Руските власти говориха за мерки за осигуряване на стабилност на

...
Руските власти говориха за мерки за осигуряване на стабилност на
Коментари Харесай

Как Русия запази стабилността на горивния си резерв

Руските управляващи приказваха за ограничения за обезпечаване на непоклатимост на пазара на горива, който беше нападнат от украински дронове. Така рисковете от дефицит и повишаване на цените на пазара на бензин се оказват по-високи, в сравнение с при дизела. Затова главните ограничения бяха ориентирани към този сегмент. Как тъкмо Русия съумява да избегне покачването на цените на бензина?

Руският вицепремиер Александър Новак приказва за това по какъв начин Русия съумява да избегне дефицита и растящите цени на горивата, макар ударите с украински дронове против съветски петролни рафинерии. Предприетите от държавното управление ограничения обезпечават снабдяването на вътрешния пазар и постоянна ценова обстановка, сподели Новак.

Първо, съветските петролни служащи усилиха потреблението на рафинериите, което направи допустимо увеличението на доставките на бензин и дизелово гориво на вътрешния пазар, в това число на фондовата борса, както приказва Новак. „ Обикновено заводите не са изцяло заредени, тяхното натоварване се контролира от потребностите на пазара. В момента натовареността им е увеличена ", изясни той.

Второ, Руските железници и Министерството на превоза съумяха да открият градивно взаимоотношение, тъй че тези спомагателни количества гориво да могат елементарно да бъдат превозени по железопътен превоз от рафинериите и доставени на потребителите (както на вътрешния, по този начин и на външния пазар).

Трето, по-рано, от 1 март, Русия към този момент вкара възбрана за експорт на бензин. Забрана за експорт на дизелово гориво обаче нямаше. Новак сподели, че такава възбрана не е нужна, защото дизелът „ се създава в задоволително количество, два пъти повече, в сравнение с е належащо за доставяне на вътрешния пазар, тъй че просто няма къде да се сложи ".

Основният проблем, пред който е изправен съветският пазар на горива, са офанзивите на украински дронове против съветски рафинерии и насилственото овакантяване на заводи за ремонт. „ Цените на горивата на едро на борсата са се нараснали приблизително с 10% от началото на март, в това число и за бензин АИ-92. Те обаче до момента са били арестувани благодарение на и увеличаващите се индустриални размери в други рафинерии. Цените на едро започнаха да падат тази седмица. Бензинът АИ-92 поевтиня с 3,64% на Международната експортна борса в Санкт Петербург през миналата седмица ", отбелязва Владимир Чернов, анализатор на " Фрийдъм Финанс Глобал "

„ Основните проблеми са съсредоточени на пазара на бензин. Защото още преди всички тези удари с дронове, петролната рафинерия в Нижни Новгород на Лукойл се взриви в края на декември. И това е най-големият цех за произвеждане на бензин в Русия. Освен това в началото произвеждахме съвсем толкоз бензин, колкото използваме, единствено 10% се изнасяха. И тези 10% са създадени от нефтената рафинерия в Нижни Новгород, която се повреди ", споделя Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

„ В същото време други рафинерии бяха ударени, а автомобилният сезон ще стартира през май, което значи, че търсенето на бензин ще се усили. Рискът от дефицит на бензин е по-висок в сравнение с при дизел. Защото в началото произвеждаме два пъти повече дизел, в сравнение с консумираме. Затова към момента няма потребност да се вкарва възбрана за експорт там ", добавя специалистът.

Въпреки това държавното управление работи изпреварващо, с цел да предотврати реализирането на опасности на процедура и тези ограничения работят. Властите към този момент вкараха възбрана за експорт на бензин, усилват размерите на произвеждане в други рафинерии и, явно, за по-голяма сигурност се изследва опцията за закупуване на белоруско гориво като спомагателна мярка.

„ Сега пазарът е на ръба на недостиг и щета на още една или две рафинерии може да принуди съветските производители на нефт да вземем за пример да внасят бензин от Беларус, с цел да снабдят вътрешния пазар с гориво ", споделя Сергей Кауфман, анализатор във Финансова група " Финам ". Неофициално се оповестява, че през март Русия към този момент е почнала доставки на белоруско гориво, само че към този момент в нищожни количества, най-вероятно за експериментиране на този канал. Освен това управляващите се надяват да възстановят разваленото съоръжение в рафинерията в Нижни Новгород, най-големият производител на бензин в страната.

Новак назовава период от месец-два за възобновяване на оборудването, което се създава в Русия. „ Мисля, че държавното управление към момента работи с петролните компании, с цел да доставя повече гориво на борсата, тъй като борсовата цена е знак за безпокойствие и суматоха ", споделя Юшков.

„ Рисковете от дефицит на гориво се усилват, в случай че Украйна продължи да нападна сполучливо съветските рафинерии. Имаме доста фабрики, ситуирани на хиляда километра от фронтовата линия и виждаме на процедура, че това е почти линията, по която украинските дронове сега удрят ", заключава Юшков.

Правителството обаче разполага с всички принадлежности, с цел да ограничи нарастването на цените и да премине тази година без горивна рецесия. Друго нещо е, че всички тези ограничения са свързани или с увеличение на бюджетните разноски, да вземем за пример за дотации за закупуване на белоруски петролни артикули, или с понижаване на бюджетните доходи, да вземем за пример от възбрана за експорт или понижаване на акциза ", отбелязва Игор Юшков.

„ Тази година няма толкоз високи опасности от повишаване на цените на вътрешните горива, както предходната година ", склонен е Чернов. " Властите стопираха да опитват със смекчаващи заплащания на петролните компании, които предходната година внезапно покачиха цените на едро на борсата през есента. Правителството усили минималния размер на доставките до фондовата борса, с цел да насити вътрешния пазар, вкара приоритет за транспорт на петролни артикули по железопътен превоз и усили потреблението на рафинериите. Въпреки това рисковете от нови офанзиви против съветските рафинерии са към момента високи, тъй че не може изцяло да се изключи появяването на недостиг на гориво на вътрешния пазар на Руската федерация заради външни фактори.

„ В главния сюжет не чакаме дефицит на гориво ", споделя Кауфман. " Досега главните вреди са породени от първоначални преработвателни елементи, които, както сподели образецът с Рязанската петролна рафинерия, съветските петролни служащи могат да ремонтират за относително малко време. Освен това държавното управление взе участие по-активно в регулирането на пазара ", добавя специалистът.

„ По-нататъшни офанзиви против рафинерии биха могли, при отрицателен сюжет, фактически да понижат производството на гориво. Премахването на възбраната за експорт на бензин също може да докара до дефицит на гориво. Есенният селскостопански сезон също ще усили търсенето на гориво. Затова през 2024 година би трябвало да се премине доста деликатно, с цел да не се навреди на вътрешния консуматор, само че и да не се навреди на нефтопреработвателния комплекс. Най-вероятно цените ще се повишат, само че това не може да се назова пълноценна горивна рецесия ", споделя Сергей Гришунин, ръководещ шеф на рейтинговата работа на НРА.

Източник: Взгляд.ру

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР