Руските гробища винаги могат да изненадат посетителите си с изключително

...
Руските гробища винаги могат да изненадат посетителите си с изключително
Коментари Харесай

Най-нестандартните надгробни паметници в московските гробища

Руските гробища постоянно могат да изненадат посетителите си с извънредно многообразие от надгробни монументи и паметни плочи.

Изключително любопитен факт е, че във Ваганковското и Новодевическото гробища, където са заровени известни артисти, писатели и политици, се организират даже и екскурзии.
Актьорът и артист Владимир Висоцки
 Михаил Джапаридзе/ТАСС; Виктор Великжанин/ТАСС

Смъртта на 42-годишния известен артист и музикант е същински потрес за милиони руски жители. Проведен е конкурс за най-хубав надгробен монумент, конкуренцията печелят скулпторът Александър Рукавишников и архитектът Игор Вознесенски. В основата на техния план за надгробен монумент лежи популярната ария „Кони привередливые“. Висоцки е пресъздаден със своята китара, а главите на конете, които се демонстрират зад тила му, припомнят криле. В скулптурата на Ваганковското гробище е отразен и неповторимият фасон на осъществяване на Висоцки – екстравагантен и и постоянно с отчаяние.
Поетът Владимир Маяковски
 Вячеслав Бобков/Sputnik

Множество улици в съветските градове носят името на Маяковски. Той е същинска звезда на руската авангардна лирика, само че рано напуща нашия свят, едвам 36-годишен. Владимир Маяковски умира откакто поставя завършек на живота си, повода за самоубийството към момента е тематика за разногласия сред хората. Паметникът на гроба на Маяковски, който се намира в Новодевическото гробище, е основан от скулптора Александър Кибалников. Надгробната плоча е в минималистично футуристичен жанр и е украсена в революционния червен цвят.
Телевизионният водещ Владимир Ворошилов
 Андрей Сдобников (CC BY 3.0)

Черен гранитен куб е положен на гроба на Владимир Ворошилов. Лобното място на водещия се намира във Ваганковското гробище. Ворошилов ще бъде запомнен поради основаването и неподражаемото водене на известната телевизионна игра „Что? Где? Когда?“ („Какво? Къде? Кога?“). Черният куб е знак на въпрос-загадка. Всеки участник би трябвало да познае за една минута какво тъкмо има в „черна кутия“. Надгробният монумент е основан от архитекта Никита Шангин, който също взема присъединяване в известното шоу.
Актьорът Михаил Пуговник
 (CC BY 3.0)

Още един известен човек намира безконечен покой на Ваганковското гробище. На гроба на популярния руски артист Михаил Пуговник е подложен надгробен монумент, изобразяващ кинолента с фрагменти от паметни филми, в които той взема присъединяване приживе. Ето няколко от тях, които е хубаво да гледате, в случай че към момента не сте го създали – „Свадьба в Малиновке“, „Приключения капитана Врунгеля“, „Солдат Иван Бровкин“, „Огонь, вода и…“ и доста други, в които Пуговник взе участие.
Телевизионният публицист Владислав Листев
 Вячеслав Прокофиев/ТАСС

Убийството на основния ефирен публицист от 90-те шокира обществеността в цяла Русия. Престъплението до ден сегашен не е разкрито. Тъгуващ ангел, основан от бронз и покриващ част от лицето си с ръка, постоянно ще се рее над гроба на журналиста.
Хокеистът Анатоли Тарасов
 Дмитрий Коробейников/Sputnik

Култовият руски спортсмен и треньор, прочут под псевдонима „баща на съветския хокей“, съумява да сътвори от Националния тим на Съюз на съветските социалистически републики машина за победи. Цели 9 години тимът печели всички интернационалните шампионати. Неговата персона е пресъздадена и в известния филм „Легенда №17“, нелеката задача да се превъплъти в кожата на Анатоли Тарасов е изпълнена от артиста Олег Меншиков. На гроба на Тарасов, който се намира във Ваганските гробища, е основана цяла скулптурна комбинация. Двете половони на раздвоен гранитен блок са скрепени с голям брой хокейни стикове, над тях гордо се извисява ликът на именития треньор.
Актрисата Зоя Фьодорова
 Богданов-62 (CC BY-SA 4.0)

Съдбата на известната руска актриса Фьодорова е трагична. В сталинско време тя се впуска в незаконни връзки с военноморското аташе на Съединени американски щати Джексън Тейтъм. От тяхната обич се ражда и щерка им. За тази непозволена за времето си любовна връзка, актрисата е упрекната в шпионаж и осъдена да лежи 10 години в лагери. Черният човек, щръкнал над барелефния портрет на гроба на руската актриса, намиращ се на Ваганковското гробище, е отпратка към нейната загадъчна гибел. Фьодорова е убита в квартирата си. По непотвърдени клюки заръката за нейното ликвидиране е пристигнала от Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
Космонавтът Павел Беляев
 Сергей Семьонов (CC BY 3.0)

Героят на Съветския съюз и един от първите руски космонавти Павел Беляев е пълководец на кораба, в който се вози Алексей Леонов – първият човек, излязъл в открития космос. Завръщането на именития екипаж изобщо не е елементарно. Павел Беляев съумява ръчно да пилотира галактическия транспортен съд, след голям брой проблеми и отводи на системите. Така Беляев става първия космонавт, който е съумял да преземи ръчно галактически транспортен съд на Земята. Паметникът на гроба на Беляев, който се намира в Новодевическото гробище, изобразява самия космонавт в скафандър и шлем в ръка, а спиралата към него символизира космоса.
Реставраторът Игор Грабар
 SerSem (CC BY-SA 4.0)

Грабар е най-известният руски реставратор. Той работи върху популярната икона „Троица“ на Андрей Рубльов, съумява да избави и доста други древноруски шедьоври. На неговата надгробна могила в Новодевическото гробище се извисява белокаменна стена с барелефни изображения на лъвове, птици и други знаци от иконографското и църковно изкуство.
Създателят на анимационни филми Александър Птушко
 Игор Зотин/ТАСС

Птушко е прочут като „Съветския Уолт Дисни“, той е основател на най-култовите анимационни филмчета в Съюз на съветските социалистически републики – „Златният ключ“, „Приказка за цар Султан“, „Руслан и Людмила“. Надгробният монумент на Новодевическото гробище е подложен в деня на 100-летието на режисьора. Създател на красивия баснословен дъб, извърнат с корените към небето, е художникът Вячеслав Почечуев. Според доста гости творението като че ли е излязло от филмче на Александър Птушко.
Летецът Витали Попков
 SerSem

Легендарният воин от Втората Световна война е прочут с това, че в своята лятна ескадрила създава любителски „джаз-оркестър“. Заради този си героизъм е определен за първообраз на основния воин в паметния руски филм „На пердах отиват единствено старците“. На паметника, който се намира в Новодевическото гробище, Попков е изобразен със самолетно витло и надпис лозунг от кино лентата „Будем жить“.

създател: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР