Руски съд в четвъртък осъди художничката Александра Скочиленко на седем

...
Руски съд в четвъртък осъди художничката Александра Скочиленко на седем
Коментари Харесай

Руски художник осъден на седем години затвор заради протест в супермаркет

Руски съд в четвъртък осъди художничката Александра Скочиленко на седем години затвор за разпространяване на " подправена информация " за армията, откакто тя замени етикетите с цените в супермаркета с лозунги, критикуващи съветската атака в Украйна.

33-годишният, прочут като Саша, е последният измежду хилядите руснаци, арестуван, хвърлен в пандиза или санкциониран за изявление против военната интервенция на Москва.

Поддръжниците викаха „ позор “ и „ ние сме с ти Саша ", откакто съдията Оксана Демиашева прочете присъдата, заяви публицист на AFP в съда.

Някои, най-вече младежи, извадиха транспаранти с надпис " тя не би трябвало да влиза в пандиза ", до момента в който нейните юристи си потеглиха, без да дадат някакъв коментар.

Скочиленко носеше цветна тениска с огромно алено сърце, отпечатано върху нея. Тя направи форма на сърце с ръцете си и се усмихна на поддръжниците си по време на чуването.

„ Всеки човек в тази зала желае единствено едно нещо: Мир. Защо да се караме? “ сподели тя в заключително изказване.

Скочиленко беше споделила в по-ранно чуване, че „ просто е желала да спре войната. Това беше моята мотивация “.

„ Дават по-малко за ликвидиране “

„ Не Саша би трябвало да влезе в пандиза, а хората, които я осъдиха “, сподели 20-годишният Антон, който отхвърли да назове цялостното си име базирайки се на опасения за сигурността, сподели пред AFP след оповестяването на присъдата.

На 31 март предходната година – до момента в който Русия преследваше брутална блокада на украинския пристанищен град Мариупол – Скочиленко смени пет етикета с цени в клон на една от най-големите вериги супермаркети в Русия в Санкт Петербург.

Едно от известията включва изказвания за съветски удар против спектакъл в Мариупол, за който се оповестява, че е оставил стотици жертви.

„ Цената на тази война е животът на нашите деца “ и „ Путин има 20 години ни лъжеха от телевизионните екрани “, пишеше на други етикети.

Възрастен покупател алармира в полицията за разменените етикети.

Правозащитната група " Мемориал " – към този момент неразрешена в Русия – сподели, че полицията е прекарала 10 дни в разпит на личния състав на супермаркета и в инспекция на записите от охранителните камери, преди да арестува Скочиленко.

" Понякога дават по-малко за ликвидиране, в сравнение с за пет етикета с цена в супермаркет ", сподели Борис Вишневски, политик, обвързван с опозиционната партия " Яблоко ", описвайки решението като " принуда ".

„ Надяваме се, че някой ден махалото ще се обърне в другата посока “, сподели той пред Агенция Франс Прес.

Здравна „ злополука “

„ Колко слаба е вярата на нашия прокурор в нашата страна и общество, в случай че мисли за нашата държавност и публичната сигурност може да бъде унищожена от пет дребни части хартия? " Скочиленко сподели в съда.

Тя призна, че е разменила етикетите, само че отхвърли текстът, изписан върху тях, да е подправен.

„ Всеки вижда и знае, че не съдиш терорист. Не съдиш екстремист Вие даже не се пробвате да бъдете политически деятел. Вие съдите пацифист ", сподели тя.

Поддръжниците на Скочиленко, измежду които съветски актьори в заточение и опозиционни деятели, обявиха, че процесът е неуместен.

Скочиленко, който е намерено гей, сподели също, че „ омразата към малцинствата “ в надълбоко консервативна Русия може да помогне да се изясни процеса против нея.

Тя страда от здравословни проблеми – в това число целиакия и присъщ сърдечен недостатък. Майка й неотдавна сподели пред AFP, че дългият затвор би бил „ злополука “.

Илюстратор и музикант, Скочиленко се причисли към уличните митинги в Русия в първите дни на офанзивата на Москва.

Една от нейните илюстрации против намесата изобразява стикери се прегръщат, боядисани в цветовете на съветското и украинското знаме.

„ Нейното гонене се трансформира в синоним на неуместно жестокото подтисничество, пред което са изправени руснаците, намерено противопоставящи се на незаконната война в своята страна “, съобщи правозащитната организация Amnesty International след присъдата.

Мемориал дефинира Скочиленко за политически пандизчия и започва акция, призоваваща за нейното освобождение.

Повечето високопоставени опозиционни фигури в Русия са избягали от страната или са зад решетките, в това число Алексей Навални.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР