Руската рубла за кратко достигна най-високото си ниво спрямо щатския

...
Руската рубла за кратко достигна най-високото си ниво спрямо щатския
Коментари Харесай

Противно на очакванията: Рублата е близо до 2-годишен връх спрямо щатския долар и еврото

Руската рубла за малко доближи най-високото си равнище по отношение на щатския $ от март 2020 година в четвъртък, борсовите показатели също се повишиха, до момента в който пазарът наблюдаваше развиването към вероятните нови наказания против Москва.

Нестабилната валута доближи връх от 65,31 за $ при започване на търговията на Московската борса, само че към 07:16 GMT беше на равнище 66,60, което беше с 0,4% по-ниско от равнището на затваряне в сряда.

Сутрешното пиково равнище не е следено от началото на пандемията от COVID-19, отбелязва Ройтерс.

През последните няколко седмици рублата се увеличи с помощта на наложителното конвертиране на задгранична валута от експортно-ориентирани компании. Освен това има едва търсене на долари и евро на фона на намаляващия импорт и рестриктивните мерки върху трансграничните транзакции.

Движенията на рублата са по-резки от нормално, защото ликвидността на пазара беше понижена от рестриктивните мерки на Централната банка, предопределени да подкрепят финансовата непоклатимост, откакто Русия изпрати десетки хиляди бойци в Украйна на 24 февруари.

Спрямо еврото рублата беше с 0,3% по-силна при 70,20, движейки се на равнищата, следени за последно през февруари 2020 година

Предложенията за нови наказания против Русия, в това число петролно ембарго, са на фокус, защото Западът се пробва да задълбочи изолацията на Москва. 

Рулата сподели слаба реакция на хода на Федералния запас на Съединени американски щати да увеличи главния си лихвен % за овърнайт с половин процентен пункт, най-големият скок от 22 години.

Прякото влияние на паричната политика на Съединени американски щати върху съветския пазар беше накриво от глобите и рестриктивните мерки върху вложенията, сподели Дмитрий Полевой, началник на вложенията в LockoInvest. Но Русия въпреки всичко ще усети резултата от световната инфлация и цените на суровините.

Руските фондови показатели се покачиха. Деноминираният в долари RTS показател (.IRTS) се увеличи с 2,6% до 1142,7 пункта. Базираният в рубли съветски показател MOEX (.IMOEX) беше с 1,4% по-висок до 2406,5 пункта.

" Благодарение на усъвършенствания външен декор, съветският фондов пазар може да се опита да възвърне вчерашните загуби, в случай че няма вести за нови наказания ", споделиха анализатори на Promsvyazbank и прибавиха, че MOEX може да доближи 2450 денем.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР