Руските доставки на газ по тръбопровода “Ямал – Европа” са

...
Руските доставки на газ по тръбопровода “Ямал – Европа” са
Коментари Харесай

Русия спира газа за Полша заради плащането в рубли

Руските доставки на газ по тръбопровода “Ямал – Европа” са били спрени. Това оповестиха частната полска телевизия “Полсат нюз” и порталът “onet.pl”, представени от Ройтерс, базирайки се на източници. “Газпром” не удостоверява информациите, че доставките на съветски газ за Полша към този момент са спрени, сподели представителят на холдинга Сергей Куприянов, представен от ТАСС.

Концернът обаче акцентира, че “днес Полша към този момент е задължена да заплаща за газовите доставки съгласно новия ред за плащания”. Полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG), която купува газ от “Газпром” съгласно изискванията на дълготраен контракт, който изтича тази година, заяви, че е била известена от “Газпром”, че газовите доставки ще бъдат спрени на следващия ден, 27 април, в 08:00 часа централноевропейско време (09:00 часа българско време).

Физическите газови потоци по тръбопровода “Ямал-Европа” от Беларус за Полша за били 0 киловатчаса към 17:00 часа българско време през днешния ден, което е спад по отношение на 52 634 785 киловатчаса в ранните часове на днешния ден. Това се показва в данните от Европейската мрежа на операторите на преносни мрежи, отбелязва Ройтерс.

В полското министерство на климата се е събрал спешен щаб, осведоми “onet.pl”. Полша неведнъж разгласи, че няма да одобри съветското искане за заплащане в рубли на газа, който купува от “Газпром”, напомня Ройтерс. Москва предизвести Европа, че може да редуцира доставките на газ, в случай че те не се заплащат в рубли.

Европейска комисия разгласи, че фирмите би трябвало да продължат да заплащат в утвърдената в договорите с “Газпром” валута, която 97 на 100 е евро или долари. По-рано през днешния ден Полша разгласи лист с 50 съветски олигарси и компании, в това число и “Газпром”, които ще са обект на наказания по силата на признат този месец закон, който разрешава заледяване на активите им. Законът е обособен и не е част от взаимните наказания, наложени на Москва от страните от Европейски Съюз.

Природен газ се доставя от Русия в Полша по силата на така наречен Ямалски контракт от 1996 година, напомня ТАСС. Той планува доставка на 10 милиарда куб метра газ годишно, като минималното годишно договорно количество е 8,7 милиарда куб метра на година. През 2021 година по съветски данни доставките на съветски газ за Полша са нарастнали с 9,4 на 100 до 10,58 милиарда куб метра.

Договорът изтича в края на 2022 година, а полските управляващи още преди няколко години обявиха, че Варшава няма да го продължи. Всяка година Полша използва 20 милиарда куб метра газ. Според полски представители има опция за отвод от съветския газ посредством закупуване на полутечен природен газ от Съединени американски щати и Катар, както и посредством доставки от газовите залежи в норвежкия шелф.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР