Руски военни части са започнали да се завръщат към местата

...
Руски военни части са започнали да се завръщат към местата
Коментари Харесай

Русия показа как изтегля танкове от границата с Украйна, Киев развя знамена

Руски военни елементи са почнали да се завръщат към местата на непрекъснатата си дислокация, откакто танкове и други военни транспортни средства се товарят на железопътни вагони, заяви през днешния ден командването на съветския Западен боен окръг и сподели фотоси от военните маневри.

По-рано през днешния ден от командването на окръга споделиха, че още съветски войски се изтеглят от украинската граница.

От НАТО обаче обявиха, че Москва би трябвало да потвърди, че става дума за евакуиране. Според алианса са налице признаци за напредване на още съветски войски към украинските граници.

Нито съветски бойци, нито военна техника ще останат в нашата страна след привършване на взаимните военни учения, съобщи външният министър на Беларус Владимир Макей, съобщи Ройтерс. По проект ученията би трябвало да приключат на 20 февурари.

 Руски танкове напущат ученията на границата с Украйна
Руски танкове напущат ученията на границата с Украйна
Снимка: АР/БТА

А Украйна през днешния ден отбелязва " Деня на единството ", разгласен преди два дни от украинския президент Володимир Зеленски в разгара на напрежението сред Русия и Запада към Украйна, съобщи ДПА.

 Войници на украинската войска театралничат за фотография, до момента в който се събират, с цел да отпразнуват Деня на единството в Одеса
Войници на украинската войска театралничат за фотография, до момента в който се събират, с цел да отпразнуват Деня на единството в Одеса
Снимка: АР/БТА

Днес в столицата Киев националният химн отекваше от високоговорители. Навсякъде се вееха украинските флагове.

 Хората пеят националния химн, празнувайки Деня на единството в центъра на Киев
Хората пеят националния химн, празнувайки Деня на единството в центъра на Киев
Снимка: АР/БТА

В държавните институции чиновниците пееха химна, а занятията в учебните заведения в цялата страна бяха анулирани. Телевизиите излъчваха специфични стратегии през целия ден.

 Хората държат украински флагове, до момента в който се събират, с цел да отпразнуват Деня на единството в Одеса
Хората държат украински флагове, до момента в който се събират, с цел да отпразнуват Деня на единството в Одеса
Снимка: АР/БТА

Президентът Володимир Зеленски съобщи във видеообръщение, че това е специфичен ден за страната. Украинците може да имат друг език и география, само че " са обединени от желанието да живеят в мир, да живеят щастливо ", акцентира той. " Хората имат право на това ", добави украинският президент. " Само дружно можем да защитим отечеството си ", акцентира той.

Украинският държавен глава взе участие в гала по повдигане на националното знаме в Бориспол във връзка Деня на националното единение.

Днешната дата бе определена от Зеленски за Ден на единството, откакто американски медии, позоваващи се на източници от разузнаването, оповестиха, че Русия възнамерява да стартира настъпление против Украйна на 16 февруари.

 Хората държат украински флагове, до момента в който се събират, с цел да отпразнуват Деня на единството в Одеса
Хората държат украински флагове, до момента в който се събират, с цел да отпразнуват Деня на единството в Одеса
Снимка: АР/БТА

Зеленски стартира и двудневно работно посещаване в Ровенска и Донецка област. В Ровенска област той ще участва на военно обучение, а в Донецка ще се запознае с оперативната обстановка в Донбас, където тече интервенция на обединените сили на Киев, заяви на уеб страницата си президентът, представен от украинското онлайн издание " Вести ".

Тази вечер президентът на Украйна ще беседва в Мариупол с посланици на непознати страни.

В същото време военните министри на Алианса започнаха двудневна среща, отдадена на рецесията с Русия.

Столтенберг: Засега няма признаци на деескалация от страна на Русия

" Засега няма признаци на деескалация от страна на Русия ", сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на първия ден от съвещанието на министрите на защитата на Алианса в Брюксел.

" Приемаме с внимателен оптимизъм посланието, че Русия е подготвена за дипломатическо решение ", сподели Столтенберг на влизане, само че добави, че към Украйна се следи устойчиво повишение на числеността на съветските войски:

" Не виждаме никакво отдръпване на съветски войски, а това е в несъгласие с посланието за действителни дипломатически старания. Това, което виждаме, е, че те усилват числеността на войските си, а и още войски са на път ".

На въпрос какво обръщение ще насочи на настояванията Пактът да изключи приемането на Украйна в редиците си, той отговори:

" Моето обръщение е, че 30-те съдружници би трябвало да решат това. Русия няма да взема решение кой ще бъде член на НАТО и кой не. Това е въпрос на правила, които всички страни-членки повтарят непрестанно. Става дума за суверенното право на всяка нация да избира личния си път ".

Междувременно се разбра, че на следващия ден европейските водачи ще проведат неофициална среща за обстановката към Русия и Украйна в границите на един час преди срещата на върха Европейски Съюз - Африкански съюз.

Кремъл привества обръщениетона Байдън към руснаците, само че...


Кремъл съобщи през днешния ден, че съветският президент Владимир Путин поддържа дипломацията и договарянията за напрежението към Украйна и добави, че Москва счита за позитивен знак готовността на американския държавен глава Джо Байдън да беседва, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Очертаващите се договаряния ще бъдат много сложни и ще изискват " доста еластичност от двете страни, политическа воля ", означи представителят на Кремъл Дмитрий Песков. Според Русия те би трябвало да доведат до смяна в структурата на сигурността в Европа.

Освен това Кремъл приветства директното послание на Байдън към съветските жители, само че означи, че би било още по-добре, в случай че беше призовал украинците да спрат да стрелят едни против други.

Москва дефинира спора в Източна Украйна като революция, до момента в който Киев и Западът считат, че Русия оказва помощ на сепаратистите със свои сухопътни сили, напомня Ройтерс.

Освен това Кремъл отхвърли Русия да носи отговорност за хакерските атаки против украинското министерство на защитата и две банки, само че добави, че не е сюрпризиран, че Киев упреква Москва.

" Русия желае НАТО обществено да обещае, че няма да приема Украйна в алианса , съобщи Ройтерс, като се базира на думите на съветския посланик във Виена Константин Гаврилов.

Гаврилов сподели още, че Русия няма да взе участие в срещата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за разискване на съветските военни учения в Беларус, съобщи ТАСС.

Захарова упрекна Запада в доставяне на Киев с оръжиие

Русия прикани западните страни да прекратят нагнетяването на антируска нервност и снабдяването на Киев с оръжия. Тези дейности се отразяват отрицателно както на решаването на спора в Донбас, по този начин и на сигурността в Европа като цяло, съобщи по-рано представителят на съветското министерство на външните работи Мария Захарова.

Говорителката на Министерство на външните работи на Русия стартира постоянния си седмичен брифинг с коментар на оповестеното от някои американски медии за през днешния ден, само че по този начин и несъстояло се съветско навлизане в Украйна.

Захарова означи, че и Москва, и Киев неведнъж опровергаваха съответните медийни изявления:

" Вероятно за първи път в историята на човечеството освен хипотетичната страна агресор, чиято роля груповият Запад отреди на Русия, само че и хипотетичната страна жертва, която беше наречена Украйна в американския медиен театър, дружно опровергаха настойчиво натрапваните от англосаксонските медии проекти за война ".

По-рано Захарова прикани в обществената мрежа " Телеграм " някои американски и английски медии да разгласяват график на съветските нахлувания в Украйна до края на годината, с цел да може да възнамерява летния си отпуск.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР