Руски танкер е пътувал през северния морски маршрут с рекордна

...
Руски танкер е пътувал през северния морски маршрут с рекордна
Коментари Харесай

Руски танкер за първи път плава през Арктика без ледоразбивач

Руски танкер е пътувал през северния морски маршрут с рекордна скорост и без конвой от ледоразбивач за пръв път, показвайки по какъв начин климатичните промени отварят пътя през Арктика, оповестява The Guardian.

Танкерът Christophe de Margerie транспортира товар от полутечен природен газ от Хамърфест в Норвегия до Борионг в Южна Корея за 19 дни, с към 30% по-бързо от обичайния южен корабоплавателен маршрут през Суецкия канал.

" Това е доста бързо, изключително, като нямаш конвой на ледоразбивачи ", споделя Бил Спаърс, представител на корабоплавателната компания, която има танкера. " Много вълнуващо е, че транспортен съд може да минава по този маршрут през цялата година. "

Природозащитниците показаха угриженост за рисковете от увеличение на трафика на кораби в девствена Арктика.

 Снимка 229666
Източник:

Както и при потреблението на стандартно гориво, " Кристоф дьо Маржери " може да се зарежда от превозения полутечен природен газ, който понижава излъчванията на серен оксид с 90% и излъчванията на азотен оксид с 80%. Това е значим фактор за нежната екосистема.

" Вече няколко години съумяват да преминат през северозападния проход, само че северният проход, минаващ през Русия, стартира да се отваря от 2010 година насам. Ще видите, че този маршрут ще се употребява от ден на ден и повече от 2020 година ", разяснява Саймън Боул, океанограф в Университета в Саутхемптън.

" Иронията е, че едно от преимуществата на климатичните промени е, че евентуално ще се употребява по-малко гориво в Тихия океан ", добавя Боул.

Океанографът декларира, че корабните компании вършат " сигурен залог ", като построяват кораби в очакване северният морски път да се отвори.

" Дори и на следващия ден да спрем излъчванията на парникови газове, ускоряването на загубата на Арктически лед евентуално няма да бъде спряно и върнато ", добавя той.

 Снимка 264527
Източник:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР