Руската служба за сигурност ФСБ е арестувала четирима души за

...
Руската служба за сигурност ФСБ е арестувала четирима души за
Коментари Харесай

ФСБ залови терористи в Русия и Украйна

Руската работа за сигурност ФСБ е арестувала четирима души за обмисляне на обособени " терористични офанзиви "  срещу военни обекти или в поддръжка на Украйна, оповестява " Франс прес ".

Двама души са били арестувани в следения от Москва град Мариупол в Южна Украйна, арести са осъществени и в граничната Белгородска област, както и уралския град Екатеринбург.

ФСБ посочи, че двамата в Мариупол са направили публични изказвания в поддръжка на Украйна, а останалите двама са планирали  " терористични офанзиви " против военни обекти в Русия.

Руските сили превзеха Мариупол в първите седмици от офанзивата си през 2022 година, като го опустошиха с интензивни въздушни бомбардировки и градски борби.

ФСБ заяви, че двамата задържани там са " разгласили видеоклипове и мнения в обществените мрежи ", подкрепящи Киев и възхваляващи офанзивата през 2023 година на Керченския мост, който свързва анексирания Кримски полуостров с Русия.

Те могат да бъдат наказани на до седем години затвор по обвинявания в " оправдаване на тероризма ".

ФСБ е задържала и един човек в Белгородска област. Той е възнамерявал " терористична офанзива " против обекти на съветската войска.

Службата го упрекна, че работи за Руския доброволчески корпус - една от проукраинските милиции, които проведоха поредност от въоръжени набези в съветски гранични райони предходната седмица.

При различен случай е задържан мъж в Екатеринбург, у който са били открити самоделни бомби. Той е възнамерявал да ги сложи във военни уреди в града.

По информация на ФСБ мъжът е бил член на придвижването " Граждани на Съюз на съветските социалистически републики " - маргинална група, която не признава разпадането на Съветския съюз и отхвърля съветските закони.

ФСБ разгласи поредност от арести през последните две седмици - най-вече на руснаци, които съгласно службата са сътрудничили на Украйна или са подготвяли офанзиви против военни уреди.

През предходната седмица броят на арестите набъбна, откакто проукраински партизански бойци, в това число руснаци, настроени срещу Кремъл и минали на страната на Киев, нападнаха съветски гранични селища.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР