Руски апелативен съд отмени днес 30-дневното спиране на трансграничен тръбопровод,

...
Руски апелативен съд отмени днес 30-дневното спиране на трансграничен тръбопровод,
Коментари Харесай

Руски съд отмени спирането на казахстански петролопровод срещу глоба от 200 000 рубли


Руски апелативен съд анулира през днешния ден 30-дневното прекъсване на трансграничен водопровод, който придвижва нефт от Казахстан през Русия към Европа, разпоредено от низшестояща инстанция поради осъществени нарушавания, съобщи Франс прес.

Краснодарският апелативен съд размени краткотрайното прекъсване на оборудването на Каспийския тръбопроводен консорциум (КТК) с санкция от 200 000 рубли (около 3200 евро по днешния обменен курс).

КТК уточни в официално съобщение, че ненадейно прекъсване на петролопровода ще докара до необратими последици за индустриалния развой, достигащи до разрушение на някои съоръжения.

В реалност активността на оборудването продължи и след решението на съда в Новоросийск предходната седмица, защото подадената тъжба краткотрайно анулира използването на мярката. Мотивите на съда бяха, че са нарушени природозащитни правила. Този 1500-километров петролопровод е главен маршрут за експорт на казахстански нефт.

Съдебното решение се вписва в подтекста на зародилите търкания сред Русия и Казахстан поради изразения неутралитет във връзка с спора в Украйна от страна на този обичаен съдружник на Москва.

Петролопроводът КТК, който доближава до съветското пристанище Новоросийск на Черно море, беше заставен на два пъти да стопира работа след офанзивата на Москва в Украйна в края на февруари, публично поради стихия и поради опасности, свързани с съществуването на мини от Втората международна война.

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев подреди в четвъртък на държавното управление да откри нови пътища за експорт на нефт, без да се минава през Русия. Той даже съобщи, че откриването на нов път за експорт на казахстански нефт през Каспийско море, което е остарял план, в този момент се е трансформирал в приоритет.

Телевизия Бе Еф Ем Русия (bfm.ru) напомня, че на 4 юли Токаев разгласи, че Казахстан е подготвен да помогне на Европа да преодолее петролната рецесия. На идващия ден съдът в Новоросийск прекрати работата на КТК, през който минават над две трети от износа на казахстански нефт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР