Руски части са в северните райони на Киев и продължават

...
Руски части са в северните райони на Киев и продължават
Коментари Харесай

Руските части са в северните райони на Киев

Руски елементи са в северните региони на Киев и не престават да напредват, оповестиха украинските управляващи. Правителството прикани популацията да пази града с коктейли Молотов. По оценки на Организация на обединените нации цивилните жертви на въздушни удари в цялата страна са най-малко 25, ранените са 102-ма.

По английски данни съветските военни загуби са 450, съгласно Украйна - хиляда души. Украинският президент Зеленски упрекна европейските водачи в безучастие и прикани жителите на Евросъюза към митинги, а европейците с военен опит- да се причислят към защитата на страната.

Руските сили са завладяли стратегическото летище Гостомел край Киев и са изпратили там парашутисти, разгласи съветската войска. Според Москва е блокиран достъпа до Киев от запад, а сепаратистките сили в Източна Украйна са атакували позициите на украинската войска с съветска поддръжка. Обкръжен изцяло е град Чернигов, на 150 километра от Киев.

Украйна осъди ракетните удари, поразили столицата в ранните часове на деня. Президентът Зеленски предизвести, че съветски саботажни групи са проникнали в града и прикани жителите към зоркост. Тази заран той разгласи обща готовност в страната за отбиване на съветската инвазия. По негови данни през първия ден на спора украинските загуби са 137 военни и цивилни и 316 ранени. Руската войска разгласи, че са изумени 74 военни обекта, в това число 11 летища. Превзет е регионът край някогашната нуклеарна централа в Чернобил.

Жители на Киев описват за попадение в жилищен блок.

" Бяхме заспали и внезапно чухме тътнеж. Бяхме в потрес и излязохме на улицата, пребивавам тук, в тази постройка, доста близо. В коридора имаше пушек и слязохме. Това е всичко, което видяхме, имаше мощен гърмеж. Беше към 4.40 или 5.30 сутринта ", споделя Лариса Йовенко.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи, че за финален път Киев е бил подложен на такова тестване през 1941 година при нападението на нацистка Германия. Президентът Зеленски оцени героизма на бранителите, осъди съветските набези против цивилни и стигна по-далече.

" Според нашата информация, неприятелят е определил мен за цел номер едно. Моето семейство е цел номер две. Искат да унищожат Украйна политически като унищожат президента ", съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Украйна желае мир и е подготвена да договаря с Русия, в това число за неутралитет във връзка с НАТО, съобщи консултант на украинския президент. Русия е изразила подготвеност за договаряния на високо ниво с Украйна в телефонен диалог на президента Путин с китайския водач Си Цзинпин. Кремъл изрази подготвеност за изпращане на делегация в беларуската столица Минск с присъединяване на представители от министерствата на защитата и външните работи.

" Искаме, както сподели президентът Путин, всички хора, които живеят на територията на модерна Украйна да могат свободно да дефинират бъдещето си без някой да се пробва да ги вкара в хватката на логиката на психиката на ултранационалиста Степан Бандера ", сподели министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Русия възнамерява да превземе цялата територия на Украйна, само че армията не е съумяла да се оправи със задачата през първия ден на интервенцията, разгласи английският министър на защитата. По оценки на Организация на обединените нации, нашествието може да принуди до 5 милиона души в Украйна да търсят избавление зад граница. Според Световната организация 100 хиляди души към този момент прокудени, в страната има дефицит на налични пари, гориво и медицински консумативи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР