Руските футболни власти предупредиха, че могат да предприемат съдебни действия

...
Руските футболни власти предупредиха, че могат да предприемат съдебни действия
Коментари Харесай

Русия реагира на "дискриминационния" ход на ФИФА

Руските футболни управляващи предизвестиха, че могат да подхващат правосъдни дейности против ФИФА, откакто тя удължи периода на деяние на решение, което разрешава на задграничните играчи и треньорски фрагменти едностранно да приключват договорите си с съветските клубове.

ФИФА разгласи този ход във вторник, продължавайки политиката, въведена в началото през март след експлоадирането на спора в Украйна. Съгласно решението всеки задграничен състезател или треньор в съветски клуб може да приключи контракта си до 30 юни 2023 година, без да се опасява от наказване.

 

В взаимно изказване в петък Руският футболен съюз (РФС), съветската Висша лига и съветските клубове осъдиха този ход като " дискриминационен " и фундаментално нездравословен за спорта.

" ФИФА неведнъж е заявявала, че спортът би трябвало да остане отвън политиката, само че позицията на организацията ясно опонира на това ", се споделя в изказването.

 

" Смятаме, че решението за прекъсване на договорите е в несъгласие с наредбите на ФИФА, дискриминационно е и е взето против един от членовете на футболното семейство, без да има виновност за това. Представителите на ФИФА в никакъв случай не са провеждали предварителни съвещания и полемики с нас.

" Решението изцяло унищожава правилата на договорната непоклатимост и честността на конкуренцията. Открито се декларира, че в този момент футболистите и треньорите имат право да не съблюдават договорните отговорности.

 

Освен това въпросите за икономическите последствия за съветските футболни клубове са изцяло пренебрегнати. Как да се подсигурява дълготрайно обмисляне и финансова непоклатимост в обстановка, в която даже най-ценният състезател може да напусне тима без никаква отплата? Договорът към този момент не може да пази изцяло както клуба, по този начин и спортиста. Този казус е неприятен знак за цялата футболна промишленост ", добавя той.

 

В известието се приканва клубовете отвън Русия да не се възползват от обстановката, като се пробват да притеглят задгранични звезди от страната, до момента в който те са под контракт.

 

" С вярата да запазим правилата, залегнали в основата на международния спорт, желаеме да се обърнем към всички членове на интернационалната футболна общественост. Молим ви да не злоупотребявате с правата, предоставени от ФИФА, защото решението им опонира на главните правила на футболното семейство. В бъдеще сходна обстановка може да засегне всяка федерация ", се споделя в изказването.

 

" Футболът не би трябвало да разделя, а да сплотява хората във всяко кътче на света. Решението ще нанесе непоправими вреди на футболната промишленост в Русия. Запазваме си правото да се обърнем към съда, с цел да защитим ползите си. "

 

Решението на ФИФА беше наказано и от президента на РФС Александър Дюков, който го дефинира като " противоречащо на стандартите на ФИФА и дискриминационно ".

" Възмутително е, че ФИФА не организира никакви съвещания и полемики с нас. Освен това понастоящем не съществуват механизми за финансова отплата за клубовете - това може да докара до финансови загуби. Може да се планува някакъв компенсационен механизъм ", сподели шефът на RFU.

" Решението на ФИФА основава казус - договорната непоклатимост на клубовете може да бъде нарушена, а след това такива решения могат да бъдат взети и във връзка с клубове в други страни. "

 

 

След експлоадирането на спора с Украйна доста съветски клубове бяха напуснати от задгранични играчи и треньори. Някои от тях прекратиха договорите си по взаимно единодушие, а други напуснаха чартърен през предишния сезон, защото се възползваха от първичното решение на ФИФА от март.

Само тази седмица някогашната звезда на Спартак Москва и Челси Виктор Моузес не дойде за предсезонната подготовка. Шведският нападател на Спартак Йордан Ларшон също алармира, че избира да премине чартърен в АИК в родината си, вместо да се върне в Русия.

 

 

Други клубове, най-много актуалният съветски първенец Зенит Санкт Петербург, съумяха да задържат своите огромни задгранични звезди и не се сблъскаха с сходно овакантяване, което се следи другаде.

Треньорът на съветския народен тим Валери Карпин, който е и управител на клубния тим на Ростов, съобщи през предишния сезон, че обстановката може да подкопае радикално конкурентните правила на съветската лига.

Ако RFU предприеме правосъдни дейности против FIFA, това ще се прибави към делата, които Русия към този момент води против международната футболна централа.

RFU чака окончателното решение на Спортния трибунал (CAS) в Швейцария за това дали наложената на всички съветски клубове възбрана за присъединяване в надпревари на ФИФА и УЕФА е законна.

Руски публични лица също по този начин обявиха, че търсят отплата за решението на УЕФА да лиши Санкт Петербург от присъединяване във финала на Шампионската лига през предишния сезон.

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР