Руски войници се връщат в Беларус, откъдето нападнаха Украйна. Днес

...
Руски войници се връщат в Беларус, откъдето нападнаха Украйна. Днес
Коментари Харесай

Руски войници продават хладилници и печки, откраднати от Украйна

Руски бойци се връщат в Беларус, откъдето нападнаха Украйна. Днес идват назад, натоварени със " стока " - това, което са откраднали от украинците. Местните хора в Беларус описват усещанията си, съобщи " Свободна Европа ".

Руските бойци, които се връщат на територията на Беларус, постоянно се пробват да продават плячкосани артикули в южните погранични региони, оповестява беларуската работа на Радио Свободна Европа. Журналистите беседват с локални хора от района на Гомел, където съветските войски бяха дислоцирани преди нападението против Украйна и откъдето продължава да се реализира ротацията на съветските елементи. Украинското разузнаване популяризира информация, че в Наровля има пазар, където се продават откраднати от Украйна артикули. Репортерите на Радио Свободна Европа не откриха специфичен пазар, само че чуха от локалните хора доста истории за продажба на плячкосани артикули. „ Да, руснаците в този момент напущат Украйна „ натоварени “, носят доста плячка. Те продават това в града, само че няма обособен пазар “, сподели гражданин на Наровля.

Местните хора описват, че съветските бойци са почнали търговията още преди да влязат в Украйна. Тогава са продавали консерви. Днес се връщат с цялостни чанти. " Какво има - не знам. Активно се продава украинска захар. Една чанта коства 65 рубли за 50 кг ", сподели локален гражданин пред кореспондент на Радио Свободна Европа. „ Видях, че руснаците карат градинска количка, карат килими. Продавати ли ги, не знам. Караха и скутери, и колела в центъра на града “, споделя различен локален гражданин. Той прибавя, че в този момент руснаците купуват доста артикули в магазините на Наровля. „ Взимат цигари, енергийни питиета, бикини, чорапи - взимат всичко ".

Миналия месец поданици на Гомел и други обитаеми места в региона оповестиха за идващите тела на убити в Украйна съветски бойци, които затрупват локалните морги. Болниците в региона също са претъпкани с ранени съветски бойци, а лекарите и медицинските сестри са принудени да се грижат главно за тях, описват локални поданици. В последните дни идват известията за евакуиране на съветските войски от позициите им в региона на Киев. Повечето от тях се насочат още веднъж към Беларус. Мъж от Мазир, югозападно от Гомел, споделя, че небето непрекъснато е цялостно с съветски самолети и хеликоптери, а съветските бойци непрекъснато се пробват да продават нещо на локалните хора, в това число гориво и други военни доставки. " Те носят това, което са плячкосали от Украйна, и го продават на локалните. Хладилници, печки, гуми за коли, каквото им е попаднало ", споделя пред Радио Свободна Европа мъжът, който моли да бъде показан единствено като Иля.

Още преди началото на войната на 24 февруари, локалните хора съобщаваха за съветски бойци, които постоянно оферират за продажба дизел. По това време съветската войска е в Беларус " за учения ". Друг гражданин на Мазир споделя пред Радио Свободна Европа, че огромни групи съветски бойци вървят по заведения и магазини в региона, заграждат и тормозят локалните хора. Мъжът, който пожела да бъде показан единствено като Максим, споделя по какъв начин негов другар е бил унизен от съветски бойци поради дългата си коса. Според Максим, бойците са били от централна Русия или " чак от Сибир ". " Те също по този начин миришат доста. Само по миризмата можеш да схванеш, че са вътре в магазина. Не мисля, че се къпят въобще ", споделя Максим. " Командирите живеят в естествени условия... Войниците живеят в гората, в палатки, някои и в обори ". " Руснаците се държат като господари на вселената ", споделя още той.

В региона на Брагин, което е на 20 км от един от граничните пунктове с Украйна, хората оповестяват за колони от танкове, бронетранспортьори и военни камиони " Урал ". Един от локалните хора споделя за Радио Свободна Европа, че един съветски боец му е дал пропагандна брошура, която оправдава съветската инвазия. " Скъпи приятели и другари, ние нямаме потребност от война. Ние няма да атакуваме и обстрелваме градове. Дойдохме не да се бием с украинския народ, а с националистите, от чиито ръце умират мирните хора ", написа в листовката, с която екипът на Радио Свободна Европа се снабди. На юг от Мазир се намира Наровля, град на брега на река Припят. Там хората оповестяват за огромни военни лагери, както и за полева болница, където се лекуват ранени бойци. Труповете на бойците се изпращат напряко в Русия, споделят локалните - или с камиони, или по влака.

" Полевата болница се охранява от съветски бойци, чиято работа е да не позволяват никой да снима ", споделя един гражданин на Наровля, който пожела да остане неизвестен. " Много хеликоптери летят над нас. Някои просто кръжат над града ". Друг локален гражданин, който също се тормози да се показа, споделя, че бойците изкупуват всичкия алкохол от магазините. " Веднъж един съветски [войник] сграбчи по бутилка водка и вино, само че по-късно банковата му карта отхвърли на касата. И върна всичко назад. Но най-често те купуват всичко. И доста водка ", споделя мъжът. " Както и маратонки, кифли и цигари ".

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със единодушието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР