Руски олигарси, очакващи да бъдат санкционирани в новата вълна от

...
Руски олигарси, очакващи да бъдат санкционирани в новата вълна от
Коментари Харесай

Олигарси предлагат държавата да им плати, за да си върнат валутата в Русия

Руски олигарси, очакващи да бъдат глобени в новата вълна от контрамерки на Съединени американски щати към 1 февруари 2018г., са предложили на ръководещите в Москва концепция страната да емитира специфични валутни облигации с висока рентабилност и те анонимно да си купят от нея. Така ще могат да вложат част от застрашените от блокиране на Запад милиони, освен това с вяра, че един ден ще си ги получат назад и то с рентабилност, по-висока от нормалната, която ще им изплати съветският бюджет.

Финансовото министерство, както и комерсиалните банки не са във екстаз.

Причината, съгласно " Ройтерс ", е това, че в съветските бизнес среди пораства напрежението от вероятността активи на богати хора, на съпругите или децата им да бъдат наказвани изборно от Вашингтон поради близостта си с Кремъл. Преди няколко дни организацията заяви, че някои от олигарсите са почнали да се замислят дали близостта с президента Владимир Путин към този момент не се трансформира в минус за бизнеса им в чужбина.

" Ройтерс " се базира на трима източника, осведомени с концепцията за новата скица. Според тях емисията държавни облигации в задгранична валута трябвало да бъде с рентабилност, по-висока от лихвите по депозити в банките по-ликвидна от еврооблигациите.

Доходността по депозити в рубли в съветски банки е релативно висока - 7-8%, само че заможните руснаци избират по-ниските лихви - в границите на 0% и 2% - на валутните сметки пред риска да рухне обменният курс на националната валута.

Доходността от еврооблигации и по-висока - 30-годишната емисия от тази година, да вземем за пример, носи 5%, само че пазарът има проблем с ликвидността, в това число тъй като рядко се пускат нови излъчвания, а притежателите на към този момент издадените, не са склонни да продават облигациите си.

В допълнение съветските банки са задължени да изискват информация, в случай че заможно физическо лице желае да подава при тях обилни суми, изключително в случай че името му е в листата на глобените от Съединени американски щати. Такава информация се предава на данъчните управляващи, а бизнесмените споделят, че не желаят страната да получава поверителна информация за бизнеса им.
" Има информация, че прочут брой хора желаят да си върнат валутата тук ", споделя началник на огромна държавна съветска компания, поискал анонимност. " Идеята е да откриеш някаква сметка, с която купуваш специфичните облигации, издадени от финансовото министерство. " Няма, обаче, признаци въобще някой в държавното управление да обмисля съществено сходна скица, написа " Ройтерс ", а двама от източниците споделят, че мнението на финансовото министерство е негативно.

Високопоставен шеф в съветска държавна банка добавя, че сходен ход би ускорил развой, който към този момент е почнал - заможни членове на обкръжението на Путин подават скромни размери валута в съветски банки. " Но лихвите по валутни депозити са ниски, до момента в който вложението във валутни принадлежности на финансовото министерство може да им обезпечи добра възвръщаемост. От това може да се създадат пари. "

Източник от съветските финансови пазари споделя, че също е чул от работещи в компании за ръководство на активи да се върти сходна концепция за нови парични потоци от чужбина. " Прибират парите си в Русия ", добавя той.

Инструментът, за който са се сетили олигарсите, не е нов и чужд. В Русия наричет сходни облигации " вебовки " по съкратеното име на държавната " Внешэкономбанк " (ВЭБ). " Сега глобите са спомагателен мотив " да се прибегне до него, споделя различен източник на " Ройтерс ", показан като непосредствен до Путин и олигарсите към Кремъл. Според него по този начин и страната ще има изгода, тъй като ще може да набира средства при положение, че американски наказания забранят на задгранични вложители да купуват съветски държавен дълг.

Президентът стартира още през 2014г. акцията си за " национализиране и деофшоризация на елита ", в която с разнообразни средства стимулира заможни руснаци да приберат средствата си в страната и да се въздържат да пращат децата и околните си да учат и живеят зад граница. Пред обществото той споделя, че сходно държание на бизнеса е " непатриотично ". Но резултатът към този момент е стеснен, а при някои олигарси и противоположен, тъй като ги накара да се записват като данъчни резиденти на друго място.

След анексирането на Крим и поредицата наказания от Съединени американски щати и Западна Европа ситуацията на съветските милиардери и мултимилионери се усложни. В края на януари 2018г. се чака Вашингтон да показа нови " невиждани до момента " ограничавания по лист с съответни доближени на президента, написа наскоро в. " Независимая газета "

" Ройтерс " твърди, че към този момент наподобява, че наличието в листата няма автоматизирано да води до лични наказания, заледяване на активи и възбрана за пътешестване и кредитирани от чужбина, само че мнозина съветски предприемачи считат, че ще се случи тъкмо това. Те са сред чука и наковалнята, продължава организацията, т.е. сред това да попаднат в мрежата на глобите и да върнат парите си вкъщи, само че да бъдат преследавни за укриване на приходи, отбягване на налози или да се стигне до стопански срив на Русия.

Няма задоволително безапелационни данни какъв брой пари са изнесли руснаците в чужбина. По калкулации на Гейбриъл Зюкман, икономист от Университета на Калифорния в Бъркли, към 2014г. съветски жители са направлявали зад граница финансови активи за към 200 милиарда $. Това се е равнявало на 10% от Брутният вътрешен продукт на Русия през въпросната година.

" Ройтерс " не е съумяла да останови кой лобира, какви дейности са подхванати и с кого от властта се пробват да приказват. " Идеята съществува, само че към този момент няма решение по нея ", споделя шеф в държавна банка.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР