Руските въоръжени сили продължават да се изтеглят от западната част

...
Руските въоръжени сили продължават да се изтеглят от западната част
Коментари Харесай

Руската армия продължава да се изтегля от Херсон

Руските въоръжени сили не престават да се изтеглят от западната част на окупираната Херсонска област в Южна Украйна, до момента в който се приготвят да опитат да забавят настъплението на миналата в контраатака украинска войска, регистрира през днешния ден Институтът за проучване на войната, представен от Българска телеграфна агенция.

Базираният във Вашингтон мозъчен концерн предвижда във всекидневната си сводка, че тези опити ще бъдат единствено отчасти ефикасни.

Украинският общоприет щаб разгласи, че съветските сили изцяло са напуснали позициите си в Чаривное и Чкалово, на трийсетина километра северозападно от Нова Каховка, а съветските офицери и медици са били евакуирани от град Берислав, на десния (западния) бряг на Днепър. В същото време те реалокират пациенти от болничното заведение в Каховка, на левия (източния) бряг на реката, евентуално с цел да освободят кревати за съветски бойци, които вероятно пострадат при изтеглянето, показва Институтът за проучване на войната.

Украинският общоприет щаб, чиито изказвания не са доказани по самостоятелен път, означи още, че " някои съветски детайли " приготвят Херсон за градски пердах, до момента в който други военнослужещи не престават да бягат от града с ферибота, изпълняващ курсове покрай Антоновския мост.

Вчера английското министерство на защитата заяви, че съветската войска е приключила построяването по продължение на разваленото при украински обстрел оборудване на понтонен мост, който съгласно него ще се трансформира в сериозна точка за прекосяване на съветските бойци, до момента в който украинските сили напредват към Херсон. Има информации, че огромна част от популацията на града също го е напуснало, написа още в сводката.

Вчера назначените от Русия окупационни управляващи приканиха всички поданици на Херсон неотложно да се изтеглят.

Русия още веднъж е нанесла удари, ориентирани към енергийната мрежа на Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че офанзивите са били в " доста необятен " мащаб, съобшава БНР.

Във вторник Зеленски ще направи видеообръщение на интернационална конференция за възобновяване на Украйна в Берлин, на която ще участва и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, а на следващия ден министър председателят на Украйна Денис Шмигал ще взе участие в германско-украински стопански конгрес в Берлин.

Киев оповестява, че след нанесените от Русия удари близо 1,5 милиона семейства са останали без електричество. Володимир Зеленски съобщи, че множеството от съветските ракети и дронове са били свалени и сходни удари няма да спрат украинското военно нахлуване.

Почти една трета от украинските електроцентрали и други уреди за произвеждане на сила бяха унищожени при вълна от въздушни удари от понеделник предходната седмица насам. В обичайното си видеообръщение украинският президент прикани за ограничение на използването на електричеството:

" Стабилността на енергетиката на цялата ни страна зависи от всеки град и област на Украйна. Моля, ограничете потреблението на уреди, които употребяват доста електричество. И изключително в часовете на пиково ползване заран и вечер. "

При последните офанзиви са били наранени регионите на Черкаси, югоизточно от столицата Киев, и град Хмелницки на запад. Въздушни удари и спирания на зареждането също бяха обявени от Одеса на юг до Ровно и Луцк на северозапад.

В изявление за неделното издание на немския " Франкфуртер алгемайне цайтунг " украинският министър председател Денис Шмигал предизвести за " ново миграционно цунами “, в случай че Русия продължи офанзивите си против гражданската инфраструктура на неговата страна. Той  упрекна Москва, че желае да " вкара Украйна в планувана филантропична злополука, каквато Европа не е виждала от Втората международна война ".

Утре Денис Шмигал ще взе участие в германско-украински стопански конгрес в Берлин и ще се срещне с немския канцлер Олаф Шолц. В собствен видеоподкаст Олаф Шолц показва, че Украйна и Европейският съюз не могат да се оправят сами в процеса на възобновяване на страната. По думите му, " това може да бъде направено единствено от цялата международна общественост, която сега поддържа Украйна ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР