Руски съд днес разпореди освобождаването от ареста на бившия кмет

...
Руски съд днес разпореди освобождаването от ареста на бившия кмет
Коментари Харесай

Освободиха от ареста руския опозиционер Евгений Ройзман

Руски съд през днешния ден разпореди освобождението от ареста на някогашния кмет на Екатеринбург до момента в който тече следствие и до началото на правосъден развой по обвинявания за рецензиите му против така наречен съветска военна интервенция в Украйна.

59-годишният Евгений Ройзман, който беше кмет на Екатеринбург от 2013 до 2018 година, беше освободен, само че му е неразрешено да посещава публични събития, да употребява интернет, мобилен телефон или поща, както и да поддържа връзка с други лица с изключение на юристите и най-близките си.

Ройзман бе задържан през вчерашния ден от полицията. Той съобщи пред публицисти, че делото против него е почнало по силата на нов закон, признат откакто на 24 февруари Русия изпрати войски в Украйна.

Ако бъде приет за отговорен, някогашният кмет на четвъртия по огромния съветски град може да получи до 3 години затвор. Тази година Ройзман беше глобяван три пъти от съветски съдилища по сходни обвинявания и това улесни подготвянето на наказателно дело против него. Ройзман, изострен критик на Кремъл, е една от най-изявените и харизматични фигури в съветската съпротива. По време на кметския си мандат той се радваше на необятна известност в Екатеринбург - град в Урал с население от 1,5 милиона души.

Той съобщи, че наказателните обвинявания против него са провокирани от това, че е нарекъл дейностите на Кремъл в Украйна " инвазия ", а не " специфична военна интервенция " както ги назовава Москва.

Няколко дни откакто съветският президент Владимир Путин изпрати войски в Украйна, следеният от Кремъл съветски парламент утвърди закон, който не разрешава хипотетичното надменно отношение към съветската войска и разпространението на " погрешна информация ", обвързвана с така наречен военна интервенция в Украйна, напомня АП.

Руските съдилища все по-често постановат санкции, а от време на време постановяват и присъди на хора, които се афишират против дейностите на Москва в Украйна.

" ОВД-Инфо ", група за правна помощ, която следи политическите арести в Русия, е преброила 90 наказателни каузи по обвинявания за разпространяване на погрешна информация за съветските военни след нашествието. Според друга правна група - " Нет фрийдъмс " (Net Freedoms), която се занимава със случаи, свързани със свободата на словото, доникъде на август е имало близо 4000 административни каузи по обвинявания за надменно отношение към съветските въоръжени сили.

Ройзман остава един от дребното опозиционери в Русия, които към момента не са били наказани дейно или не са избягали от страната под натиска на управляващите. Други двама видни опозиционни политици - Иля Яшин и Владимир Кара-Мурза, бяха задържани по същия закон като Ройзман и в случай че бъдат наказани, ги чака до 10 години затвор.

Наскоро сходни обвинявания бяха повдигнати против осем доближени на ограничения от независимост опозиционен водач Алексей Навални, най-известният критик на Путин. Всички те са напуснали Русия, откакто са станали обект на голям брой наказателни следствия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР