Руски шпиони ли са задържаните във Великобритания Орлин Русев, Бисер

...
Руски шпиони ли са задържаните във Великобритания Орлин Русев, Бисер
Коментари Харесай

Руски шпиони или не? Проговори един от задържаните във Великобритания: Искахме да разобличим Христо Грозев

Руски шпиони ли са арестуваните във Англия Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Ваня Габерова, Иван Стоянов и Тихомир Иванчев? През февруари 2023 година те бяха хвърлени зад решетките, а процесът против тях следва. Но от пандиза в Манчестър Бисер Джамбазов прокара нова версия – те нямат връзка с Русия. Целта им била напълно друга.

Според обвиняването Бисер Джамбазов е следил и правил фотоси на журналиста Христо Грозев. Той работи за проверяващото издание Bellingcat. Грозев бе и част от екипа, оказал помощ на Навални да разкпие хората, които са го отровили.

Бисер Джамбазов твърди, че е заснемал среща на Грозев с Емилиян Гебрев. Целта е била той да бъде компрометиран в уеб страница, за който работи

„ Във всичките разпити в полицията и Орлин, и аз сме уведомявали, че през нашия уеб страница, който е законен и с задоволително почитатели, желаеме да покажем другото лице на публицистиката. Ако гледаме единствено едната страна на монетата… Имам чувството, че сме в 1944 година и аз съм някъде сред Германия и Полша … Ние в никакъв случай не сме отричали в полицията, че сме имали желанието да снимаме въпросния публицист (б.а Христо Грозев), който твърди, че е публицист, а в действителност никой не знае дали е публицист или е сътрудник на службите. Дори в последния разпит на Тихомир, който е задържан една година след нашия арест, …който е имал контакти с служители на реда от Ми-6, индивидът споделя: „ Моето следствие беше поискано от мистър Джамбазов и от Ваня Габрова. Аз бях настанен в хотел Холидей ин и в случай че го срещна вероятно, върша фотоси “.

Целта на групата била да създадат фотоси на Грозев и Емилиян Гебрев.

„ Нито ме интересува персоналния му живот, нито съм някакъв супер-фен и всевъзможни такива неща. Просто индивидът споделя: аз съм самостоятелен публицист. А пък след това се употребява от богатствата на въпросния Емилиан Гебрев. Да му употребява лодката, селфи на лодкат. Аз не виждам във всички тези изявления, които са правени. Това си е един доносник… “

Джамбазки признава, че всичко е било за пари

„ Този човек нищо не ми е направил. Аз съм човек, който, като види опция за изкарване на финансови средства… Никой не е изискал от мене нещо, което е нелегално. Въпросният господин е обществена персона, аз съм го снимал на обществени места. Не съм го снимал в персоналното му пространство. Не виждам нищо незаконно в това нещо “, споделя той.

По думите му методът, по който групата е била показана в пресата, е бил нечовечен. Той споделя, че планът му “Българска обществена платформа ” е бил негова фантазия.

„ Когато се разболях аз, желаех да оставя нещо, което да остане след мене. Чрез мои другари се свързах с Нишан Джингозян, български арменец от Варна, който пробиването му на сцената във Великибритания е с помощта на LGBT Community, бил е член на Българска социалистическа партия. Като се срещнахме, той сподели, че дава отговор за Българска социалистическа партия във Англия. Казах му, че ние не сме хора, които ще се замесват в политиката, самата партия има неприятно име и това ще докара до неприятно име за самите нас. Ние не сме били финансирани от тия хора, нито някой ни е помагал от тия хора. Ние искахме да създадем нещо, което е благотворително “, споделя Джамбазов.

Той споделя и за момента, в който са били задържани

„ В 6 часа сутринта разрушава се вратата, влизат 10 индивида с автоматите, арестуваха ме, сложиха ми белезници… И аз задавам въпроса: „ Обяснете ми защо ме арестувате “. Вадят си едно хвърчащо листче от джобовете: „ Арестуваме ви по Офишъл сикрет акт, от 1911 година “. Само това беше Official secret act, който множеството англичани не са чували. Казах: дайте някаква заповед за арест, дайте ми нещо, което да покаже, че сте законни, влизате с някакви облекла, с баджове, на които написа “Полиция ”, от кое място да ви знам какви сте вие, може да сте всевъзможни “, споделя мъжът.

Полицаите му взели телефона и преносимия компютър, поискали и паролите.

„ Аз им споделих: няма да ви дам нищо, до момента в който не се уверя, че вие сте верните хора. След това изведоха Ваня с кола. Пак нямаше полиция, нямаше нищо, беше цивилна кола. Казах на служителя на реда: „ Слушай какво: в случай че аз не видя през прозореца полицейски ван, ще стана доста нападателен и няма да ви се получи работата “. Той ме дръпна до прозореца, сподели ми полицейския ван. Тогава се успокоих. Сложиха ми белезниците и ни закараха в полицейска станция в Садърк, централен Лондон. На 15-20 минути от мястото, на което са ме арестували. Ние пристигнахме в 8:30-9:00 сутринта, моето първо изявление беше в среднощ.

Нямаме нищо общо с Русия. Искахме да покажем на хората, че Христо Грозев е обвързван с един от огромните нарушители на България – Емилиян Гебрев, отсича Джамбазов

По думите му Христо Грозев е получил от Емилиан Гебрев 7 милиона. Групата можела да потвърди това.

Той изяснява, че не е предоставял на никого фотосите на Грозев. Не ги е качвал в обществените медии, просто ги е архивирал за момента, когато ще вдигнат голям скандал.

Той твърди, че са създали са фотоси на Христо Грозев и Роман Доброхотов в Черна гора. Има и фрагменти от Валенсия, Испания, където журналистът е бил на конференция, бил е сниман от Ваня.

Става ясно, че двамата – Бисер и Ваня – са се срещнали в изборна секция в Лондон, по време на парламентарни избори в България. Той продължава да твърди, че двамата нямат нищо общо с Русия.

„ Не, не сме дискутирали Русия, не ме интересува, в никакъв случай не съм бил в Русия, не познавам нито един руснак, нямам съветски другари. Руснаците са във война с украинците, ние сме естествени хора, не ни харесва хора да умират “, споделя Бисер.

Бисер твърди, че Орлин Русев, който също е задържан, не е част от екипа, снимал Грозев. Той прецизира, че Орлин е получил пари за пътуването до Черна гора и че той е богат, има “Порше ”. На въпроса дали Орлин има някаква връзка с Русия, Бисер дава отговор, че не знае, само че прецизира, че приказва добър съветски език.

Джамбазов е безапелационен: „ Никога не съм имал концепцията да направя нещо неприятно на този човек – Христо Грозев

„ Хилядите известия сред мен и Орлин потвърждават, че ние не сме имали желание да му създадем нещо неприятно “, добавя той.

Източник: ПИК

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР