Руските пехотинци получиха оръжие за щурм на укрепленията - реактивната

...
Руските пехотинци получиха оръжие за щурм на укрепленията - реактивната
Коментари Харесай

„По-ефективни от оръжия.“ Руските военни измислиха как да разбият защитата на ВСУ

Руските пехотинци получиха оръжие за взлом на укрепленията - реактивната огнехвъргачка " Бородач ". Според военните това ще лиши въоръжените сили на Украйна от главния коз - способността да работят в защита. За това по какъв начин в този момент ще се промени обстановката на фронта - в нашия материал.

Да отвориш " тенекията "

Значителна част от боевете се водят или в градски региони, или покрай укрепени региони. В доста браншове на фронта въоръжените сили на Украйна трансфораха отбранителната линия в непревземаема, залята с бетон цитадела.

За да отворят тази " тенекиена кутия ", нападателите се нуждаят от специфични оръжия, способни дейно да потискат огневи точки.

Доскоро ракетните огнехвъргачки РПО-A Шмел действаха като " джобна артилерия " на пехотата. Те ще бъдат сменени с по-леки МПО-A " Бородач ". На Неправителствени организации Базалт бяха сложени няколко съществени задания: понижаване на размера и тежестта на структурата, повишение на противопожарните характерности и възстановяване на експлоатационните характерности. Освен това беше планувано да се създадат няколко модификации за разнообразни цели.

Всъщност " Бородач " е гранатомет за еднократна приложимост с термобарични муниции. Те разпръскват горим аерозол преди експлозия, което доста усъвършенства резултата. Експлозията безусловно изгаря целия О2 и провокира мощна ударна вълна. Добре ориентиран удар изцяло унищожава стоманобетонната кутия.

Дизайнът е извънредно обикновен. Стартовото устройство е лека тръба с диаметър 72,5 мм и дължина 900 мм. Отвън има ръкохватка за улавяне, мерник, както и спусък. Презареждане не е планувано. Общата маса на боеспособния " Бородач " е 4,7 кг. Обхват на наблюдаване - 600 метра.

Има разновидности и с други муниции. Продукт МРО-З - със запалителна, МРО-ДЗ димно-запалителна, МРО-Д - димна. Това е доста потребно за щурмовите елементи.

Димната завеса ви разрешава прикрито да се доближите до вражеските позиции и да изтеглите ранените под огън. А запалителните амуниции са ефикасни, когато се димят отвън постройките.

„ Това е доста значимо за авдеевското направление “, споделя офицер от 1-ви армейски корпус на ДНР с позивна Клим.

„ Има извънредно мощни укрепления. РПГ не ги вземат, даже артилерията не постоянно се оправя. Напоследък, несъмнено, беше по-лесно: Върховен касационен съд употребяват планиращи бомби. Но пехотата в борба също се нуждае от личен мотив против укрепленията ".

" Рис " и " Шмел "

Конструктивно " Бородач " се разграничава малко от щурмовия гранатомет РШГ-2. И във връзка с функционалността, това е " внукът " на първата руска пехотна ракетна огнехвъргачка " Рис ", създадена през 1975 година

Това беше революционно оръжие. За разлика от раничните реактивни огнехвъргачки от времето на Великата отечествена война, огнената примес се изстрелва като гранатомет - в специфична капсула с реактивен мотор. Обхват на деяние - 190 метра, само че удряше задачата на 400 метра.

" Рис " е употребен в Афганистан. Не всички упования обаче се оправдаха. Тежката огнехвъргачка беше повече от 20 кг. Освен това обсегът в планините не беше задоволителен. А каменните и глинени укрепления на душманите не постоянно горяха.

Към края на войната се появиха по-мощни оръжия, които през днешния ден остават признак на войските на РХБЗ.

Легендарната реактивна пехотна огнехвъргачка " Шмел " се назовава от военните джобна гаубица. По отношение на избухливото влияние не отстъпва на 122-152-мм артилерийски снаряди. Отличните характерности разрешиха на бойците да прогонват бойци от постройките, да изкарат минохвъргачни и картечни екипажи в клисурите.

Пикът на бойното потребление на това оръжие падна върху Чечня, Дагестан и други райони на Кавказ. Последните модификации доближиха 1700 метра. Това очевидно е ненужно, само че всяка цел, която е в радиус от един километър от огнехвъргачката - било то танк, пехотна част, огнева точка - обезпечено ще попадне в засегнатата зона.

Тежък мотив

Тежките огнехвъргачни системи ТОС-1 " Пинокио " и ТОС-1А " Солнцепек " се употребяват интензивно в зоната на СВО. Пълен залп унищожава всичко живо на повърхност до 40 хиляди квадратни метра.

Обхват - от 400 до 6000 метра. В клатещата се част на пусковата установка на въртяща се платформа е инсталиран пакет от 30 направляващи (24 за Солнцепека) за ракети. А този е на шасито на танк Т-72. Екипажът прави всички дейности, без да излиза от машината - благодарение на мерник и силови задвижвания.

И двете системи са въоръжени с 220 мм термобарични муниции. Принципът на деяние е сходен на " Шмел ". Снарядът основава облак от избухлива примес и по-късно го подкопава, подпалвайки целия О2 в облака.

След мигновена експлозия налягането се покачва внезапно и по-късно пада под атмосферното с към 160 милиметра живачен дирек. Това води до скъсване на вътрешните органи.

Но това оръжие е безсистемно. Освен това зависи доста от времето. При мощен вятър, дъжд или снеговалеж аерозолният облак е доста по-малък.

Друг минус е дребният обсег. Тежките огнехвъргачни системи са уязвими на ответен огън. Затова Пинокио и Солнцепек се употребяват спорадично и единствено като прикритие за други елементи. Те обаче са предпочитана цел за въоръжените сили на Украйна.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР