Руски граничари застреляха грузински гражданин близо до границата с подкрепяния

...
Руски граничари застреляха грузински гражданин близо до границата с подкрепяния
Коментари Харесай

Фатален инцидент между Грузия и Русия

Руски граничари гръмнаха грузински жител покрай границата с подкрепяния от Москва сепаратистки район Южна Осетия, заяви грузинският министър-председател Иракли Гарибашвили.

" Инцидентът още един път удостоверява сложната среда за сигурност на място и приказва за тежките последствия от окупацията ", съобщи Гарибашвили.



Това е първият гибелен случай наоколо до границата с Южна Осетия от късата война сред Русия и Грузия през 2008 година насам.

След войната Русия едностранно призна Южна Осетия - където съветските сили са ситуирани от 90-те години на предишния век - и различен район, Абхазия, и от този момент заплашва да ги анексира.

Висшият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел осъди стрелбата.

" Европейски Съюз изрично осъжда убийството на грузински жител и задържането на различен от съветските граничари в Кирбали ", написа Борел в X, и добави: " Призоваваме за неотложно освобождение. "



Грузия подаде молба за участие в Европейски Съюз през март 2022 година дружно с Украйна и Молдова - само че за разлика от другите две страни тя не получи статут на кандидатка и от нея беше поискано първо да реализира редица промени.

Тази седмица Европейската комисия би трябвало да вземе решение по кандидатурата на Грузия за участие и се чака да ѝ даде статут на претендент за участие, макар опасенията по отношение на проруските трендове на ръководещото държавно управление и ориста на някогашния президент Михаил Саакашвили, който понастоящем е в пандиза и с влошено здраве.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР