Руски ракетни удари в Харков отнеха живота на най-малко 20

...
Руски ракетни удари в Харков отнеха живота на най-малко 20
Коментари Харесай

Руски военен конвой, дълъг 65 км, наближава Киев

Руски ракетни удари в Харков лишиха живота на минимум 20 души. Броят на жертвите евентуално ще нарасне с разчистването на руините. 35 души са ранени. Руски боен ескорт дълъг 65 километра наближава столицата Киев. Външният министър на Русия Сергей Лавров упрекна Украйна, че желае да се снабди с нуклеарно оръжие.

Руски ракети удариха центъра на втория по величина град в Украйна Харков. Сред изумените цели е локалната регионална администрация. Взривени са и електрически подстанции, постройката на операта и концертна зала.

Бомбардировката на Харков е военно закононарушение, съобщи президентът Зеленски. Външният министър Дмитро Кулеба реагира с туит:

" Варварски съветски ракетни удари по централния площад " Свобода " и жилищни региони на Харков. Путин не може да пречупи Украйна. Той прави още военни закононарушения от гняв, убива почтени цивилни. Светът може и би трябвало да направи повече. Увеличете натиска, изолирайте изцяло Украйна "

Сателитни фотоси на основана в Съединените щати компания демонстрират съветски вонен ескорт, наближаващ Киев. Той включва танкове, артилерия и бронирани машини.Конвоят е с дължина 65 километра. В града са сложени военни контролно-пропускателни пунктове.

Според украинските военни, съветската войска се прегрупира към Харков, Чернигов, Херсон, Мариупол. Херсон и Бердянск са блокирани.

В Чернигов бяха убити 70 украински военни, разрушенията в северния град са обилни.

Доброволци в Житомир, западно от Киев издигат барикади и приготвят запалителни бомби.

Заради близостта си, градът може да се трансформира в цел за съветските сили, както доста други градове.

" Империята на злото ще бъде осъдена за закононарушения против човечеството. Най-вече за разрушените през днешния ден къщи в Бровари, Василков, Бела Церква и Токмак, за обстрела на Харков със системата " Смерч ", за учебните заведения и детските градини, за убийствата на цивилни ", сподели Юрий Игнат, представител на Военновъздушни сили на Украйна.

Първият посланик на Русия насочи съществено обвиняване към Украйна в авансово записано послание за основаната в Женева Конференция по разоръжаването.

" Опасността, която режимът на Зеленски съставлява за прилежащите страни и интернационалната сигурност значително набъбна, откакто управляващите в Киев започнаха рискова игра, обвързвана с проекти за придобиване на лично нуклеарно оръжие. Украйна разполага със руски нуклеарни технологии и средства за доставката на такова оръжие. Не можем да не реагираме на тази действителна заплаха. Мога да ви уверя - Русия като виновен член на интернационалната общественост, ангажирана със своите отговорности за неразпространение на оръжие за всеобщо заличаване, подхваща всички нужни ограничения за недопускане на появяването на нуклеарно оръжие в Украйна ", сподели Сергей Лавров.

Руският министър на защитата Сергей Шойгу разгласи, че Москва ще продължи офанзивата си в Украйна и упрекна украинската войска, че употребява цивилното население като жив щит.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР