Руски патрулен кораб е бил потопен в Черно море, след

...
Руски патрулен кораб е бил потопен в Черно море, след
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Кораб на руския Черноморски флот е потопен при атака с дрон

Руски патрулен транспортен съд е бил потънал в Черно море, откакто е бил нападнат от морски дронове, настояват представители на украинското разузнаване, представени от „ BBC “. Според първичните данни  „ Сергей Котов “ е бил ударен в ранните часове на вторник. Службата за военно разузнаване на Украйна заяви, че корабът на Черноморския флот е претърпял вреди по кърмата , както и по десния и левия ръб.

Кремъл към момента няма коментар по случая, само че някои съветски блогъри потвърдиха потъването на „ Сергей Котов “. „ BBC “ не съумя да ревизира без значение степента на вредите на кораба.

Представител на украинското разузнаване Андрий Юсов сподели за украинската телевизия RFERL, че моряците на борда са били убити, а някои ранени . Сергей Котов е един от четирите патрулни кораба, приключени за план 22160 на съветския флот. Преди това той беше нападнат от Украйна през септември предходната година. Според Украйна корабът е взел участие в офанзивата против Змийския остров в първия ден от пълномащабното навлизане в Украйна през февруари 2022 година, дружно с крайцера „ Москва “.

„ Москва “ беше потънал от Украйна през 2022 година Русия нелегално анексира полуостров Крим от Украйна преди съвсем 10 години. През последните месеци Украйна неведнъж удари съветския черноморски флот, ситуиран на полуострова.

Украйна съобщи, че цената на потъналия транспортен съд „ Сергей Котов “ е била 65 милиона $ (51,2 милиона английски лири), като добави, че той е бил ударен покрай Керченския проток , който разделя Крим от Русия.

Видео, оповестено в обществените медии, демонстрира момента, в който корабът е бил ударен. „ BBC Verify “ прегледа видеото, оповестено от Главното разследващо ръководство на Украйна, за което се твърди, че е от офанзивата. Плавателният съд има сходни градивни характерности с патрулен транспортен съд от същия клас като Сергей Котов. Отстрани обаче не се вижда номер, тъй че от фрагментите не излиза наяве дали става дума за същия транспортен съд. Никакви други версии на видеото не са се появили при наново търсене на изображения, което допуска, че видеото е пуснато неотдавна .

Най-малко 13 съветски военноморски кораба са били унищожени или развалени от началото на спора, съгласно мозъчния концерн Международния институт за стратегически проучвания .

Миналия месец различен съветски кораб-амфибия, „ Цезар Куников “ , беше потънал при нахлуване с дрон южно от град Ялта. По това време украинското разследващо ръководство разгласява видео на това, което сподели, че морските дронове Magura V5 удрят „ Цезар Куников “.

Отделно Украйна пое отговорност за офанзива с дрон против петролно хранилище в съветския граничен район Белгород във вторник. Киев също по този начин разяснява, че противовъздушната защита е свалила 18 от 22-те ирански проектирани атакуващи дрона, изстреляни от Русия над черноморския пристанищен град Одеса .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР