Руските въоръжени сили са установили контрол над източноукраинското село Богдановка,

...
Руските въоръжени сили са установили контрол над източноукраинското село Богдановка,
Коментари Харесай

Русия обяви, че е превзела украинското село Богдановка

Р уските въоръжени сили са открили надзор над източноукраинското село Богдановка, западно от град Бахмут, в Донецка област, съобщи Ройтерс.

(*Видеото е архивно: )

 

Агенцията се базира на публично изказване на съветското министерство на защитата от неделя (21 април).

Селото има стратегическо разположение, отбелязва Ройтерс. То се намира североизточно от град Часов Яр, който Русия се пробва да доближи, откакто през февруари завладя разположения на юг град Авдеевка.

Руските войски ускоряват натиска против изтощените украински сили, с цел да се приготвят да завладяват още територии тази пролет и лято, откакто разкаляните полета изсъхнат и разрешат на танковете, бронираните машини и другото тежко съоръжение да напредне към основни позиции в цялата страна.

В миг, когато войната в Украйна навлезе в третата си година, а жизненоважният пакет с помощи от Съединени американски щати за Киев се забави в Конгреса, Русия употребява от ден на ден планиращи бомби със сателитно ориентиране (което разрешава на самолетите да ги пускат от безвредно разстояние), с цел да удрят украинските сили, страдащи от дефицит на бойци и муниции.

Въпреки преимуществата на Москва в огнева мощност и жива мощ масирана сухопътна атака би била рискована и, съгласно съветски военни блогъри и други специалисти, ненужна, в случай че Русия продължи да се придържа към по-малки офанзиви по цялата фронтова линия, с цел да изтощи в допълнение украинските въоръжени сили.

" Това е като да се плъзнеш по наклонена повърхност, при което може да се стигне до нещо като гибел посредством хиляди дребни порязвания или на процедура гибел посредством хиляди местни офанзиви ", съобщи наскоро в подкаст военният специалист Майкъл Кофман от Фондацията " Карнеги ", разяснявайки съветската тактичност. Ако руснаците се придържат към тези голям брой офанзиви по целия фронт, добави той, " в последна сметка те може да стартират да излизат на все по-открит терен ".

Контраофанзивата на Украйна предишното лято бе обречена, когато напредващите украински подразделения бяха хванати в капан от големи съветски минни полета и бяха избити от артилерия и дронове. Руснаците нямат причина да позволен същата неточност.

Миналия ноември украинският президент Володимир Зеленски подреди на силите си да копаят окопи, да построяват укрепления и бункери зад дългата повече от 1000 километра фронтова линия, само че съгласно анализатори тези действия напредват постепенно и са оставили незащитени зони.

" Ако отбранителните линии бяха издигнати авансово, украинците нямаше да отстъпват по този метод ", сподели украинският боен специалист Олег Жданов. " Трябваше да сме копали окопи цяла есен и това щеше да спре съветския прогрес. Сега всичко е изложено на риск и това е доста рисково ", добави той.

В подкаст наскоро Кофман сподели също, че Киев " доста изостава в ефикасното окопаване по целия фронт " и че " Украйна няма положителни спомагателни отбранителни линии ".

След като превзеха украинската цитадела Авдеевка, съветските войски са се насочили към разположения на рид град Часов Яр, който ще им разреши да напреднат към Славянск и Краматорск – основни градове в следената от Киев част на Донецка област в Източна Украйна. Русия нелегално анексира Донецка област и три други области през 2022 година и Кремъл счита установяването на цялостен надзор над района за собствен приоритет.

Жданов сподели, че на Украйна ѝ липсва огневата мощност, с цел да отблъсне съветските офанзиви. " Те дадоха обещание да има отбранителна линия на 10 километра зад Авдеевка, където нашите войски биха могли да се окопаят, само че няма нищо ", съобщи той.

Ръководителят на Европейското командване на Съединени американски щати военачалник Кристофър Каволи предходната седмица предизвести американския Конгрес, че в границите на седмици Русия ще откри над Украйна предимство в огневата мощност в съответствие 10 към едно, в случай че законодателите не одобрят още военна помощ.

След като си обезпечи още един мандат на избори с предупреден излаз през март, президентът Владимир Путин даде обещание да откри " санитарна зона ", с цел да отбрани граничните региони на Русия от украински обстрел и нахлувания.

Путин не даде детайлности, само че съветски военни блогъри и анализатори в областта на сигурността споделят, че в допълнение към бавния прогрес в Донецка област Москва би могла и да се опита да превземе втория по величина украински град Харков, което Русия се опита и не съумя да направи през първите дни на войната.

Един от евентуалните признаци на идна офанзива против град Харков, който е с население от 1,1 милиона души и се намира на към 30 километра южно от границата, е че Русия ускори ударите си против електроцентралите в региона, нанасяйки обилни вреди и причинявайки прекъсвания на тока.

На Украйна не ѝ доближава противовъздушна защита, с цел да отбрани Харков и други градове и непрекъснатите съветски удари са част от тактиката на Москва " да го задуши " като унищожи инфраструктурата му и принуди жителите му да го изоставен, сподели Жданов.

Пенсионираният генерал-лейтенант Андрей Гурулев, който в този момент е член на Комисията по защита в долната камара на съветския парламент, призна, че завладяването на Харков е голямо предизвикателство и предвижда, че военните ще се опитат да го обкръжат.

" Той може да бъде обграден и блокиран ", съобщи той и добави, че завладяването на Харков би проправило пътя за прогрес навътре в Украйна и за него биха били нужни още съветски бойци.

След като заповедта на Путин за " частична готовност " на 300 000 резервисти предходната есен се оказа толкоз непопулярна, че стотици хиляди хора избягаха през границата, с цел да избегнат призовките, Кремъл опита различен метод. Той даде обещание релативно високи заплати и други придобивки, с цел да укрепи силите си с доброволци. Този ход наподобява е бил сполучлив, защото министърът на защитата Сергей Шойгу сподели, че въоръжените сили са набрали 540 000 доброволци през 2023 година

" Няма проекти за нова мобилизационна вълна ", съобщи заместник-ръководителят на комисията по въпросите на защитата в горната камара на Народното събрание Виктор Бондарев в мнения, оповестени от държавната новинарска организация РИА Новости. " Справяме се добре с военните качества, с които разполагаме ", добави той.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР