Руски и норвежки учени откриха в Арктика полюси на затопляне

...
Руски и норвежки учени откриха в Арктика полюси на затопляне
Коментари Харесай

Учени откриха в Арктика "полюси на затопляне"

Руски и норвежки учени откриха в Арктика " полюси на стопляне " - зони с ускорено повишение на температурата, по-голямо от скоростта на световното стопляне от десетилетия, заяви ТАСС, цитира Българска телеграфна агенция.

Най-високите темпове на стопляне са регистрирани в северната част на Баренцово море, където скоростта на повишение на температурата е 5-7 пъти по-висока от скоростта на световното стопляне, оповестиха от съветския Арктически и антарктически научно-изследователски институт.

Според експертите норвежкият остров Карл XII на североизток от архипелага Свалбард е един от " полюсите на стоплянето " - там е записано средногодишно повишение на температурата от 2,7 градуса Целзий на десетилетие и 4 градуса през есента. Същото важи и за съветския остров на Хейс от архипелага Земя на Франц - Йосиф - там нарастването е от 2,2 градуса на десетилетие и 3,8 градуса през зимата.

Затоплянето в Арктика е основно през студения сезон. През есента и зимата повишението на температурата доближава до 4 градуса на десетилетие, само че през лятото или остава постоянна, или се повишава с умерени темпове - от 0 до 0,7 градуса на десетилетие.

Повишаването на температурата в района е тясно обвързвано с повишението на температурата на морската повърхнина и забележителното понижаване на плаващия лед. В някои региони на Баренцово море ледът за едно десетилетие е намалял от 7 до 25 %. От 1980-те до 2000-те години междинната годишна повърхност на ледената завивка в Арктика е била към 550 хиляди квадратни километра, само че през последните двадесет години е намаляла с 40 % и в този момент е към 330 хиляди квадратни километра.

Заключенията са направени въз основата на наземни наблюдения и данни, получени от спътници. Резултатите са оповестени в английското научно списание " Нейчър ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР