Руски учен на име Леонид Ринк твърди, че е участвал

...
Руски учен на име Леонид Ринк твърди, че е участвал
Коментари Харесай

Създател на Новичок: Няма как Русия да е замесена, щом Скрипал е още жив

Руски академик на име Леонид Ринк твърди, че е взел участие в програмата за създаване на химическите сътрудници " Новичок ", за които се споделя, че са употребявани за отравянето на някогашния разузнавач Сергей Скрипал и щерка му Юлия в британския град Солсбъри.

В изявление за РИА Новости Ринк споделя за основаването на " Новичок " и дава отговор на изказванията на различен академик, който също разгласи, че е работил по програмата - Вил Мирзаянов.

По думите му " Новичок " не е субстанция, а е цяла система от химически оръжия.

" Те са към момента живи. Това значи, че или въобще не е била употребена системата " Новичок ", или че неговото подготвяне е било повърхностно ", споделя Ринк.

След обвиняванията на Лондон, че точно " Новичок " е употребен за отравянето на Скрипал и щерка му, Москва отхвърли съществуването на такава стратегия нито по времето на Съюз на съветските социалистически републики, нито по-късно в Русия.

" Голям брой експерти разработваха " Новичок " в Москва и в Шихани - техници, токсиколози, биохимици. Постигнахме доста добър резултат ", споделя обаче Леонид Ринк.

Според него по време на руския интервал системата от химически оръжия е била наречена " Новичок-5 ", като името в никакъв случай не е употребявано без цифрата след него. 

Ринк е безапелационен, че не има вяра Русия да стои зад отравянето на Скрипал - тъй като потреблението на " Новичок " би могло да се наблюдава до Русия, само че и тъй като Скрипал и щерка му са към момента живи. 

" Доколкото всички участници в случая са към момента живи, мъчно е да се допусна, че в това са забъркани руснаци - такава неначетеност за диверсанти е просто смешна и неприемлива. И нито един, дори слабограмотен съветски вредител, няма да употребява единствения препарат с съветски генезис и с съветско наименование. Пълно е с други, по-подходящи за това субстанции. Да стреляш по човек, който не съставлява интерес, с оръжие от подобен диаметър и все пак да не успееш да го уцелиш, това е върхът на нелепостта ", разяснява той.

Ринк изясни, че щом двамата са живи, значи или не става въпрос за " Новичок ", или веществото е " приготвено " от дилетанти. 

По думите му отравянето на някогашния разузнавач и щерка му може да е дело на Англия. На въпрос дали за страната е налична тази технология той изяснява: " Разбира се. Тя е общодостъпна за експертите. За всяка страна, в която има оръжие за всеобщо поразяване, за Англия, Съединени американски щати, Китай и всички развити страни, където има каквато и да е химия, не е никакъв проблем да сътвори такова оръжие.

Според него технологията е налична и за всяка огромна фармацевтична компания, въпреки че мъчно биха могли да възпроизведат точната " рецепта ". 

Използваното вещество е самобитен почерк. Веднага се схваща, че това не е съветска технология. Наистина концентрацията може да е доста ниска. Те не биха могли да знаят тънкостите на системата, състав на доста от съставените елементи. Това и Вил Мирзаянов няма по какъв начин да е знаел. За криминалистите образеца от веществото от Солсбъри е като пръстов отпечатък. Веднага може да се разбере, че не е основано в Русия, продължава ученият.  

Ринк споделя още, че Вил Мирзаянов е разгласил всички формули на веществото. " Още няколко души, осведомени с технологията, напуснаха Русия през 90-те. Знам за петима. Тези разрешения за овакантяване на страната провокираха огромна изненада в нашия институт ", добавя той. 

По думите му Русия няма никакъв претекст за отравянето на Скрипал - той към този момент е употребен и от двете страни - на руснаците е дал изцяло британските си контакти, а на англичаните - тези за Съюз на съветските социалистически републики. Моментът за отравянето на шпионина също е доста неблагоприятен за Русия - дни преди президентските избори и малко преди международното по футбол, твърди Леонид Ринк. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР