Руските компании, използващи оборудване на Cisco и IBM не могат

...
Руските компании, използващи оборудване на Cisco и IBM не могат
Коментари Харесай

IT катастрофа в Русия. 10 процента от сървърите спират, Cisco и IBM отказват продължаване на лицензите за руски клиенти -

Руските компании, употребяващи съоръжение на Cisco и IBM не могат да продължат лиценза си на към този момент добита от тези американски снабдители техника. Това заяви московският „ Ведомости “ с позоваване на представител на дистрибутори. За казуса е удостоверила и огромна съветска IT-компания. На 23 юни т. година Cisco реши да напусне дефинитивно Русия и Беларус на фона на продължаващата война в Украйна.

Лицензите са нужни за активиране на ново съоръжение или за продължение на работата и техническото обслужване на към този момент закупена инсталация. Практиката на съветските компании е била да купуват лицензи за година, доста по-рядко за две или три, споделя представител на IT сектора. Това значи, че след приключване на периода на деяние на получените лицензи, оборудването ще престане да работи.

В всеобщия случай става въпрос за сървъри въз основата на микропроцесорна архитектура на IBM Power, които се употребяват за предпазване и обработка на огромни масиви от данни, а също таза и за мрежово съоръжение. Според неофициалните данни това е 10 % от пазара в Русия.

Според неназованите събеседници на „ Ведомости “ паралелният незаконен импорт не би оказал помощ за решаването на казуса. За продължаването на лиценза техниката би трябвало да бъде „ хакната “, а в този случай потреблението и може да бъде рисково.

Според съветските специалисти, останалите без лиценз компании имат два изхода. Единият е да употребяват ключ, платен импровизирано, посредством успореден импорт, или посредством стартирането на стратегии, емулиращи активация и „ хакване “ на оборудването. В първия случай обаче ключът може да бъде блокиран от компанията производител, а във втория няма гаранция, че апаратурата ще работи, споделя Иван Покровский, общоприет шеф на Асоциацията на разработчиците и производителите на електроника.

Има и трети метод – да се внесе съоръжение от някоя от някогашните руски републики, незасегнати от наказания, като активацията бъде направена преди вноса.
Западните наказания засягат фрапантно IT бранша в Русия и Беларус. На 1 юни за цялостното излизане от Русия и Беларус заяви Hewlett Packard Enterprise (HPE). На 7 юни заминаването си разгласи IBM, а на същия ден Microsoft съобщи, че последователно ще завършва бизнеса си в Русия досега, в който от него не остане нищо. На 23 цялостното си излизане от двата пазара съобщи и Cisco. Компанията анонсира, че затваря всичките си представителства и приключва съдействието с клиенти и поддръжката, в т. ч. и продължаването на лицензи.

Според съветското издание „ Телеспутник “ на локалния пазанр Cisco е показан главно със сървъри и мрежово съоръжение, предопределени главно за огромни клиенти и телекомуникационните компании. По информация от портала за държавни закупки (обществени поръчки) през март 2022 година държавната „ Россет “ се е опитвала да купи лицензи на Cisco, само че опитът е бил несполучлив. Сред клиентите, за които към този момент се знае, че са изтекли документите, а оборудването не се поддържа е и „ Росгеология “.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР