Руските атаки с дронове срещу Украйна през изминалата нощ са

...
Руските атаки с дронове срещу Украйна през изминалата нощ са
Коментари Харесай

Напрежение във въздуха: Руски дрон над Румъния, НАТО вдигна изтребители

Руските офанзиви с дронове против Украйна през миналата нощ са нарушили въздушното пространство на НАТО над Румъния и са вдигнали във въздуха изтребители на румънските Военновъздушни сили и немски самолети „ Юрофайтър Тайфун “, предадоха ДПА и Аджерпрес.

ДПА е научила, че немските екипи са разпознали съветските летателни апарати, в това число посредством образен контакт, само че не са имали заповед от НАТО да ги смъкват .

До 70 съветски дрона от вида „ Шахед “ 136 са регистрирани по време на вълната от офанзиви по цели в Украйна. Един от дроновете наподобява се е взривил над румънското въздушно пространство , показва ДПА.

Според украинските Военновъздушни сили през миналата нощ са били свалени 41 от 42 съветски дрона, като множеството са били ориентирани към района на Одеса.

Румънската новинарска организация Аджерпрес оповестява, че Министерството на националната защита е алармирало за допустимо неразрешено нахлуване в националното въздушно пространство. В непосредственост до село Гринду, окръг Тулча (Югоизточна Румъния), са открити детайли, които най-вероятно произлизат от съветски дрон, оповестява Аджерпрес.

Според прессъобщение на Министерството на националната защита радарната система за наблюдаване на румънската войска е засякла допустимо неразрешено нахлуване в националното въздушно пространство със сигнал, засечен на ниска височина по траектория към зоната на Гринду, окръг Тулча. Това е станало в нощта на сряда против четвъртък, когато Русия е изстреляла голям брой дронове против пристанищна инфраструктура на река Дунав в Украйна наоколо до границата с Румъния.

Изтребители F-16 на румънските Военновъздушни сили от въздушна база 86 във Фетещ и самолети „ Юрофайтър Тайфун “ (Eurofighter Typhoon) на немските Военновъздушни сили от 57-ма база „ Михаил Когълничану “ са били вдигнати във въздуха, с цел да изпълнят задача по наблюдаване на националното въздушно пространство, оповестява Аджерпрес.

Смесени екипи на министерството на националната защита и на министерството на вътрешните работи са били изпратени в зоната на Гринду през нощта, а тази заран са разкрили кратер с дълбочина 1,5 метра . Според информацията на министерството на националната защита кратерът е резултат от неконтролирано рухване на дрон , употребен при офанзивата против украинската пристанищна инфраструктура. Мястото, което са намира на към 4 км от село Гринду, е обезопасено и са взети проби за по-нататъшно следствие, осведоми ведомството.

Министерството на националната защита остава в непрекъснат контакт със съюзническите структури, които са осведомени в действително време за обстановката.

Министерството на националната защита на Румъния твърдо осъжда офанзивите на Руската федерация против цели и детайли на гражданската инфраструктура на украинските пристанища на река Дунав. Тези офанзиви са неоправдани и съставляват жестоко нарушаване на разпоредбите на интернационалното филантропично право, се показва още в прессъобщението, представено от Аджерпрес.

От началото на септември за пети път на румънска територия биват открити остатъци от дрон , припомня още министерството на националната защита.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР