Руски военен кораб рано днес два пъти наруши датските териториални

...
Руски военен кораб рано днес два пъти наруши датските териториални
Коментари Харесай

Руски военен кораб навлезе в датските териториални води без разрешение

Руски боен транспортен съд рано през днешния ден два пъти наруши датските териториални води на север от остров Борнхолм в Балтийско море, където се организираше фестивал на демокрацията, на който участваха висши депутати и предприемачи, оповестиха датските въоръжени сили, съобщи Ройтерс.

Дания назова действието неприемлива провокация.

Руският боен транспортен съд влезе в датски води без позволение в 00:30 GMT през днешния ден и още веднъж няколко часа по-късно, се споделя в изказване на въоръжените сили. Военният транспортен съд напусна, откакто датският флот откри радиоконтакт.

„ Дълбоко безотговорна, груба и изцяло неприемлива съветска провокация в средата на #fmdk “, написа датският външен министър, Йепе Кофод, в Туитър, базирайки се на Фестивала на демокрацията в Дания.

На годишния фестивал участват висши държавни чиновници, в това число Кофод и министър-председателят Мете Фредериксен.

„ Методите за тормоз не работят против Дания “, сподели Кофод.

Руският дипломат е бил извикан, добави той.

Въпреки това не е имало непосредствена опасност против фестивала или Борнхолм, сподели датският министър на защитата, Мортен Бодсков, пред локалните медии, базирайки се на въоръжените сили.

„ Трябва да приемем, че Балтийско море се трансформира в зона с високо напрежение “, сподели Бодсков и добави, че това не е първият път, когато Русия нарушава датска територия.

Министърът на защитата на Украйна сподели предишния месец, че Украйна е почнала да получава ракети " Harpoon " от Дания, доставки, които съгласно него са резултат от съдействието сред няколко страни.

В петък Украйна съобщи, че нейните сили са блъснали съветски военноморски буксир с две ракети " Harpoon " в Черно море, за първи път, когато тя твърди, че е блъснала съветски транспортен съд с противокорабни оръжия, доставени от Запада.

Руското посолство в Копенхаген не отговори незабавно на претенции за коментар по имейл и телефон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР