Руски военен самолет е ударил украински войски на Змийския остров

...
Руски военен самолет е ударил украински войски на Змийския остров
Коментари Харесай

Русия нанесе въздушен удар по Змийския остров

Руски боен аероплан е блъснал украински войски на Змийския остров в Черно море тази нощ. Това заяви съветското министерство на защитата, представено от " Ройтерс ".

Новината идва малко откакто Украйна разгласи, че още веднъж е издигнала знамето си на острова.

По-рано през днешния ден началникът на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски - Андрий Ермак, разгласява видео " Телеграм " на трима бойци, които издигат огромен украински байрак на острова, от който съветските сили се изтеглиха на 30 юни.

В края на юни той написа в Туитър:  " БУМ! Няма повече съветски войски на Змийския остров. Нашите въоръжени сили свършиха страхотна работа ".

Впоследствие съветското министерство на защитата удостовери, че съветските въоръжени сили са се изтеглили от острова.

Ведомството дефинира маневрата като " жест на благосклонност "  и акцентира, че това демонстрира, че Русия не попречва напъните на Организация на обединените нации да провежда филантропичен кулоар за експорт на земеделска продукция от Украйна.

Ден по-късно Украйна упрекна съветската войска, че е атакувала Змийския остров с фосфорни бомби.

Още от началото на съветската инвазия в Украйна, Змийският остров получи жизненоважен и съвсем митичен статут във войната. Това незабележително, скалисто място в Черно море бе заграбено от Русия и се трансформира в полесражение със стратегическа стойност, написа през май Би Би Си.

Миналия месец Русия твърдеше, че Украйна е претърпяла пагубни загуби в несполучливи опити да си върне острова, в това число специфични елементи, военни самолети, хеликоптери, дронове. Украйна пък настояваше, че е лимитирала акцията си до атакуване на уреди на острова и лодки.

Исторически, Змийският остров е румънска територия, до момента в който не е отстъпен през 1948 година на Съветския съюз, който го употребява като радарна база. Тъй като Румъния попада под руско въздействие до 1989 година, Букурещ приема съглашението.

Украйна пое контрола с рухването на комунизма и в последна сметка през 2009 година Международният съд начерта териториалните граници на острова, давайки на Румъния съвсем 80% от черноморския континентален шелф покрай острова, а на Украйна останалата част.

Змийският остров не е единствено със стратегическо значение, тъй като тази част от Черно море е богата на въглеводородни запаси - тъй че решението на Хага значи, че и двете страни имат ресурси от нефт и газ.

Може да наподобява, че е дребна канара с дребна явна стойност, само че ориста му е главен детайл в съветската война.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР