Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожската атомна електроцентрала,

...
Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожската атомна електроцентрала,
Коментари Харесай

Официално: Запорожската АЕЦ е под контрол на руската армия, няма радиация след пожара

Руските въоръжени сили са окупирали площадката на Запорожската атомна електроцентрала, оповестиха от военната и гражданската администрация на района, базирайки се на украинската държавна ревизия за нуклеарно контролиране, оповестява Ройтерс.

Персоналът на оборудването остава на работните си места и обезпечава безпрепятственото му действие, се споделя още в изказването на украинските локални управляващи.

Тази нощ в постройката на учебно-тренировъчен комплекс наоколо до атомната електроцентрала избухна пожар. Според формалната информация няма жертви или потърпевши вследствие на случая, а радиационният декор на мястото на случая е естествен.

Международната организация по атомна сила (МААЕ) съобщи, че няма нараснала радиация в региона на АЕЦ „ Запорожие “ след пожара. От съображения за сигурност е бил изключен един от атомните реактори, само че централата продължава да действа обикновено и няма смяна в радиационния декор, увери генералният шеф на МААЕ Рафаел Роси. Той добави, че организацията е сложила в подготвеност екипа си за спешни обстановки.

Украинският енергиен министър Херман Халушченко прикани НАТО и страните с нуклеарни оръжия да създадат професионална оценка и да се намесят, с цел да спрат обстрела над АЕЦ „ Запорожие “. В диалог с американската си сътрудник Дженифър Гренхолм Халушченко е призовал за затваряне на въздушното пространство над Украйна. Американката удостовери за диалога и уточни, че съветските военни дейности покрай централата са доста рискови и би трябвало да спрат, оповестява Българска телеграфна агенция.

Украинската Служба за изключителни обстановки заяви по-рано, че вследствие на съветския обстрел е зародил пожар на територията на Запорожката АЕЦ в учебно-тренировъчния корпус, който в 6:20 часа локално време е бил сподавен. Изключен е бил Трети енергоблок.

От пожарните сили на Украйна настояват, че са били възпрепятствани да стигнат до мястото на огъня от страна на съветските елементи. Били са позволени в 05:20 ч. локално време и са съумели да се оправят с огъня в границите на към час.

Новината за огъня изправи на нокти цяла Европа, а украинският президент Володимир Зеленски упрекна Кремъл, че прибягва до „ нуклеарен гнет “ и желае да „ повтори “ ужаса Чернобил.

„ Нито една страна, с изключение на Русия, не е стреляла по нуклеарни енергоблокове. Това се случва за първи път в нашата история и в историята на човечеството. Терористичната страна в този момент прибягна до нуклеарен гнет “, съобщи Зеленски във видеопослание.

През нощта е имало и диалог Зеленски – Джо Байдън за обстановката с АЕЦ-а.

Припомняме, че преди ден Зеленски изиска от Владимир Путин диалози на четири очи, като съобщи, че това е единственият метод да се постави завършек на войната. А след втория кръг от договаряния сред представители на Киев и Москва беше реализирано съглашение за филантропични коридори за евакуация на цивилни жители и краткотрайно преустановяване на огъня. Информацията след диалозите им беше оценена като позитивен ход от интернационалната общественост.

На този декор не престават тежките боеве на доста места в Украйна. През миналата нощ имаше мъртвило в най-големите градове Киев и Харков, само че в Мариупол ситуацията е сериозно. Повече от два дни там няма ток и отопление. Градът е обкръжен и по улиците се водят боеве, споделят от локалната администрация. Съобщава се за натоварен обстрел.

Киев остава под контрола на държавното управление. Според данни на украинските управляващи конвоят с съветски военни и техника е блокиран на към 30 км от столицата, оповестява БНР.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР