Руски съд наложи на Гугъл глоба от 4 милиона рубли

...
Руски съд наложи на Гугъл глоба от 4 милиона рубли
Коментари Харесай

Руски съд глоби Гугъл с 11 млн рубли за фалшиви новини за войната в Украйна и крайнодясна пропаганда

Руски съд наложи на Google санкция от 4 милиона рубли (около 46 000 евро) за разпространение на подправени вести за загубите на съветските въоръжени сили при военната интервенция в Украйна и за жертвите измежду мирното население, предадоха ТАСС и Българска телеграфна агенция.

От материалите по делото излиза наяве, че видеоклипове, качени в платформата ЮТюб, са съдържали " недостоверна информация за сякаш прехванати от украинската работа за сигурност телефонни диалози " сред съветски бойци и техни родственици, в които оповестяват за огромни загуби, както и видеа с информация за разстрели от съветски заградителни отряди на опитващи се да дезертират съветски бойци.

Освен това съдът санкции Google с още 7 милиона рубли (около 80 000 евро) за разпространение на пропагандни клипове на украинския националистически батальон " Азов ", украинската неонацистка формация " Десен бранш ", както и на редица други неразрешени в Русия организации, показва ТАСС.

По-рано този месец съветският медиен регулатор „ Роскомнадзор “, който към този момент е предупреждавал Google за разпространяването на подправени вести в ЮТюб, предприе дейности за санкциониране на компанията, отбелязва Ройтерс. Това е част от битката с задграничните софтуерни колоси и медии за надзор върху информацията, отбелязва английската организация.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР