Руски войници са застреляли украински диригент в дома му, след

...
Руски войници са застреляли украински диригент в дома му, след
Коментари Харесай

Маестро, музика или куршуми по ноти: Украински диригент бе убит. Отказал концерт

Руски бойци са простреляли украински диригент в дома му, откакто той отказал да взе участие в концерт в окупирания Херсон, заяви Министерството на културата в Киев.

Маестро Юрий Керпатенко отхвърля да взе участие в концерт, “предназначен от окупаторите да показва по този начин нареченото “подобряване на мирния живот ” в Херсон ”, се споделя в изказване на министерството на страницата му във Фейсбук.

Концертът на 1 октомври трябваше да бъде с присъединяване на камерния оркестър “Гилея ”, чийто основен диригент е Керпатенко, само че той “категорично отхвърли да сътрудничи на окупаторите ”, се споделя в изказването.

Керпатенко, който е бил и основен диригент на Херсонския музикално-драматичен спектакъл “Николай Кулиш ”, е
разгласил предизвикателни известия на страницата си във фейсбук
до май.

Херсонската регионална прокуратура в Украйна е почнала публично следствие “въз основа на нарушавания на законите и обичаите на войната, съчетани с съзнателно ликвидиране ”. Членовете на фамилията на диригента, намиращи се отвън Херсон са изгубили връзка с него през септември, се споделя в известието.

Осъждането на убийството на Керпатенко от украинските и интернационалните създатели беше бързо и изрично. “Историята на Русия, която постанова политиката
“подчинявай се или умри ”
против артистите, не е нова. Тя има стогодишна история ”, съобщи финландско-украинската диригентка Далия Стасевска, която предишния месец трябваше да дирижира “Последната вечер на Промоциите ” в лондонската зала “Албърт хол ”, преди концертът да бъде анулиран поради гибелта на кралицата.

“Видях прекалено много безмълвие от страна на съветските сътрудници ”, сподели тя. “Дали това е моментът съветските музиканти, изключително тези, които живеят и работят в чужбина, най-сетне да се засилват и да заемат позиция против дейностите на съветския режим в Украйна? ”

Преди две седмици Стасевска докара камион с филантропични доставки в Лвов от вкъщи си във Финландия, преди да дирижира оркестъра на INSO-Lviv на концерт с украинска модерна музика.

“Знаем, че съветският режим преследва деятели, публицисти, художници, публични водачи и всички, които са подготвени да се опълчват на окупацията ”, споделя наградената украинска писателка, трансформирала се в следовател на военни закононарушения Виктория Амелина.

“И въпреки всичко, даже и да познаваме актуалната картина и история, не можем и, което е по-важно, не би трябвало да привикваме да чуваме за още по-брутални убийства на ярки, надарени и смели хора, чиято единствена виновност е, че са украинци ”. Тя направи паралел сред Керпатенко и Николай Кулиш, украинския драматург, на който е кръстен театърът, в който е работил диригентът. “Кулиш е разстрелян на 3 ноември 1937 година край Сандармох дружно с още 289 украински писатели, художници и интелектуалци. Юрий Керпатенко е убит в дома си в Херсон през октомври 2022 година ”, сподели тя.
Действията на руснаците са “чист геноцид ”,
съобщи диригентът Семьон Бичков от Париж, където изпълняваше длъжността музикален шеф на Чешката филхармония. Роденият в Санкт Петербург диригент напуща Русия като млад през 70-те години на предишния век.

“Трагичната подигравка на това е, че се приказва за превъзходството на съветската просвета, за нейния хуманизъм ”, сподели той. “А тук убиха човек, който в действителност внася хубост в живота на хората. Това е непоносимо. Куршумите не вършат разлика сред хората ”.

Писателят Андрей Курков, създател на книгата “Смъртта и пингвинът ”, съобщи: “Сега името на Юрий Керпатенко ще бъде добавено към листата на убитите актьори на Украйна. Все повече си мисля, че Русия освен се стреми да окупира украински територии, само че и старателно унищожава украинската еднаквост, значима част от която е украинската просвета ”.

Украинският публицист Олександър Михед, който се причислява към армията при започване на войната и чийто дом е опустошен от съветски обстрел, споделя: “Русия се пробва да възвърне Съветския съюз в окупираните територии. Да възвърне нещо неправдоподобно.

“Един от главните съставни елементи на руската политика е унищожаването на културата на поробените страни. Убийства на културни дейци, пречистване на библиотеки, възбрана на националните езици. Съвременните окупатори напълно следват тази тактика. Унищожават културата, спорта, образованието. И когато нашите територии бъдат деокупирани, ще научим за десетки и стотици такива ужасни истории. Истории за заличаване и героична опозиция ”.

“Това е безусловно ужасяващо ”, споделя основният режисьор на Киевската национална опера на Украйна Анатолий Соловяненко. “Дали е бил доктор, или служащ, или художник, няма никакво значение. Той е бил човек и е отказал да се подчини на насилниците ”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР