Руската валута се стабилизира днес на нива от около 105

...
Руската валута се стабилизира днес на нива от около 105
Коментари Харесай

Московската борса възобнови търговията с руски суверенни облигации. Рублата се стабилизира

Руската валута се стабилизира през днешния ден на равнища от към 105 рубли за $, на фона на подновяването на борсовата търговия с съветските суверенни облигации, съобщи Ройтерс.

След като внезапно увеличи лихвите в края на февруари след нашествието в Украйна, Руската централната банка резервира главната си рента на 20 % в петък, 18 март. 

Институцията съобщи, че ще стартира да купува съветските суверенни облигации, надявайки се да ограничи волатилността им, когато през днешния ден Московската фондова борса възобнови търговията с книжата.

Преди обяд рублата нарастна с 0,3% до 104,48 рубли по отношение на $ и загуби 0,4 % при търговия от 115,15 рубли по отношение на евро. 

При търговията преди начало на борсовата сесия, цените на някои деноминирани в рубли съветски суверенни облигации паднаха с една трета, демонстрират данните на Московската борса.

Търговията на съветски върховен заем се възобнови в 10:00 часа по Гринуич, когато стартира главната сесия. 

Доходността на съветските референтни 10-годишни държавни скъпи бумаги, която се движи назад съразмерно на цените, набъбна до рекордните 19,74% при предпазарна търговия, преди да се откри към 13,3% при главната комерсиална сесия, където се очакваше да се намеси Руската централната банка, съгласно данни на електронната система " Рефинитив ейкон ", предава Българска телеграфна агенция. 

Намесата на централната банка на пазара би трябвало да обезпечи спомагателна ликвидност на банковата система и да помогне на държавните облигации да се приспособи към новата среда, разяснява капиталовата компания " Сова кепитъл " (Sova Capital) и уточни, че краткосрочните лихвени проценти остават над главната рента от 20%, въпреки и близки до нея.

Продажбите на държавни скъпи бумаги от нерезиденти, които са имали 19,1% от всички такива облигации към началото на февруари, няма да бъдат позволени сред 21 март и 1 април, заяви Московската борса. 

Когато търговията на фондовия пазар се възобнови, тези вложители ще могат да правят репо покупко-продажби (с спогодба за назад изкупуване) и покупко-продажби с финансови деривати, както и да купуват скъпи бумаги, с цел да затворят късите си позиции, само че не и да продават авансово закупени суверенни облигации, споделиха от борсата.

За последно акциите и облигациите се търгуваха на Московската фондова борса на 25 февруари. След това централната банка ограничи търговията, защото западните наказания наложени в отговор на събитията в Украйна хвърлиха пазарите в суматоха.

По-късно през днешния ден долната камара на съветския парламент ще разиска номинацията на Елвира Набиулина за нов мандат като шеф на Руската централна банка. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР