Руски селяни съобщават за експлозия преди самолетната катастрофа Пригожин

...
Жителите на близкото село, където самолет се разби и уби
Коментари Харесай

Жителите на близкото село, където самолет се разби и уби всички на борда, вероятно включително шефа на наемниците на Вагнер, казват, че са чули трясък, преди да видят самолета да пада земята.

В сряда частен самолет се разби близо до село Куженкино в руската Тверска област на път от Москва за Санкт Петербург, убивайки всичките 10 пътници на борда, включително трима членове на екипажа.

INTERACTIVE_RUSSIA_AIRPLANE_CRASH_WAGNER_AUG24.ai-1692864958

72-годишният жител на Куженкино Виталий Степенок каза пред агенция Ройтерс: „Чувам експлозия или гръм. Обикновено, ако се случи експлозия на земята, тогава получавате ехо, но това беше просто трясък и аз погледнах нагоре и видях бял дим.“

„Едното крило излетя в една посока и фюзелажът тръгна по този начин“, каза той, като махна с ръце, за да покаже как самолетът се насочва надолу към земята.

„И след това се плъзна надолу с едно крило. Не се гмуркаше, а се плъзгаше.“

Друг селянин на име Анатоли каза: „От гледна точка на това, което може да се е случило, ще кажа само следното: не беше гръм, беше метален трясък – нека го кажем така. И преди съм чувал такива неща.“


Самолетната катастрофа дойде два месеца след прекратения метеж на групировката наемници срещу руските военни генерали, в който той публично ги обвини в некомпетентност във войната в Украйна.

Според списък на пътниците, хората на борда са били членове на групата, включително основателят Евгений Пригожин и неговият заместник Дмитрий Уткин.

Въпреки че няма официален коментар от Кремъл за катастрофата и възможната смърт на лидера на наемниците, канал в Telegram, свързан с групата Вагнер, обяви Пригожин за мъртъв.

Криминалистите издигнаха палатка и осветително оборудване на мястото на останките, тъй като част от синята и бялата опашка на самолета и други фрагменти лежаха на земята.

Докладвайки от мястото на катастрофата, Амине Дергами от Ал Джазира каза: „Можем да потвърдим, че две превозни средства са пристигнали на мястото на катастрофата, за да транспортират загиналите. Части от самолета бяха открити на 2 километра … но търсенето беше трудно.“

„Руските власти потвърдиха, че Пригожин е бил на борда на полета. Руската авиационна федерация публикува списъка с пътниците по-рано, седем членове на Wagner с трима екипажи.

„Досега разследващият екип не е потвърдил, че тялото на Пригожин е намерено или че той е загинал при катастрофата.“

Руските следователи казаха, че са започнали криминално разследване на самолетната катастрофа.

Но някои неназовани източници, цитирани от Ройтерс, казаха на руски медии, че смятат, че една или повече ракети земя-въздух са свалили самолета.

Ал Джазира не успя да провери независимо тези твърдения.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР