Руската валута отслабна спрямо долара и еврото след дълго укрепване.

...
Руската валута отслабна спрямо долара и еврото след дълго укрепване.
Коментари Харесай

Рязко поевтиня: Какво ще се случи с рублата до края на годината

Руската валута отслабна по отношение на $ и еврото след дълго подсилване. Причината е изострянето на геополитическото състояние и идните нови наказания, показват специалистите. Колко постоянна е тази наклонност и на какви равнища ще приключи годината рублата?

Понася загуби

Буквално за броени дни доларът скочи от 54 на 63 рубли, еврото - от 58 на 62. Напоследък наближаването на данъчния интервал, рестриктивните мерки на валутния пазар и даже рисковете от блокиране на работата на Националният клирингов център, без който транзакциите са невъзможни, добави позитивно към съветската валута на Московската борса. Подкрепяше я и скъпият нефт.

" В края на септември, в очакване на наказания против НКЦ и допустимо блокиране на задгранична валута по техните сметки, доста вложители се отърваха от $ и еврото, което способства за укрепването на рублата. А експортьорите продадоха валута облага за заплащане на налога за рандеман на потребни изкопаеми ", споделя Олга Веретеникова, вицепрезидент на аналитичната компания “Борсел ".

Геополитика и наказания

Сега обстановката се промени: на напред във времето излезе внезапно изостряне на геополитическата обстановка. Експлозията на Кримския мост, офанзивите против украинската инфраструктура се възприемат от вложителите като ескалация на спора и това се отразява отрицателно на рублата.

„ Участниците на пазара се обръщат към защитни принадлежности, в това число задгранична валута “, изяснява финансовият анализатор, търговецът Артьом Звездин.

Рублата ще продължи да пада. Но не прекомерно надълбоко.

" Износителите, които намират за преференциално да продават валута на по-висок курс, с цел да заплащат налози и да обслужват настоящи действия в страната, ще оказват помощ. Властите също по този начин могат да затегнат още веднъж валутния надзор, с цел да не разрешат курсът да се върне към равнищата от февруари “, твърди Веретеникова. В този случай рублата евентуално ще остане в диапазона 65-70 за $.

От друга страна, пазарът към този момент реагира остро на подготовката от страна на Европейския съюз на следващия пакет от стопански наказания. Според някои анализатори рублата няма да има поддръжка в средата на зимата.

" Очевидно ще забележим по-нататъшно намаляване. Средният обменен курс до пролетта е 80-85 за $ ", предвижда Звездин.

Износ на валута и падежие по еврооблигации

Друг фактор са опитите на вложители и компании да изтеглят средства в чужбина. Повишено е и търсенето на валута и измежду популацията.

" От началото на септември Централната банка усили предлагането на пари в брой на банкоматите с към трилион рубли. Вероятно по-голямата част от тези пари са били трансферирани в задгранична валута. Участниците на пазара също по-активно трансферират салда от долари и евро в задгранични банки “, изяснява Сергей Конигин, старши икономист в капиталова банка “Синара. ”

Освен това през октомври са и заплащания по еврооблигации на глобени компании в рубли вместо във валутата на разпространение. Както разяснява Конигин, това скапва салдото на притежателите на облигации, които би трябвало да излязат на борсата, затваряйки позиция в друга валута. Сега емитентите би трябвало да трансферират към 5,7 милиарда $.

Търсене за юани и търговски баланс

Влияние оказа и китайският юан, който става все по-интересен на вложителите.

„ На неотдавнашната сесия на Московската борса юанът/рублата се търгува по-високо от долара/рублата и това отслабва съветската валута “, споделя Александър Джиоев, анализатор в “Алфа Капитал ”

Началото на закупуване на другарски юани в запасите на Банката на Русия според бюджетното предписание също ще играе против рублата.

Според капиталовата банка “Синара ” покупката на юани на стойност милиард $ ще измести обменния курс с 1,2 процентни пункта. Анализаторите също по този начин показват стесняване на комерсиалния баланс при положение на спад в търсенето на нефт и прекъсване на износа на газ от сегашните 10 до петнадесет милиарда $ на месец до по-малко от пет милиарда, което в допълнение ще отслаби рублата.

В същото време, както акцентира “Алфа Капитал ” остатъкът по настоящата сметка няма да разреши на националната валута да се срине.

“Росбанк ” също обръща внимание на това. По публични данни остатъкът за третото тримесечие е 51,9 милиарда $. От началото на годината - към този момент 198,4 милиарда. Според икономисти диапазонът на съмнения на рублата през четвъртото тримесечие ще бъде 60-63 за $.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР