Руските ултранационалисти продължават да настояват Кремъл да приеме сталински репресивни

...
Руските ултранационалисти продължават да настояват Кремъл да приеме сталински репресивни
Коментари Харесай

ISW: В Русия се надига призракът на мракобесието враг на народа

Руските ултранационалисти не престават да упорстват Кремъл да одобри сталински репресивни ограничения . Депутатът от съветската Държавна дума Андрей Гурульов - изтъкнат съветски ултранационалист в ръководещата партия " Единна Русия " - съобщи, че Русия би трябвало да вкара още веднъж понятието " зложелател на народа ".

Това се показва в дневния разбор на фронта в Украйна на Института за проучване на войната.

Това разбиране определяше всички опозиционни фигури на починалия руски водач Йосиф Сталин като врагове на обществото. Гурульов постоянно споделя крайни отзиви по съветската държавна телевизия, само че в реториката на ултранационалистите от ден на ден се натъртва на нуждата от ориентиране и очистване на вътрешните врагове на Русия.

Кремъл продължава да заобикаля да подхваща открити репресивни ограничения, евентуално от угриженост за стабилността на режима на Путин. Руското държавно управление отдръпна от Държавната дума законопроект, който предвиждаше увеличение на налозите от 13 до 30% за руснаците, които са избягали от страната .

Руските ултранационалисти нееднократно са призовавали Кремъл да национализира собствеността на руснаци, които са " предали " страната, като са избягали, само че Кремъл наподобява продължава да се колебае дали да вкара такива непопулярни ограничения. Неназовани източници обявиха пред съветското без значение издание " Верска ", че съветската президентска администрация не поддържа връщането на смъртните санкции в Русия - различен въпрос, който неотдавна още веднъж се появи в съветските политически полемики.

Кремъл би могъл да употребява опасността от смъртно наказване, с цел да сплаши руснаците и да ги накара да поддържат военните старания (или да останат пасивно съпротивляващи се против тях), само че Путин евентуално продължава да се колебае дали да не унищожи имиджа си на изкусен и търпелив цар.

ISW по-рано оцени, че Путин разчита на контрола върху осведомителното пространство, с цел да отбрани режима си, в доста по-голяма степен от типа на солидния наказателен уред на Съветския съюз и че Путин в никакъв случай не е възстановявал вътрешен наказателен уред , равностоен на Комитет за Държавна сигурност (на СССР), силите на Министерство на вътрешните работи и Червената войска.

Бившият съветски офицер Игор Гиркин и финансистът от групата " Вагнер " Евгений Пригожин постоянно повтарят сходни апели за гонене на съветски публични лица, които се надяват да сложат завършек на войната посредством договаряния със Запада. Подобни настройки демонстрират, че ултранационалистическите общности чакат съветският президент Владимир Путин да разшири репресиите и да се ангажира напълно с войната .

Високопоставени представители на Съединени американски щати и Европейски Съюз считат, че съветският президент Владимир Путин няма да пожелае да договаря в отговор на сполучлива украинска контраатака. На 24 април вестник " Ню Йорк Таймс " (NYT) заяви, че почитан европейски чиновник е декларирал, че възможностите Путин да " отстъпи " в отговор на сполучлива украинска контраатака са " по-малки от нула ".
 Кремъл опровергава неистини за Путин: Нито има двойници, нито се крие в бункер
Кремъл опровергава неистини за Путин: Нито има двойници, нито се крие в бункер

" На силата му може единствено да завиждаме. На здравето му може единствено да се надяваме ", акцентира Песков

Длъжностното лице съобщи, че Путин евентуално ще активизира повече бойци , с цел да се бият в Украйна. Помощник-министърът на защитата на Съединени американски щати по въпросите на интернационалната сигурност Селесте Валандер съобщи, че има " доста малко доказателства ", които да сочат, че Путин ще промени стратегическата си цел да подчини Украйна " политически, в случай че не и изцяло военно ".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати Джон Кърби съобщи пред " Гласът на Америка " на 25 април, че Съединени американски щати усилват помощта за сигурността на Украйна, защото чакат, че Русия ще се опита да премине в нахлуване при възстановяване на времето.

На 25 април украински боен чиновник твърди, че украинските сили реализират " впечатляващи резултати " в контрабатарейните боеве против съветските сили на окупирания от Русия източен (ляв) бряг на река Днепър.

Говорителят на украинските Южни оперативни сили Наталия Хуменюк съобщи, че украинските сили са поразили и унищожили съветски артилерийски системи, танкове, бронирани машини и системи за противовъздушна защита. Хуменюк добави, че украинските сили работят за пречистване на фронтовата линия на източния бряг в " режим на противопоставяне на батарея ". Хуменюк добави, че съветските сили изтеглят цивилни от региона на брега на река Днепър, с цел да се придвижат съветски елементи, което опростява украинските интервенции.

Финансистът на групата " Вагнер " Евгений Пригожин опроверга оценката на ISW от 22 април за лимитирано усъвършенстване на връзките на " Вагнер " с съветското военно командване преди плануваната украинска контраатака.

По-рано ISW оцени, че съветското военно командване може да е поправило отчасти обтегнатите си връзки с Пригожин, с цел да убеди съветския президент Владимир Путин да спре настъпателните интервенции преди плануваната украинска контраатака .
 ISW: Руското военно командване се пробва да убеди Путин да премине в защита
ISW: Руското военно командване се пробва да убеди Путин да премине в защита

А Пригожин пробва да отклони Русия от " денацификацията " на Украйна

ISW също по този начин е следила трагична смяна в характера на обществените контакти на Пригожин с съветското Министерство на защитата (МО) и Кремъл още при започване на април.

Пригожин съобщи, че оценката на ISW е " подправена ", като означи, че не би " разменил муниции за [своите] момчета даже за другарство с Бога ".

Продължаващите изказвания на Пригожин за неприязънта му към съветското военно управление опонират на смяната в реториката му, както и на неочаквания приток на артилерийски муниции след месеци на апетит за снаряди в Бахмут .

Руското без значение издание " Можем да разбираем " (Можем да обясним) също по този начин заяви, че фирмите на Пригожин са спечелили рекордна сума доходи през 2022 година от договорите си с съветското МО макар враждата му с съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

Пригожин нееднократно е признавал за съдействие с войски, подчинени на съветското МО, и получава мобилизиран личен състав за подсилване на фланговете си.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков удостовери, че най-големият му наследник се е сражавал във войната с Вагнер, което съгласно оценката на ISW е осведомителна интервенция за възстановяване на връзките и вероятно за увеличение или демонстриране на лоялността на Пригожин към Кремъл.

Всички тези фактори демонстрират, че Пригожин - макар декларираната си самостоятелност и горделивост - би трябвало да резервира благоразположението и поддръжката на Кремъл и съветското МО, с цел да поддържа интервенциите си.
 Белият дом: Путин знае, че армията му не се оправя
Белият дом: Путин знае, че армията му не се оправя

Руските военни се мъчат да реализират задачите си

На 25 април съветските групи за цивилен права OVD-Info, Мемориал и Рус Сидяща (Русия зад решетките) оспорват съветския закон за цензура против дискредитирането на съветските военни. OVD-Info разгласи, че юристите ѝ са подали 10 от плануваните 20 тъжби против закона в съветския Конституционен съд с вярата, че съдът ще постанови, че законът е противоконституционен.

Жалбите са съсредоточени върху обособени случаи на хипотетична дискредитация, в това число един случай, в който управляващите са глобили мъж с 50 000 рубли (около 612 долара) за това, че е държал афиш с апел за мир.

На 11 април маргинална група от най-малко 20, най-вече по-малки, провоенно настроени съветски милблогъри ускори апела си към съветското държавно управление да анулира законите за цензура след преследването на съветски доктор за описване на истини от бойното поле.

OVD-Info и други правозащитни организации най-вероятно ще бъдат преследвани по силата на съветските закони за цензура. Малко евентуално е съветското държавно управление да анулира или анулира тези закони без инструкции от Кремъл, само че провокации като това на OVD-Info демонстрират продължаваща опозиция против вътрешната цензура и репресии.

Основни заключения
Високопоставени чиновници на Съединени американски щати и Европейски Съюз считат, че съветският президент Владимир Путин няма да има предпочитание да договаря в отговор на сполучлива украинска контраатака. На 25 април украински боен представител съобщи, че украинските сили реализират " впечатляващи резултати " в контраофанзивата против съветските сили на окупирания от Русия източен (ляв) бряг на река Днепър. Финансистът на " Вагнер груп " Евгений Пригожин отхвърля оценката на ISW от 22 април за лимитирано усъвършенстване на връзките на " Вагнер " с съветското военно командване преди плануваната украинска контраатака. Руските ултранационалисти не престават да се застъпват за това Кремъл да схване сталински ограничения за репресии. Кремъл продължава да заобикаля приемането на искрено репресивни ограничения евентуално от угриженост за стабилността на режима на Путин. На 25 април съветските групи за цивилен права OVD-Info, Мемориал и Рус Сидяща (Русия зад решетките) оспориха по правосъден път съветския закон за цензура против дискредитирането на съветската войска. Руски източници твърдяха, че съветските сили са провели лимитирани наземни офанзиви на линията Сватово-Кремна. Руските сили са траяли да организират сухопътни офанзиви във и към Бахмут и по фронтовата линия Авдийовка-Донецк. Руските военни блогове продължиха да разгласяват гневни опровержения, че украинските сили са открили устойчиви позиции на източния (левия) бряг на Херсонска област. Руското министерство на защитата (МО) се пробва да подтиква финансово съветски пандизчии да се борят в Украйна, като им предлага отплата, равна на тази на съветските доброволци. Центърът на украинската опозиция оповестява, че украински партизани са детонирали съветски боен контролно-пропускателен пункт наоколо до Олешки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР