Руската тема присъстваше в повечето дискусии през първия ден от

...
Руската тема присъстваше в повечето дискусии през първия ден от
Коментари Харесай

Русия в погледа на НАТО

Руската тематика присъстваше в множеството полемики през първия ден от почналата в Брюксел среща на върха на НАТО, отбелязва " Комерсант ".

Генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг уверяваше, че методът към Русия остава без смяна, съчетавайки въздържане на Москва и в същото време - разговор с нея. Сега обаче май се постанова да бъде възпиран и основен съдружник от НАТО - Съединени американски щати, написа съветският вестник.

Според него " чиновници от пакта и специалисти в Брюксел не крият опасенията си, че на срещата си в Хелзинки с президента на Русия Владимир Путин на 16 юли американският водач може да направи едностранни отстъпки пред Москва ".

Съюзниците в действителност са разтревожени от опцията президентът Тръмп да се отклони от позицията на алианса за Украйна, по-специално що се отнася до неприемливата противозаконна анексия на Крим от Русия. Или едностранно да разгласи, че понижава американския боен контингент в Европа, или пък мащаба на американските учения, което ще отслаби НАТО, удостоверява пред изданието някогашният дипломат на Съединени американски щати в Русия и някогашен заместник-генерален секретар на НАТО Александър Вършбоу.

Дипломатът показва, че през вчерашния ден сутринта американският президент много внезапно е приказвал за Русия, само че преди да излети за Брюксел загатнал, че няма желание да бъде ненужно корав в диалога с Путин. " Не знаем сигурно кой от тези двама Тръмп ще се появи в Хелзинки ", обобщи Вършбоу.

" Тръмп е непредсказуем. Той има вяра, че реализира триумфи, нарушавайки привичния ход на нещата. И няма да промени позицията си, единствено тъй като НАТО има свои правила ", разяснява шефът на Европейския център " Карнеги " Томаш Валашек.

" Взгляд " насочва внимание към " следващия ултиматум на Тръмп към европейските му съдружници. По-рано президентът на Съединени американски щати настояваше другите членки на алианса да покачат разноските за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт, в този момент обаче подвигна летвата двойно ", написа електронният вестник.

" Преговорната тактичност на Тръмп е общоизвестна: първо настояванията ескалират, след това той подписва със стреснатия си сътрудник съглашение при преференциални за себе си условия ", разяснява европеистът Василий Кашин.

Според изданието обаче " куп признаци сочат, че Европа просто ще пренебрегне шантажа на Тръмп ".

Съединени американски щати " ще си останат главен длъжник (на вноски в алианса). Няма къде да вървят, ще заплащат, другояче НАТО просто ще спре да съществува ", споделя военният специалист Евгений Бужински, военачалник от запаса.

Затова европейските сътрудници на Тръмп надали ще одобряват съществено апелите му да се нагърбят с отговорността за алианса. Съединени американски щати няма да рискуват НАТО " да " изпадне в бедност " и да отслабне, няма да работят срещу личните си геополитически ползи. А германците примерно няма да склонят да вдигнат военните си разноски, като знаят, че американците щеш не щеш ще се наложи да ги прикриват, изяснява Бужински - някогашен почитан чиновник в съветското министерство на защитата.

Тбилиси може да чака от брюкселската среща нови обещания, само че не и покана за участие във военния блок, написа " Независимая газета ".

Според вестника форумът ще одобри официално съобщение, в което ще бъде отразена и позицията на алианса по отношение на Грузия. " Това е единственото, на което може през днешния ден да разчита Тбилиси. Грузинската страна не крие разочарованието си - управлението на НАТО и водачите на множеството участнички в блока считат, че страната е подготвена за участие в пакта, само че поради позицията на някои " остарели европейци " въпросът се отсрочва ", показва изданието.

В Тбилиси се чуват все по-силни гласове, че безапелационен съперник на възможното грузинско участие в НАТО е Германия. Сходна позиция заемат Франция и неколцина не така солидни играчи, се споделя в публикацията.

Всекидневникът акцентира, че грузинската съпротива не е пропуснала опцията да разкритикува управляващите по този мотив.

Серги Капанадзе от опозиционната партия " Европейска Грузия " да вземем за пример показва увереност, че " някой ден " страната " въпреки всичко ще бъде призната " в алианса с оглед " напредъка й на процедура по всички посоки и добилжаването към стандартите на НАТО ". Напомня обаче, че съгласно последните анкети концепцията за участие в НАТО губи известност измежду грузинците - от 90 на 100 поддръжката за нея е спаднала през днешния ден на 55-60 %. Това съгласно грузинския опозиционер се дължи на съветската агитация, засиленото въздействие на Москва, прибавя " Независимая газета ".

Държавните водачи, участващи в срещата, се споразумяха да стартират договаряния за участие с Македония. Македония ще стане член на НАТО, незабавно щом Скопие уреди дефинитивно въпроса за наименованието на страната с Гърция. Това заяви пред публицисти генералният секретар Йенс Столтенберг, написа сп. " Експерт ", като се базира на Интерфакс.

Руското външно министерство иронично назова Северноатлантическия съюз " ненужен боен блок ", отбелязва " Росийская газета ".

" Докато безполезният боен блок НАТО ни упреква в провокационна активност и продължава да скърца със зъби в Брюксел, ние се готвим да гледаме Мондиала-2018 ", цитира московският официоз известие, поместено нощес от съветското външно ведомство в Туитър.

Така външното министерство в Москва разяснява изказванията след първия ден от срещата на НАТО, прецизира вестникът.

В декларация, призната от участниците, се насочва по-специално апел към Русия да изтегли войските си от суверенните територии на Молдова (Приднестровието), Украйна (Крим и отделилите се области) и Грузия (Абхазия и Южна Осетия).

" Руският сенатор Константин Косачов обърна по-рано внимание, че някои обвинявания към Русия от страна на НАТО са неуместни. По-специално за разполагането на ракети в Калининград - край границите на Алианса ", добавя всекидневникът.

" Помислете задълбочено какво съобщи срещата на върха. Има ли още граници този парадокс? ", написа сенаторът във Facebook.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР