Руски и украински официални представители сигнализират за началото на украинската

...
Руски и украински официални представители сигнализират за началото на украинската
Коментари Харесай

ISW: Противоречиви новини за украинското контранастъпление

Руски и украински публични представители алармират за началото на украинската контраатака. Институтът за проучване на войната (ISW) не предлага своя оценка на тези сигнали сега.

Руското министерство на защитата (МО) съобщи на 5 юни, че украинските сили са провели " огромна атака " в пет бранша на фронтовата линия в югозападната Донецка област на 4 юни. То твърди, че съветските сили са отблъснали всички украински офанзиви и е упълномощило на началника на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов да следи югозападната фронтова линия на Донецк.

Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр означи на 5 юни, че украинските сили " минават към настъпателни дейности " в някои неуточнени региони на фронта. Маляр добави, че съветски източници интензивно популяризират информация за украинската контраатака, с цел да отклонят вниманието от съветските загуби в Бахмутското направление.

Твърденията на съветското МО, че съветските сили неотложно са отблъснали украинските контраофанзиви, са в сходство с предходни подправени съветски изказвания, направени по време на минали контранастъпления.
 Politico: Контранастълението на Украйна стартира
Politico: Контранастълението на Украйна стартира

Според американски източници, до момента в който Киев не удостоверява

Украинските сили евентуално реализират лимитирани победи, макар съветските отводи.

Една сполучлива контранастъпателна интервенция може да отнеме дни, седмици или даже месеци, преди резултатът от нея да стане изцяло явен, през което време съветските източници може да настояват, че са я победили, се прави спогодба в дневния разбор на обстановката на фронта.

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на украинските сили в посока Бахмут за постигнатото на 5 юни.

Финансистът на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин твърди, че украинските сили са завладяли неуточнена част от Берховка (6 км северно от Бахмут) и подлага на критика съветското военно командване за това, че преди този момент е изтеглило съветските сили от язовир Берховски на 12 май, с цел да отбрани позициите си в селището.
 Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут
Пригожин: Украйна си върна позиции край Бахмут

Той назова това " Позор! "

Руски блогъри упорстват, че съветските сили са отблъснали украинските офанзиви в посока Соледар (12 км североизточно от Бахмут), евентуално имайки поради по-широката зона на север и североизток от Бахмут. Блогър твърди, че съветските сили са се сражавали с украинските сили покрай Роздоливка (19 км североизточно от Бахмут). Друг блогър твърди, че украинските сили също са атакували съветски позиции на неуточнено място в региона на Сиверск (31 км североизточно от Бахмут).

Руски блогъри настояват, че съветските сили са отблъснали украинско нахлуване покрай Майорск (21 км югозападно от Бахмут) и северно от Хорливка (26 км южно от Бахмут).

ISW не е забелязал образно удостоверение на украинския прогрес в Бахмут, обвързван с тези лимитирани офанзиви на 5 юни.

Легионът " Свобода на Русия " (ЛСР), който извърши нахлуване в Белгородска област с РДК, разгласява фотоси, показващи, както се твърди, че силите на ЛСР нанасят удари по съветски танкове и бронирани машини покрай контролно-пропускателния пункт Шебекино, на към 7 километра североизточно от Новая Таволжанка. Руското министерство на защитата съобщи на 5 юни, че съветските сили и съветската гранична работа са отблъснали две офанзиви покрай Нова Таволжанка на 4 юни, само че не отговори на изказванието на RDK, че личният състав на RDK към момента работи в селището.

Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че чеченските сили са подготвени да се пазят против нападения в Белгородска област, евентуално частично с цел да държат силите си отвън борба в Украйна. Кадиров съобщи на 5 юни, че има 70 000 чеченски военнослужещи, служещи в неуточнени формирования в съветската войска, които биха могли да се защитят против нападенията в Белгородска област заради обширното си антитерористично образование. Кадиров по-специално съобщи, че съветският " главнокомандващ " - имайки поради съветския президент Владимир Путин - " знае по-добре ", само че че Кадиров желае да " подсети " на всички, че чеченските елементи можеха да се оправят с " терористи, които нахлуха в Белгородска област ". Предложението на Кадиров чеченските сили да работят в Белгородска област следва заповедта на Путин за разполагане на чеченски елементи в региони по продължение на фронтовата линия на Донецк от 31 май.

Промяната на риториката на Кадиров към предложение чеченските сили да се намесят в Белгородска област може да допуска предпочитание да защищити силите си от присъединяване в борба в по-трудни браншове на фронта. ISW по-рано оцени, че Кадиров наподобява е запазвал сили и не е разполагал сили за присъединяване в широкомащабни настъпателни интервенции от лятото на 2022 година

Преди това Кадиров съобщи на 26 май, че 7000 чеченски военнослужещи работят в Украйна.

Ако изказванията на Кадиров са съвсем правилни, единствено към 10 % от наличните чеченски сили служат в Украйна , само че изказванията му е невероятно да бъдат тествани.

Руският Черноморски флот се пробва да смекчи затрудненията с логистична поддръжка в окупирания Крим, като трансферира запаси към континентална Русия. Говорителят на украинското Южно оперативно командване Наталия Хуменюк заяви на 5 юни, че съветските сили трансферират логистичните центрове на Черноморския флот от Севастопол, окупирания Крим, в Новоросийск, Краснодарски край.

Хуменюк съобщи, че съветските сили реалокират логистичните центрове заради необятно публикувани проблеми с логистиката и снабдяването с муниции в окупирания Крим.

Хуменюк означи, че съветските десантни кораби не престават да маневрират в Черно море и навлизат в Севастопол, само че общият център на тежестта на Черноморския флот наподобява се измества към Новоросийск.

Скорошните удари по зони на централизация на Русия, логистични центрове и транспортни активи в Южна Украйна може да провокират нараснало безпокойствие по отношение на сигурността на Черноморския флот и преместването в Краснодарския край евентуално частично отразява този факт.

Пригожин продължава да поставя старания за изостряне на разделянето с съветското МО. Пресслужбата му разгласява видео на 4 юни, на което се вижда по какъв начин войник на " Вагнер " разпитва съветски боец, който се показа като подполковник Роман Веневитин от 72-ра обособена мотострелкова бригада (3-ти армейски корпус). Веневитин призна пред камера, че е наредил на своята част да стреля по транспортно средство на Вагнер в нетрезво положение заради личната си " персонална неприязън " към Вагнер. Веневитин наподобява е получил пострадвания по лицето по време на залавянето му от Вагнер. Пригожин също по този начин твърди, че личният състав на Вагнер е влезнал в дребна престрелка с личния състав на съветското МО в Семихиря (15 км югоизточно от Бахмут) на 17 май, откакто личният състав на МО е стрелял по изтребители на Вагнер, когато те са се пробвали да спрат личния състав на МО да сложи мини в тила на Вагнер.
 ЧВК Вагнер задържали съветски подполковник
ЧВК Вагнер задържали съветски подполковник

Напрежение сред Пригожин и съветското военно управление

Както ISW оцени по-рано, Пригожин продължава да инжектира такива анти-МО разкази в съветското осведомително пространство, с цел да резервира статута си в осведомителното пространство след кулминационната точка на офанзивата на Вагнер в Бахмут и отдръпването на Вагнер от пердах в Украйна. Предположението, че подразделенията, настоящи към съветското МО, интензивно стрелят по Вагнер, до момента в който са в нетрезво положение, ускорява аргумента на Пригожин, че съветското МО е бойно неефективна и ненапълно нечестна мощ.

Руски блогъри реагираха на видеозаписа на подполковник Веневитин със угриженост, което демонстрира, че няколко видни гласа , подкрепящи войната, стават все по-загрижени за разклоненията на разделянето сред Вагнер и МО. Един прочут блогът прикани Веневитин да бъде съден от военната прокуратура, което би било естествена процедура в такива случаи, само че означи, че спорът " Вагнер " -MO " продължава да бъде вреден ".

Тъй като Пригожин продължава напъните си да поддържа осведомителна значителност, неговите риторични шаради евентуално ще задълбочат още повече разделянето сред МО и " Вагнер ", като по този метод попречват цялостната бойна успеваемост на двете сили и в допълнение ще генерират възходящо неодобрение в осведомителното пространство, което го е подкрепяло.

Съобщава се, че Иран е подписал контракти с Русия за даване на Русия на към 1,74 милиона $ муниции за потребление в Украйна. Съобщава се, че неизвестен източник е посочил на Sky News два оръжейни контракта сред Русия и Иран.

Първият документ демонстрира проби от артилерийски и танкови муниции на стойност над 1 милион $ с дата 14 септември 2022 година, а вторият документ включва контракт за артилерийски снаряди и цеви за танкове Т-72 и гаубици на стойност 740 000 $. Sky News заяви, че не е съумяла без значение да ревизира достоверността на документите.

Съобщава се, че съветските сили усъвършенстват производството на ракети и усилват запасите от ракети. Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр заяви, че Кремъл продължава опитите за преход на съветската стопанска система към поддръжка на военните старания посредством възстановяване и увеличение на производството на ракети.

съветската отбранителна индустриална база евентуално не е в положение да попълни напълно своите ресурси, с цел да се приспособи към всички ракети, които съветските сили са употребявали, само че към момента може да попълни някои от ракетите. ISW по-рано заяви за възобновения фокус на Русия върху производството на ракети.

Украински и беларуски източници показаха, че Беларус е взела участие в насилственото депортиране на украински деца. Украинското министерство на реинтеграцията заяви на 5 юни, че беларуската антикризисна администрация е записала минимум 2150 депортирани украински деца в Беларус от началото на войната.

Украинското министерство на реинтеграцията означи, че " Фондация Делфин " и " Беларуска фондация " са помогнали за улеснение на депортирането на украински деца и са разпознали три " места за престой " в Минска област и едно в Гомелска област. ISW по-рано заяви, че украинските чиновници са осведомени с беларуското улеснение на схемите за депортиране.

Украински източници оповестиха, че съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) ускорява контрапартизанската активност в окупираните региони. Украинският център за опозиция заяви на 5 юни, че ФСБ неотдавна е трансферирала сътрудници в окупираната Запорожка област и работи с млади сътрудници за идентифициране на подземни партизански мрежи.

Центърът за опозиция също по този начин съобщи, че ФСБ ревизира частни жилища в окупираната Херсонска област, с цел да разпознава партизанска активност и да заплаши локалното население да получи съветски паспорти.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР