Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира, повишава се

...
Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира, повишава се
Коментари Харесай

Доклад за състоянието на армията: Руската военна агресия е най-непосредствената заплаха за мира

Руската военна експанзия е най-непосредствената опасност за мира, покачва се риска в Черно море. България е солидарна с Украйна, в това число и с даване на военна помощ.

Некомплектът на българската войска се усилва и доближава 19,7%. Повишаващата се инфлация оказва в допълнение отрицателно въздействие върху него, както и върху способността да се доближат 2% разноски за защита от Брутният вътрешен продукт, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Годишният отчет за „ Състоянието на защитата и въоръжените сили на Република България през 2022 година “ беше утвърден от Министерски съвет. Докладът съставлява оценка на положението на българските въоръжени сили и осъществяването на дилемите в региона на защитата през миналата година. Той показва доклад пред българското общество за постигнатите резултати в областта на отбранителната политика през 2022 година

През миналата година е траяло осъществяването на стратегиите за развиване на Въоръжените сили, както и проекта за увеличение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт. Главните старания са били съсредоточени към поддържане на отбранителните качества и попълване на техните дефицити, превъоръжаване и дейно присъединяване в НАТО.

Среда на сигурност

Докладът показва съветската военна експанзия за най-непосредствената опасност за мира и я категоризира, като цялостно нарушаване на интернационалното право. Забелязва се засилено активизиране на съветската подривна хибридна активност, опасности за киберсигурността, потребление на силата за интензивно оръжие във военно-политическа акция. Също тъка се означават нараснали опасности в Черно море, Кавказ, Молдова и Беларус. Западните Балкани са характеризирани с повишение на европейската интеграция, в Централна Азия с преразглеждания на геополитическите курсове на страните, до момента в който в Средиземноморието основен приоритет се дава на миграционният напън. Солидарността към Украйна е заложена в формалният документ, като се показва, че Република България е солидарна с Украйна и поддържа нейните законни старания и дейности да се опълчи на съветската военна експанзия, в това число и с даване на военна помощ.

Изводи

Главните заключения от отчета слагат потребностите за нараснали условия към отбранителните качества на армията, заради фундаментално променената среда на сигурност. Страната би трябвало да бъде виновен и ефикасен съдружник в НАТО, заключва отчетът. Той показва няколко съществени проблеми във Въоръжените сили на страната.

Недостигът на персонален състав е извънредно висок, като некомплектът се е нараснал и достигнал 19,7%. Отбелязва се, че най-сериозно е ситуацията в Сухопътни войски, като нарушава качествата им на подготвеност. В допълнение се показва и неуспехът да се ускори интереса към претендентите с нарасналото заплащане. Окомплектоването на доброволния запас е на извънредно незадоволително ниво, като са нужни съответни ограничения за окомплектоване с персонален състав и старания за повишение на атрактивността на военната специалност на пазара на труда, заключва документът.

Повишаващата се инфлация е също посочена, като основен проблем. Тя влия в допълнение на неспособността за окомплетоване, както и неспособността да се доближи до 2% разноски за защита от Брутният вътрешен продукт. Докладът показва, че в НАТО към този момент 2% се възприемат не като цел, а като основа за по-нататъшно повишаване на разноските за защита.

Реализиране на главните планове на армията, като би трябвало да бъдат добити: 155 мм гаубици; ракетна система за залпов огън; нови трикоординатни радари; зенитно-ракетни комплекси; отдалечено управляеми системи, безпилотни летателни апарати и средства за противопоставяне на такива; системи за командване и управление; качества за киберотбрана; брегови противокорабни комплекси и подводници. Тези неизпълнени планове забавят жизненоважният развой на рационализация.

Документът приключва със следният извод: „ Изоставането на процеса на рационализация и задълбочаването на казуса с незаетите длъжности, както и софтуерното закъснение и несъответстващото ресурсно обезпечаване, водят до възходящи дефицити. Нивата на тези дефицити и вероятностите за тяхното понижаване в средносрочен проект са такива, че положението на качествата на Въоръжените сили се прави оценка като незадоволително. Това се отразява неподходящо върху опцията за дейно осъществяване на дилемите , изключително по главната и най-тежка задача на Въоръжените сили – задача „ Отбрана “. Текущото положение на качествата има пряк отрицателен резултат и върху осъществяването на уговорките на Република България към груповата защита на НАТО. “

Направления за работа

Планът на Министерството на защитата за осъществяване на ефикасна отбранителна политика през 2023 година и в дълготраен проект ще бъде ориентиран към:

-Изпълнение на задачите и целите към обособените проекти за развиване.

-Мерки са превъзмогване на вакантните длъжности.

-Достигане на 2% от Брутният вътрешен продукт за защита.

-Модернизация.

-Нова тактика за защита с поуките от войната в Украйна.

-Ефективно присъединяване в НАТО.

-Ускорено създаване на инфраструктура за F-16. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР