Рускинята София Сапега, която бе задържана в Беларус заедно с

...
Рускинята София Сапега, която бе задържана в Беларус заедно с
Коментари Харесай

6 години затвор за руската любима на беларуски дисидент

Рускинята София Сапега, която бе арестувана в Беларус дружно с приятеля си - беларуския отстъпник Роман Протасевич - откакто аероплан бе наложително партерен в Беларус предходната година, бе наказана на шест години затвор за подстрекаване към обществена омраза, заяви правозащитната организация " Вясна ", представена от Ройтерс.

Двайсет и четири годишната Сапега бе дружно с Протасевич, сериозен към беларуския президент Александър Лукашенко блогър, на борда на пътническия аероплан на самолетна компания " Райънеър ", изпълнявал полет от Атина за Вилнюс през май 2021 година, когато бе отклонен от беларуските управляващи и заставен да кацне в столицата Минск.

Беларус оправда дейностите си с анонимна терористична опасност за бомба на борда. Заплахата се оказала подправена, само че Протасевич и Сапега бяха арестувани неотложно.

" Съжалявам София и нейното семейство. Никой не би трябвало да страда от една тирания ", сподели намиращата се в заточение в Литва лидерка на беларуската съпротива Светлана Тихановска, реагирайки в Туитър на присъдата.

Руски опозиционери разкритикуваха страната си, че не се е намесила в процеса против Сапега, макар че твърди, че пази своите жители в чужбина.

" Руското министерство на външните работи не предприе нищо, с цел да я отърве от лапите на Лукашенко ", написаха в Туитър съдружници на хвърления в пандиза опозиционен деятел Андрей Пивоваров, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Шест години за това, че е другарка на Протасевич ", сподели някогашният съветски народен представител и опозиционер Генадий Гудков и добави: " Вижда се, че в Беларус е на власт същински душманин ".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли коментар по тематиката. " Никак не ни харесва, когато някой разяснява решения на наш съд, ние няма да разясняваме решение на съд от другарски (настроената към) нас Беларус ", съобщи Песков, представен от ТАСС.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР