Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна представляват военно престъпление.

...
Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна представляват военно престъпление.
Коментари Харесай

Руските удари по енергийна инфраструктура в Украйна са военно престъпление, каза ЕК. Хага ще приема искове за щети

Руските удари по гражданска инфраструктура в Украйна съставляват военно закононарушение. Това сподели представител на Европейската комисия (ЕК) на брифинг във вторник, в отговор на въпроси за обстрела на украински водноелектрически централи.

В същото време украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба заяви, че украинците към този момент могат да подават искове за нанесени вреди по време на съветската инвазия в новооснован указател в Хага. Той направи това по време на конференция в холандския град, на която бяха разисквани напъните за правосъдно гонене на хипотетични военни закононарушения, осъществени от Русия в Украйна.

Това се случва, откакто на 22 и 29 март Русия нанесе серия от удари по цели в Украйна, които нанесоха обилни вреди на енергийната инфраструктура на страната.

Цел на съветските офанзиви бяха Каневската и Днепровската Водноелектрическа централа (и двете част от каскадата на река Днепър). Украински и западни анализатори не изключват, че това е подготовка за огромна атака на съветската войска, която може да стартира в края на пролетта или през лятото.

" Тези удари единствено ни предизвикват да оказваме помощ повече на Украйна ", сподели представителят на Европейска комисия във вторник. Той посочи, че комисията няма данни по какъв начин унищожаването на украинската енергийна инфраструктура се отразява на цените на интернационалния пазар на сила.

След началото на войната електропреносните мрежи на Европейски Съюз и на Украйна бяха свързани, означи обаче представителят. Според него качествата за транспорт на сила в двете направления в последните две години са увеличени и има опция Украйна да внася от Европейски Съюз ток, в случай че се наложи.

Междувременно службата за военно разузнаване на Украйна заяви, че Русия може да нанесе още два или три масирани удара по енергийни обекти на украинска територия тази пролет.

Вадим Скибицки - представител на Главното ръководство на разузнаването (ГУР), сподели, че съгласно разследващи данни Русия към този момент разполага с към 950 прецизни ракети с обхват на деяние над 350 км . По предписание съветските войски правят масирани ракетни удари, когато разполагат с най-малко 900 ракети в арсеналите си, означи той.

В същото време украинският външен министър приказва на интернационалната конференция " Възстановяване на правораздаването за Украйна ", провежда от Нидерландия , Украйна и Европейска комисия.

Кулеба сподели, че в началото регистърът с искове за нанесени вреди ще се концентрира върху тези, нанесени на недвижимо имущество. Но добави, че той би трябвало да бъде уголемен, с цел да включва и други типове вреди, като занапред ще се прецизират вероятните компенсации.

" Хората в Украйна желаят да видят правдивост ", сподели министърът.

Нидерландската външна министърка Ханке Бруинс Слот добави още, че войната е довела до гибелта на десетки хиляди души, като в същото време са ранени и разселени милиони.

" И това е довело до дълъг и добре документиран лист с интернационалните закононарушения. Над 100 000 и броят им се усилва ", сподели тя.

По думите ѝ този брой освен акцентира сериозността на тази експанзия, само че и нуждата от поддръжка за Украйна, тъй като нейната правосъдната система " ще се срине под тежестта на тези зверства ".

Украинските управляващи настояват, че проверяват над 120 000 хипотетични военни закононарушения, свързани с пълномащабната инвазия, почнала през февруари 2022 година По оценки на Организация на обединените нации повече от 30 000 цивилни жители са били убити или ранени.

На 15 март подкрепяни от Организация на обединените нации специалисти по правата на индивида споделиха, че са събрали нови доказателства за " ужасяващи " изтезания на украински военнопленници от техните съветски пандизчии, като показаха, че сходни практики могат да се смятат за военни закононарушения.

Руската войска е упреквана във военни закононарушения в предходни спорове, в това число войните в отцепническата република Чечения и в поддръжка на режима на Башар Асад в Сирия .

Кремъл отхвърля всякаква роля или отговорност за всички хипотетични закононарушения.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР