Руски експерт: Играта на Вучич приключи, няма да може да седи на два стола

...
Украинската криза е най-голямото предизвикателство и изпитания за сръбския президент
Коментари Харесай

Украинската криза е най-голямото предизвикателство и изпитания за сръбския президент Александър Вучич. Той повече няма да може да седи на два стола - на руския и на европейския едновременно.

Това каза руският журналист и смятан за един от най-добрите познавачи на балканските въпроси Генадий Сисойев.

"Според мен сега сръбският президент ще бъде изправен пред огромни мъки. Той ще трябва да се определи, защото повече няма да може да използва мъгляви послания, тъй като те няма да удовлетворят нито Запада , нито Русия. Ако Вучич не осъди Русия той рискува да развали отношенията си с ЕС. Ако пък, по някакъв начин осъди частично и не подкрепи Русия, тогава той ще има проблеми с Руската федерация, която счита Сърбия и Вучич като свой стратегически партньор. Както мнозина считат, Сърбия ще има най-много мъки от всички страни в региона, защото този път ще трябва да се определи", каза руският експерт.

По повод предстоящата визита на Николай Патрушев в Белград, който се счита за най-близкия сътрудник на Путин Сисойев каза следното: Ако тази визита се осъществи, а според мен това ще стане, това е една визита, която на този етап въобще не е в интерес на Вучич, защото той без съмнение ще му зададе директно следния въпрос:
Всичко за Вашата сватба
"Вие подкрепяте ли ни? Подкрепяте ли нашата стратегия или не" И тогава за Вучич ще се увеличат мъките още повече, за които говорихме преди малко".

"Ако не подкрепи Русия, ще загуби всички ползи и добрата цена на газта, както и всичко останало, което има с руснаците. Тогава на практика Вучич ше загуби, както се казва "руския стол, на който така удобно е седнал", каза той пред "Данас" и подчерта: "Ако пък по някакъв начин той подкрепи руснаците, тогава окончателно губи европейския стол".

"В крайна сметка резултатът от тази криза е, че тя много бързо ще промени положението на Вучич - той повече няма да може да седи на два стола, защото ще трябва да избере един от тях", смята още Генадий Сисойев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg