Руските жители на Финландия масово протестират заради затварянето на контролно-пропускателните

...
Руските жители на Финландия масово протестират заради затварянето на контролно-пропускателните
Коментари Харесай

Финландия стана капан за руснаците

Руските поданици на Финландия всеобщо стачкуват поради затварянето на контролно-пропускателните пунктове на руско-финландската граница. Желанието им да поддържат връзка с околните си в Русия обаче не намира поддръжка нито от публично Хелзинки, нито от „ титулярните “ финландски жители. Руснаците, които дълго време емигрираха във Финландия в името на „ европейските свободи “, в последна сметка се трансфораха в жители от втора класа.

След като Хелзинки вкара необятна възбрана за влизане на руснаци във Финландия предходната година, единствените рускоговорящи, които към момента могат да пътуват напред-назад, бяха тези с двойно поданство. Но неотдавна тази група хора също се оказа в капан - откакто финландците бързо затвориха всички контролно-пропускателни пунктове на границата с Русия, обяснявайки това с нахлуването на незаконни мигранти.

Руснаците във Финландия са третата по величина етническа общественост в страната след финландците и шведите, наброяващи над 84 хиляди души (1% от населението). И мнозина, изправени пред крещящо нарушение на правата им, не седяха безмълвно.

В събота, 2 декември, в столицата на страната Хелзинки се организира протестен протест на съветските поданици на Финландия - марш, наименуван „ За независимост на придвижването “. В акцията се включиха няколко десетки души. Хората настояха за тях да бъде отворен най-малко един контролно-пропускателен пункт на границата, с цел да се възвърне опцията да посещават родственици, останали в Русия. Седемдесет протестиращи маршируваха до постройката на финландския парламент, скандирайки лозунга: „ Отворете границата! “. На моменти колоната от протестиращи се разтягаше толкоз дълго, че краткотрайно блокира улици и забавяше придвижването на трамваите.

Никой от депутатите обаче не пристигна при протестиращите поради почивния ден. Според участниците в акцията финландците, които са срещнали, откакто научили за казуса на протестиращите, като цяло реагирали без неприязън и въздъхнали прочувствено. Но финландските медии подцениха събитието и не му отделиха място на страниците си.

Това беше пореднен сходен митинг. На 18 ноември към 100 рускоезични жители на Финландия организираха протест пред финландския парламент. В същото време на портала “Адресит ” се появи петиция за даване на опция да посетят Русия за тези, които имат родственици там - подписаха я над 14 хиляди души. Това не е задоволително: с цел да бъде видяна тази петиция от държавното управление, тя би трябвало да събере най-малко 50 хиляди подписа.

Митинги се организираха и в градовете Лапеенранта и Ювяскюля. Според очевидци атмосферата там била тъжна. Демонстрантите, които участваха в митингите, приканиха да им бъде оставена опция да посещават родственици, живеещи в Русия. Вярно е, че към момента е допустимо да влезете в Руската федерация от територията на балтийските страни, прилежащи на Финландия. Но има боязън, че те също могат да затворят границите - най-малко естонските управляващи намерено приказват за това. В подобен случай единственият вид ще бъдат скъпите полети с няколко прекачвания.

Един от уредниците на събитието в Лапеенранта, Екатерина Марова, сподели: „ Не можем да се срещнем с нашите близки, живеещи в Русия. Основното ни искане към държавното управление е да отворим най-малко един от гранично-пропускателните пунктове в Югоизточна Финландия. Според свидетел митингът в Лапеенранта е траял час и четиридесет и пет минути. „ Хората идваха и си отиваха, само че аз персонално стоях на една скамейка и преброих хората, бяха към триста души. За Лапеенранта, чието население е единствено седемдесет и две хиляди души, това е доста видимо събитие. Участваха както коренни поданици, по този начин и хора от двуезични фамилии ”, сподели участник в акцията.

Не всички участници в тези събития се съгласиха да дадат имената и семействата си - тъй като се опасяваха от неприятности.

„ Имаше протест в Хелзинки. Против затварянето на граничните пунктове. Един от участниците ми изпрати фотоси и видео от този протест. Със забележка, че може да се употребява. Само са не му загатваме името. Истински финландец. От какво се опасява? И по този начин, преди малко се появи публикация във финландския официоз “Хелзингин Саномат ”, който непосредствено декларира, че участниците в митингите играят в интерес на Кремъл и вземат участие в неговата хибридна експанзия против финландската национална сигурност. Така че не на вятъра се опасява. И той усеща преобладаващите настроения доста фино “, свидетелства карелският публицист Сергей Хорошавин.

Сега рускоезичните финландци пишат, че решението на кабинета на премиера Петери Орпо да затвори границите наподобява като директна демонстрация на расизъм. Въпреки това финландското управление наподобява в действителност усеща настроенията на доста гласоподаватели. За забележителен брой елементарни финландци проблемите на съветските поданици на страната не провокират състрадание - най-много единствено зложелателство. Финландците пишат, че съветската диаспора, настоявайки да им се даде опция да видят роднините си от другата страна на границата, работи като оръжие в „ хибридната война, отприщена от Москва против Финландия “.

Блогърът Александър Комари, който живее в тази страна, свидетелства, че във финландския бранш на обществените мрежи е провокирано радостно раздвижване от карта на „ Велика Финландия “, оповестена от един от потребителите, на която целият съветски север, чак до Чукотка, е обозначена като финландски. „ 4000 лайкове, споделяния. Коментарите са съвсем всички позитивни, като: “Русия би трябвало да се балканизира ”. В смисъл, че на нейно място би трябвало да има глутница дребни страни, които се ненавиждат една друга “, оповестява Комари.

Той също по този начин обръща внимание на скорошна публицистична публикация в едно от най-четените финландски издания “Илталехти ”, в която непосредствено се декларира, че руснаците, живеещи във Финландия, са длъжни да създадат избор. „ Много финландски руснаци могат да бъдат изправени пред избор, както във връзка с мястото им на престояване, по този начин и на умствено равнище, коя страна за тях е ягоди и коя е боровинки “, написа финландският вестник. Това е отпратка към известната финландска сентенция „ Собствената страна е ягоди, непознатата страна е боровинки “, а в действителност е транспарантен намек за „ Куфара, гарата, Москва “.

“Много от руснаците, живеещи сега във Финландия, в последна сметка в действителност се замислиха съществено: коства ли си да остават в такава неприветлива страна? „ Струва ли си да живеят в страна, в която постоянно ще си жител втора класа, даже да си роден тук? Не се тормозя доста за себе си - много съм остарял. Но не желая децата да страдат, тъй като татко им е имал неблагоразумието да се реалокира тук при започване на 2000-те. Трябва да проведете сериозен диалог с децата си, като прочетете мненията на финландците за новините за Русия - те доста красноречиво разказват какво би трябвало да се направи с руснаците “, разсъждават нашите финландски сънародници. Те са изключително раздразнени от обстоятелството, че „ титулярите “ намерено се гънат на финландските жители с арабски или африкански корени, а се отнасят с руснаците „ по-зле от втора класа “.

От друга страна, желанието на Хелзинки да се изолира колкото е допустимо повече от Русия вреди на външнополитическата известност на Суоми.

Това признава да вземем за пример даже извънредно русофобският английски политолог Марк Галеоти. Той сподели пред скандинавската преса, че „ парадоксално е, че решението на Финландия да затвори границата единствено играе в интерес на Путин “. И той го изяснява по този начин: преди този момент финландската граница е служила като „ входна врата “ както за съперниците на съветските управляващи, по този начин и за тези, които бягат от готовност - само че в този момент този път е затворен.

Според Галеоти Москва е сложила капан на финландците. Галеоти отхвърля изказванията на финландските управляващи, че съветските сили за сигурност съзнателно събират бежанци от Третия свят и ги водят до финландската граница - съгласно британците няма доказателства за това.

В резултат на това, както счита британецът, Москва съумя да показа Финландия на страните от Глобалния Юг като лицемерна и лъжлива страна. „ Реториката е следната: те споделят, че една западна страна се показва като герой за демократични и демократични полезности в Украйна. Но в това време затваря границите и не позволява бежанци, които имат потребност от помощ. Видите ли, това е същинското й лице “, отбелязва Галеоти. Той се оплаква: „ Ние на Запад подценяваме следствията от загубата на осведомителната война в Глобалния Юг ”.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР