Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет,

...
Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски самолет,
Коментари Харесай

Руски изтребител е прехванал полски самолет от Фронтекс над Черно море

Руски изтребител Су-35 e прeхванал над Черно море полски аероплан, изпълнявал задача на европейската организация за гранична и брегова защита Фронтекс, съобщи Франс прес, като се базира на публично известие от Варшава, съобщи Българска телеграфна агенция.

Инцидентът е станал в петък. Пилотите на полския аероплан краткотрайно " са изгубили надзор " ,

заяви тази заран полската гранична защита. 

Снощи Румъния, която първа заяви за случая, осъди " изцяло неприемливото нападателно държание " на Русия, отбелязва Агенция Франс Прес.

Според полската гранична защита съветският аероплан е влезнал " без какъвто и да било радиоконтакт в зоната за интервенции ,

избрана от (румънските власти) ", и е направил " нападателни и рискови маневри, приближавайки се на три пъти до (нейния) аероплан без да съблюдава нужната отдалеченост за сигурност ". В резултат полският аероплан " претърпя сериозна турбуленция " и екипажът, състоящ се от петима длъжностни лица, в това число двама водачи, " загуби надзор над самолета, (който) загуби височина ", написа в известието.

Полската гранична защита обърна внимание, че съветският изтребител е прелетял " тъкмо пред носа на самолета " ,

пресичайки траекторията му на разстояние, оценено на " към 5 метра ". След случая полският аероплан е кацнал безвредно в Румъния.

Според румънските управляващи невъоръженият полски аероплан, " наблюдаващ миграционния риск " ,

е бил на към 60 километра източно от въздушното пространство на страната, в интернационалното въздушно пространство. Той е бил изпратен на задача в Румъния от 19 април до 17 май като част от интервенция, проведена от страната и координирана от Фронтекс, с присъединяване още на Испания и Швеция.

Инцидентите сред военни самолети на Русия и страни от НАТО се усилиха доста

през последните години, още преди началото на войната в Украйна. Такива катастрофи постоянно стават над Балтийско море, само че също над Черно море и на други места, отбелязва Агенция Франс Прес.

На заглавната фотография: Снимка, взета от видео, оповестено от пресслужбата на съветското министерство на защитата на 17 февруари 2023 година - водач на съветските Военновъздушни сили се вижда в пилотската кабина на своя изтребител Су-35 на задача в Украйна; източник - AP/БТА.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР