Руската централна банка намали основния си лихвен процент за втори

...
Руската централна банка намали основния си лихвен процент за втори
Коментари Харесай

Руската централна банка отново понижи лихвите

Руската централна банка понижи главния си лихвен % за втори следващ месец на фона на световната смяна към разхлабваща парична и лихвена политика от страна на водещите централни банки.

След края на съвещанието в петък, Съветът на шефовете на РЦБ реши да понижи главната рента с 25 базисни пункта до 7,25% от 7,50, откакто банката намали лихвата с 0,25% и на предходното си съвещание през юни.

" Преразглеждането на пътя на лихвените проценти в Съединени американски щати и еврозоната през юни и юли понижава рисковете от забележителен отлив на капитали от нововъзникващите пазари ", разгласи след Руската централна банка след края на днешното съвещание.

Банката също по този начин цитира напрежението в интернационалната търговия като фактор за забавянето на международния стопански напредък, което би могло да я накара да работи още веднъж в посока понижаване на лихвените ставки.

Днешното решение на РЦБ идва на фона на упованията, че възходящите признаци за закъснение на международната стопанска система ще накарат Федералният запас на Съединени американски щати да намали през идната седмица (на 31-ви юли) главната американска рента за първи път от повече от 10 години.

В четвъртък пък Европейската централна банка заяви, че се готви да понижи краткосрочните лихвени проценти за първи път от началото на 2016-а година предвид на влошаващите се стопански и инфлационни вероятности.

Също през вчерашния ден Централната банка на Турция понижи фрапантно главния си лихвения %, с цел да подтиква свиващата се турска стопанска система.

В Русия централната банка отговори на забавянето на инфлацията и на летаргичния стопански напредък посредством намаление през предишния месец на лихвите за първи път от март 2018-а година. Шефът на РЦБ Елвира Набиулина алармира, че желае да приключи цикъла на понижаване на ставките чрез дребни по мярка стъпки доникъде на 2020-а година.

Руската инфлация се забави през юни до 4,7% през юни от 5.1% през май, приближавайки се към задачата на централната банка от 4 на 100.

Според последната прогноза на РЦБ годишната инфлация ще се върне до 4% при започване на 2020 година.

Междувременно МВФ понижи прогнозата си за съветския стопански напредък през 2019 година до 1,2% от 1,4%, защото Брутният вътрешен продукт набъбна през първото тримесечие на актуалната година с едвам 0,5 на 100.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР