.


Многократно от хора от екипа на Навални, както и правозащитници предупреждаваха, че от време на време здравето му се утежнява и че може да почине в пандиза. На фрагментите от видеовръзка, по която участваше в правосъдни съвещания, се виждаше, че е доста измършавял и бледен.

През януари предходната година 36 съветски лекари написаха отворено писмо до президента на Русия Владимир Путин с искане да спре издевателствата над Навални и да му бъдат оказани нужните медицински грижи. В него се споделяше, че изискванията на задържане и външният тип на Алексей Навални провокират огромна угриженост за живота и здравето му.

" Отказът на представителите на федералната работа по осъществяване на наказванията на Русия да предадат нужните медикаменти на ограничения от независимост опозиционер съставлява директна опасност за живота на съветския жител ", се споделяше в писмото, в което се настояваше при него да бъдат позволени цивилни лекари и в случай че те преценяват, че има потребност, да бъде приет в болница в цивилна болница за цялостно проучване и лекуване.

То беше подкрепено и от съветски юристи и районни депутати.

През април 2023 година екипът на Навални заяви, че той с влошено здраве поради хипотетично отравяне и страда от мощни болки в стомаха.

" Вярваме, че постепенно му се дават дребни дози отрова под формата на хапчета без идентификация ", сподели тогава вицепрезидентът на организацията на Навални Фонд за битка с корупцията (ФБК).

Тогава в пандиза е била извикана кола за спешна помощ поради влошеното му здраве и от екипа му споделиха, че в случай че не е токсичен, той е разболяван съзнателно и изиска токсикологичен и радиологичен разбор.

Малко по-късно десетки световноизвестни персони приканиха Путин да освободи Навални.

„ Той е бил държан непрекъснато в изолираност, затварян в бетонна клетка с размерите на кучешка барака, без вентилация “, се споделяше в отвореното писмо, подписано от хора, измежду които балетистът Михаил Баришников , актьорите Джъд Лоу и Бенедикт Къмбърбач , както и писателите Маргарет Атууд и Джоан Роулинг .

Кремъл постоянно е отказвал да разяснява здравословното положение на Навални под предлог, че това е въпрос от компетенцията на затворническата работа. Оттам нееднократно твърдяха, че му се обезпечават всички нужни медицински грижи.
" Живя като воин. И умря като воин "
Навални, който предишния месец означи третата годишнина от задържането си по обвинявания, за които се счита, че са политически стимулирани, едвам не умря от отравяне с нервнопаралитично вещество от вида " Новичок " през 2020 година Той упрекна за това съветски сътрудници, работили по разпореждане на Путин.

Кремъл отхвърли да е забъркан, само че във кино лентата с присъединяване на българския проверяващ публицист Христо Грозев , съветски чиновник признава това, смятайки, че приказва с по-висшестоящ. Всъщност с него под прикритие беседва самият Навални. Едноименната лента за най-хубав документален филм предходната година.

Навални беше арестуван на 17 януари 2021 година на московско летище при идването си от Германия, където беше лекуван от отравянето. Той незабавно получи присъда от 2 години и половина затвор за нарушение на остаряла условна присъда, без да се има поради, че през това време той беше в немска болница в тежко положение.

През март 2022 година опозиционерът беше наказан на 9 години затвор по обвинявания в пренебрежение и заграбване посредством машинация, които той и поддръжниците му неведнъж отхвърляха като политически стимулирани.

По-късно Фондът за битка с корупцията на Навални и неговата мрежа от районни офиси бяха избрани като „ екстремистки “ организации и неразрешени след ареста му, което докара до друго следствие против него по обвинявания в екстремизъм. През август предходната година съдът 19 години затвор.

Опозиционната медия " Медуза " разгласява публицистичен коментар в памет на Алексей Навални, в който се споделя:

" Вярата на Навални е бъдещето. Нашата религия е бъдещето. Всичко зависи напълно от нас. От това, което направихме, вършим и ще вършим. Навални живя като воин. И умря като воин. Той сподели, че даже някой без власт може да преобърне света. Навални се смееше на злото и в никакъв случай не се отчая. И, несъмнено, щеше да се засмее, четейки тази траурна тирада ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР