Проф. Михаил Станчев: Русия няма да превземе Украйна според планираното

...
Руските части разбраха, че няма да превземат Украйна така, както
Коментари Харесай

Руските части разбраха, че няма да превземат Украйна така, както бяха планирали.

Това каза в интервю за БГНЕС професорът от Харковския университет Михаил Станчев. „Путин искаше да навлезе бегом за три-пет дена да се оправи с Украйна. Той не можеше и не очакваше, както и неговите военни стратези, това ожесточено съпротивление на Харков, Запорожие. То се дължи на това, че привнасянето на руския мир не се прави с оръжие и танкове, а с култура, с поезия, и спорт. С нормална културна политика, която се прави по целия свят. С пропаганда на най-хубавите черти на руския мир. С бомби и ракети никой няма да го възприеме. Затова вече цял месец виждаме тази война. Русия не може да превземе нито един голям град. Руските войски блокираха Херсон, превзеха Бердянск, но това са малки градчета. В големите градове до ден-днешен те не могат да влязат. Бомбардираха цяла Украйна, основно военните летища, складовете, боеприпасите, на втория ден пуснаха пехотата, но най-интересно беше, че като тръгнаха от руската граница, минавайки покрай градове като Харков и други - тръгнаха за Киев. Стратегическата задача явно беше да превземат Киев", каза проф. Станчев.

По думите му идеята е била да направят преврат или да ликвидират Зеленски.

Професорът допълни, че вероятно генералите на Путин са му докладвали, че останалите градове ще посрещнат руските войски с хляб, сол и цветя. "Това го озлоби, тези ресурси, които той имаше покрай границата, започнаха да се свършват", заяви още проф. Станчев.

Първоначалната идея на руските войски е била да си разширят границата в рамките на областите Донецк и Луганск, а втората задача - да превземат Мариупол, за да си осигурят коридор до морето. "И да превземат водната централа, която доставя питейната вода за Крим. Това го направиха", каза още проф. Станчев. По думите му това означава, че едва сега Русия е разбрала, че няма да превземе Украйна според планираното. 27 града в Русия са скочили срещу войната, което ясно показва, че населението разбира какво става, смята експертът.

Проф. Михаил Станчев коментира и какво ще бъде бъдещето на Украйна: "Напролет дано успеем да спрем Путин. Той вече самичък го разбра, че ще го спрат и не може да се движи напред, обаче проблемът е как да излезе от това. Обикновено го съветват това, което иска да чуе. Единственият, който му казва истината, е Зеленски", каза още професорът. По думите му вторият фактор който би допринесъл войната в Украйна да приключи, е блокадата от страна на световната общност, а третият- вътрешният фактор в Русия.

Той обърна внимание, че НАТО изрично подчерта, че ще помага на Украйна, но няма да затваря въздушното й пространство, защото това ще даде повод за голяма война. "Ами доставките на оръжие, не е ли повод. Просто ги е страх. Ако бяха закрили небето, се съмнявам, че Путин щеше да тръгне да бомбардира", каза още професорът. Той обобщи, че Русия е заровила авторитета си надълбоко в земята. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР