Руските компании са изправени пред технологична криза заради западните санкции,

...
Руските компании са изправени пред технологична криза заради западните санкции,
Коментари Харесай

Експортният контрол върху чипове и хардуер засяга икономиката на Русия

Руските компании са изправени пред софтуерна рецесия поради западните наказания, които сътвориха съществени спънки в доставките на полупроводници, електрическо съоръжение и хардуер, нужен за зареждането на националните центрове за данни. Повечето от главните производители на чипове в света, в това число Intel, Samsung, TSMC и Qualcomm, прекратиха бизнеса си с Русия, откакто Съединени американски щати, Европейски Съюз и Англия постановиха надзор върху износа на артикули с чипове, създадени или проектирани на територията на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Това основава дефицит на вида по-големи чипове от невисок клас, които се употребяват при производството на коли, домашен уреди и военно съоръжение. Доставките на по-модерни полупроводници, употребявани в потребителска електроника и хардуер, също са мощно лимитирани.

Способността на Русия да внася задгранични технологии и съоръжение, съдържащи тези чипове, от смарт телефони до мрежово съоръжение, е съвсем невъзможна.
Реклама
" Цели направления за доставка на сървъри, компютри и iPhone, всичко изчезна ", споделя източник на Financial Times от водеща компания за произвеждане на чипове.

Безпрецедентните западни наказания поради съветската инвазия в Украйна принуждават Русия да предприеме мъчителна " структурна промяна " на стопанската система си. Тъй като страната не може да изнася огромна част от суровините си, да внася значими артикули и няма достъп до международните финансови пазари, икономистите чакат брутният вътрешен артикул на Русия да се свие с близо 15% тази година.

Контролът върху износа на технологии с двойна приложимост, които имат цивилен и военни приложения - като микрочипове, полупроводници и сървъри - евентуално ще има някои от най-тежките и трайни резултати върху съветската стопанска система. Най-големите телекомуникационни групи в страната няма да имат достъп до 5G съоръжение, до момента в който облачните услуги на " Яндекс " и Сбербанк, най-голямата банка в Русия, ще би трябвало да положат огромни старания, с цел да разширят услугите на центровете си за данни.

Докато Русия има няколко локални компании за чипове - JSC Mikron, MCST и Baikal Electronics, съветските групи до неотдавна разчитаха на импорт на обилни количества подготвени полупроводници от задгранични производители като SMIC в Китай, Intel в Съединени американски щати и Infineon в Германия. MCST и Baikal разчитат главно на леярни за полупроводници в Тайван и Европа за производството на чипове, които проектират.
Реклама Контролът върху износа на технологии с двойна приложимост, които имат цивилен и военни приложения, евентуално ще има някои от най-тежките и трайни резултати върху съветската стопанска система.
MCST разгласи, че изследва прекосяването на производството към съветски заводи, благосъстоятелност на JSC Mikron, заявявайки, че може да сътвори " почтени процесори със суверенна съветска технология ".
Отговорът на Москва
През май Русия вкара скица за импорт, при която на фирмите е позволен " успореден импорт " на хардуер - в това число сървъри, коли, телефони и полупроводници - от дълъг лист от компании без единодушието на комерсиалната марка или притежателя на авторските права.

Русия и преди е разчитала на неоторизирани вериги за доставки от " сивия пазар " за даване на софтуерно и военно съоръжение, купувайки западни артикули от прекупвачи в Азия и Африка посредством брокери. Но световният дефицит на чипове и решителен ИТ хардуер значи, че и тези канали са пресъхнали.
Руските самолетни компании ще имат сложен интервал Източник: Reuters Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Коментари и разбори 3 Войната в Украйна 1 Икономика 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Коментари и разбори 2 Икономика 3 Политика Реклама
" Някои компании са организирали доставки от Казахстан ", споделя Карен Казарян, началник на Internet Research Institute в Москва. " Някои по-малки китайски компании са подготвени да доставят. В съветските хранилища има запас от съставни елементи... само че това не е размерът, от който се нуждаят, не е постоянен и цените са се повишили най-малко два пъти. "

Руските управляващи също са проучили опцията за пренасяне на производството в леярни в Китай, само че има малко доказателства, че Пекин ще окаже помощ. Въпреки нежеланието на китайския президент Си Цзинпин да осъди войната в Украйна, няколко китайски компании са спрели да продават смарт телефони на Русия, тъй като са обезпокоени, че може да бъдат глобени.

Откакто глобите влязоха в действие, главните групи за облачни услуги в Русия - Yandex, VK Cloud Solutions и SberCloud, регистрират мощен растеж в търсенето на услугите си, защото множеството съветски компании към този момент не желаят да поддържат своите приложения в центрове за данни в чужбина.

VK Cloud Solutions писаха до Кремъл предишния месец с молба за незабавна помощ за намиране на " десетки хиляди сървъри ", оповестява Financial Times. Местните компании към този момент не могат да си ги набират от западни компании, а дефицитът на съвременни чипове, които се употребяват в сървърите, не разрешава на съветските производители да усилят личното си произвеждане.
Бюлетин Европейски Съюз от близко
Седмични вести за европейски регулации, бизнес и финансиране.
Вашият email Записване
Реклама
Санкциите също по този начин принудиха мобилните оператори да понижат фрапантно проектите си. Без подготвена съветска опция на 5G операторите евентуално ще се опитат да закупят остаряло 4G съоръжение на вторичния пазар от страни, които към този момент са минали към идващото потомство технологии, споделя Григорий Бакунов, някогашен върховен изпълнителен шеф на Yandex.

Той счита, че държавното управление евентуално ще посъветва фирмите да не основават съперници на западните софтуерни водачи като новопрохождащото приложение за таксита на Yandex или обществената мрежа на VK. " Така решавате въпроса какво да вършиме през идващите пет години без инфраструктура ", сподели Бакунов. " Намалявате оборудването, което употребявате, като се отказвате от това да се конкурирате с другите. "
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Технологии
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР